Aansluiting thermostaat electrische vloerverwarming

Erik_w107

  • #1
In onze keuken ben ik de leidingen in de muur aan het maken voor de thermostaat van de electrische vloerverwarming. Op verschillende plaatsen m.b.t. de installatie lees is altijd dat de vloersensor en de stroomkabels van de vloermat in aparte buizen dienen te worden gelegd. Niet geheel onlogisch.

Men gaat er altijd van uit dat de stroomtoevoer reeds op de plek zit waar de thermostaat in wordt gebouwd. Ik moet echter de stroomtoevoer vanaf de vloer omhoog voeren naar de thermostaat.

Mag ik deze wel door dezelfde buis leggen als de stroomkabel van de thermostaat naar de mat? Ik zie eigenlijk niet waarom dat niet zou mogen. Zie ik iets over het hoofd?
 

Ronald42

  • #2
Moet de thermostaat naar de mat niet ergens onder de mat stoppen? In dat geval heb je 1 gesloten pijp (want dat is echt nodig als je hem ooit moet vervangen) van de regeling de vloer in en daar stopt hij. er kan dus niets anders deze pijp in komen.
 

Erik_w107

  • #3
Nee, dat is de temperatuursensor. Die krijgt vanaf de thermostaat een eigen buis in de muur en vervolgens in de vloer om daar de temperatuur te 'voelen'. Mij gaat het om de stroomtoevoer van de thermostaat naar de mat en de stroomtoevoer van een stroompunt naar de thermostaat.
 

Ronald42

  • #4
Aha of het mag ja of nee weet ik niet. Je zou dan wel de mat met zwarte draden moeten voeden want 2 bruine of blauwe in 1 pijp is taboe.
Ik zelf zou het niet doen het kan nodeloze verwarring opleveren. Soms...ja soms heb je geen keus. Maar als je dat wel hebt gewoon 2 pijpen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De matten die ik ken hebben allemaal een twee-buis systeem, de buizen komen allebei in de doos met de temperatuurregeling en schakelaar.
De thermostaat moet vervangen kunnen worden en mag niet samen met de stroomtoevoer in een buis.

Houd de gebruiksaanwijzing aan.

Succes.
 

Erik_w107

  • #6
@ Jan: lees even mijn eerdere opmerking. De handleiding gaat ervan uit dat er reeds stroom is in de doos. En dat is er bij mij niet. Die moet ik vanaf de vloer aanvoeren. De sensor gaat zowieso dor een aparte buis. Het gaat mij om de stroomtoevoer en de thermostaat/mat kabels.

@Ronald42: Nou, dan zouden het 3 pijpenworden: 1 sensor, 1 stroom naar thermostaat vanaf de vloer, en 1 van thermostaat naar mat (ook vloer).

Ik ga voor het 2 pijps systeem. De verwarmingsmat heeft aansluitdraaden die niet te verwarren zijn met deze stroomdraden. Het is een enkele kern, met een dubbele van elkaar gescheiden ommanteling. De kern en de eerste ommanteling voeden de mat. De buitenste is de aarde. Er kan m.i. geen verwarring ontstaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Met de opmerking "houd de gebruiksaanwijzing aan" bedoelde ik dat de je de aansluiting van de mat niet moet veranderen, waar je de stroom weg haalt is iets anders, dat zal dan door een aparte pijp moeten, dus inderdaad 3 pijpen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu