Aansluiten stroompunt kelderbox

Sxnder

Specialist Elektra
  • #21
Als je een randaarde stopcontact plaats ben je verplicht de aarde ook aan te sluiten t/m de meterkast. Je ontkomt er dus niet aan ook de bedrading tussen centraaldoos en meterkast te vervangen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #22
Sschop schreef:
Op sommige video's zag ik dat mensen de aarde draad vanaf de (combi)schakelaar hebben aangesloten op het kroonsteentje(3-polig) van de lamp, haalt dit nog iets uit of is dit zonde van je draad, niets toevoegend..?
.

Kroonsteentjes worden er heel vaak genoemd terwijl er een lasdop of lasklem wordt bedoeld.

Voorbeeld van een kroonsteen.


Voorbeeld van een lasdop.


Voorbeeld van een lasklem.


In een vaste installatie horen massieve installatie draden nooit met kroonsteentjes doorverbonden te worden.
Dit hoort te gebeuren met lasdoppen of lasklemmen, ik hoop dat je in jouw verhaal dan ook lasdop of lasklem bedoelt.

Als er in een (centraal)doos daadwerkelijk een aardedraad voorkomt (in oude installaties grijs dus, of anders geel/groen), en deze draad daadwerkelijk is verbonden met de aardrail in de groepenkast, kun je de aardedraad vanaf je combischakelaar inderdaad doorlassen met een lasdop of lasklem, dus nooit met een kroonsteentje op de aardedraad in de doos.
Anders niet.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #23
Sschop schreef:
Kan ik overigens nog vaststellen dat in mijn huidige situatie (centraaldoos) Groen de fasedraad en rood de nuldraad is? Heb een simpele spanningszoeker aangeschaft, welke enkel controleert of er spanning op een draad staat wel of niet.
Of is dit gewoon een kwestie van vertrouwen?
Ik refereerde naar mijn eigen installatie, die voordat ik er kwam wonen, door een overijverige klusser, die blijkbaar geen benul van de draadkleuren had, is veranderd.
Bij het ophangen van een plafondventilator in mijn slaapkamer zag ik dat er in de centraaldoos een groene draad aan een bruine zat verbonden, een rode aan een blauwe en een grijze aan een geel/groene.
Dus dat kleine stukje heb ik toen ik dat ontdekte gauw veranderd.
Voor de rest ben ik wat dat betreft een lucky man.
Mijn hele huis was toen ik er kwam wonen met de huidige kleuren bedraad, en door het grootste gedeelte van mijn huis ligt er een aangesloten aardedraad in de diverse voedingsdozen, ik hoef alleen nog enkele contactdozendozen in mijn woonkamer en slaapkamers vanuit de centraaldozen van aarde te voorzien en de contactdozen te vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu