3 fase meterkast tijdelijk aansluiten met 1 fase

R573790*

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb mijn 1 fase meterkast omgebouwd naar een 3 fase meterkast, voornamelijk omdat ik een krachtgroep heb bijgeplaatst voor de toekomstige inductiekookplaat.

Nu wil ik de kast zo veel mogelijk afronden voordat de beheerder langs komt om de 1x35A aansluiting om te zetten naar een 3x35A aansluiting. In de tussentijd wil ik uiteraard gebruik blijven maken van de meterkast (met de krachtgroep niet in gebruik).

De hoofdschakelaar is al een 4 polige, waarbij maar 1 fase is aangesloten.

Ik begrijp uit dit forum dat ik de fasen tijdelijk kan doorverbinden.

Misschien begrijp ik het verkeerd, maar volgens mij kan dit op drie manieren:

1.
In de meterkast verbind ik de ene fase vanuit de hoofdschakelaar naar een aansluitblokje (zit al in meterkast tussen hoofdschakelaar en ALS-en). Vanuit daar sluit in de ALs-en aan. Als de 3x35A dan gereed is moet in nog draden van twee fase vanuit de hoofdschakelaar bij plaatsen op twee andere aansluitblokjes en zorgen dat de ALs-en verdeeld zitten.


2.
Ik maak direct gebruik van alle drie de aansluitblokjes (ALS-en alvast verdeeld) met elk een fasedraad vanaf de hoofdschakelaar (die aan de input kant dan nog 1 fase is aangesloten). Aan de output kant van de hoofdschakelaar (=bovenkant) verbind ik de fasen door (met een 6mm draad). Dan zitten er bij twee fase aansluitingen wel twee draden onder één klem (mag dat? Ook zonder aderhuls?). Voordeel is dat als de 3x35A aansluiting gereed is alleen de twee doorverbindingen weggehaald hoeven te worden.

3.
Idem als twee, maar dan worden de doorverbindingen aan de input kant van de hoofdschakelaar (onderkant) geplaatst. Dit is wat ik lees op dit forum of op internet. 'onder de hoofdschakelaar', of lees ik dan te letterlijk? De input kant van de hoofdschakelaar staat natuurlijk onder spanning. Ik kan het wel spanningsvrij krijgen in mijn meterkast door de hoofdzekering (= schakelaar) uit te zetten die nog voer de hoofdschakelaar zit. Deze hoofdzekering is bij mij vrij toegangelijk, de kast erom heen is wel verzegeld.


Graag jullie commentaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Altijd door lussen op de voedende zijde.

Reden is dat bij aansluiten van 3 fasen de monteur direct de doorverbinding verwijderd om de nieuwe verbinding te maken.Hij mag NL. Niet in het gebruikersdeel werken
En mocht hij de doorverbinding en elders over het hoofd zien kan je een gevaarlijke situatie creëren.
 

R573790*

  • #3
Bedankt voor je antwoord! Duidelijk. Gelukkig heb ik een hoofdzekering die uit kan. Ik was me inderdaad bewust van het gevaar als de doorverbindingen niet worden weggehaald bij een 3 fase aansluiting.

Dus twee draden op één aansluitpunt bij de hoofdschakelaar (ivm het doorverbinden) mag gewoon omdat het kooischroeven zijn?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk dat je het met 3*25 ook wel red dat scheelt aanzienelijk in kosten die je elk jaar betaald

Periodieke tarieven liander

De periodieke kosten betaalt u via uw energieleverancier. De totale periodieke netwerkkosten (capaciteitstarief) bestaan uit de aansluitdienst, de transportdienst en de meetdienst (per meetpunt).

Capaciteit van de aansluiting Per jaar incl. btw
1-fase: 1x10A € 96,28
1-fase: 1x25A, 1x30A, 1x35A en 1x40A € 251,96
3-fase: 3x25A € 251,96
3-fase: 3x35A € 973,26
 

R573790*

  • #5
Thanks en sorry. Is een typo. Ik ga inderdaad naar 3x25A.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu