Aansluiten tyleen tussen woning en schuur (gas)

Beun de haas

 • #1
Tussen de woning en nieuw gebouwde schuur komt een gasleiding.

Omdat de woning ook nog verbouwd wordt laat ik de gasmeter verplaatsen door de netbeheerder van een buitenkastje aan het woonhuis naar binnen in de schuur.

Ik ben nu met het grondwerk bezig en een 32mm tyleen gasleiding aan het leggen, die zometeen het gas weer terugvoert naar de woning.

Mijn vraag is hoe hoor ik de tyleenleiding dalijk binnen aan te sluiten (en buiten op de plek waar nu nog de meter hangt)? De vloer van de schuur moet nog gestort worden dus alle opties staan nog open. Moet de verbinding van koper naar tyleen onder grond plaatsvinden?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Ik ben niet helemaal op de hoogte maar volgens mij moet de gasleiding in de grond en
in afgesloten ruimten (kruipruimte, koof e.d.) helemaal voorzien zijn van een gesloten gele mantel.
Een koppeling is daarin niet toegestaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #3
Toen hier tijdens werkzaamheden (2006) de gasleiding werd geraakt kwam het energiebedrijf en die heeft ook gewoon de gele kunststofbuis (die toen nog buiten liep) van een koppeling voorzien.
Die koppeling kwam dus in de kruipruimte van het nieuw te bouwen kantoor, wat we toen naast het huis hebben gebouwd, en zit daar nu nog steeds.
Wat ik wel zag is dat er eerst een kort buisje/steunhuls in de gasleiding werd geschoven en dat er toen een knelkoppeling werd geplaatst.
Of dit een noodoplossing was die nooit definitief is gemaakt dat zou ik niet durven zeggen.
 

Beun de haas

 • #4
De netbeheerder gebruikt idd ook koppelingen in de grond.

Mijn vraag is meer, vanaf welk moment mag/moet je over op koper?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #5
Buiten hoeft hij niet in een mantel.
Maar zodra je de schuur in gaat onder de vloer MOET de leiding in een gesloten mantel welke 10 cm boven de vloer uit dient te komen. dit is idem voor de woning.
De overgangen in de schuur zou ik persoonlijk in de nieuwe meterkast maken, de situatie in je woning kan ik van hier niet beoordelen.
Maar kan je wel vertellen de verbinding naar de bestaande installatie in je woning BOVEN de vloer uitgevoerd moet worden.
 

Beun de haas

 • #6
Dank je wel!
 
 • Like
Waarderingen: Ronny

Onderhoudtje

 • #7
Als de gasleiding onder in de kelder of kruipruimte gaat lekken kom je hier pas heel laat achter of helemaal niet.
Daarom moet de gasleiding in de kelder/kruipruimte/afgesloten koof, altijd voorzien zijn van een mantel zodat het gas kan ontsnappen naar een ruimte waar je het gas wel kunt ruiken. Vandaar dat de mantel 10 cm boven de vloer moet uitkomen.
 
 • Like
Waarderingen: De loodgieter

Beun de haas

 • #8
Duidelijk. De reden waarom ik het ook vraag is omdat de tyleen leiding net een fractie te kort is. Met een koppeling kan ik de tyleen slang een meter verlengen. Ik vind het onprettig deze onder de grond te plaatsen. Vandaar dat ik hoopte de connectie op koper wat lager te plaatsen.

Ik zou de tyleen gasleiding kunnen verlengen en deze in de getrokken bocht plaatsen of hebben jullie een beter voorstel?
 

Auto-Geen

 • #9
Tyleen mag nooit onder een gebouw, buiten gaat men over met een PEKO leiding.
1676672356288.png
 

Beun de haas

 • #10
Dat zou fantastisch uitkomen, precies waar ik op hoopte. Ik ga me erin verdiepen qua verbinding tussen tyleen en PEKO etc.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu