Extra stroompunt aansluiten, mag dit?

Niek90

 • #1
Goedenavond,

Ik ga me storten op het veranderen van de elektra in mijn net gekochte huis. Na inmiddels wat avonden leeswerk, stuit ik op een vraag die ik niet zelf beantwoord krijg. Mijn vraag is of geschetste situatie toegestaan is?

Vanuit de centraaldoos loopt er nu een fase-draad en schakel-draad naar een schakelaar naast de deur om de verlichting aan het plafond (onder de centraaldoos) in/uit te schakelen. Dit alles loopt door een 16mm buis en er lopen momenteel geen andere draden door heen. Wat ik wil realiseren is een extra wandcontactdoos aan de andere zijde van de deur. Omdat ik niet in het betonplafond wil frezen, wil ik de stroom via de muur laten lopen boven de deur langs.

Dit wil ik realiseren door een extra fase-draad en nul-draad vanaf de centraaldoos door de leiding te trekken. Deze twee extra draden wil ik vervolgens via een T-stuk naar een buis begeleiden boven de deur. Er gaan dan twee draden naar de wandcontactdoos en twee naar de schakelaar. In totaal gaat er dan 3x 2,5mm2 en 1x 1,5mm2 door de 16mm leiding.

Mag dit en kan dit?

ExtraPunt.png
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Je kunt niet zomaar een "T-stuk" maken in de leiding. Aftakkingen maak je in een lasdoos die je bereikbaar moet houden.

Je kunt beter de leiding van de nieuwe contactdoos naar de inbouwdoos van de schakelaar leiden, dan kun je de aftakking / verbindingen maken in de doos achter de schakelaar. Vervang eventueel de inbouwdoos voor de schakelaar als daar nog geen 50mm diepe doos zit.

Je hoeft dan ook geen extra bruine draad te trekken, je kunt de bestaande draad voor beide functies gebruiken.

Heb je nu geen geaarde contactdozen in de woning? Zou je dat niet liever meteen regelen als je toch bezig bent?
 
 • Like
 • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Niek90 en Vonken_trekker

Niek90

 • #3
Dank voor je reactie XanderH. Fijn dat iemand zo goed meedenkt!

Ik ga zeker de inbouwdoos vervangen van de schakelaar voor 50mm. De tip van de bruine draad is ook een goede! De aardedraad zal ik inderdaad nog overal moeten bijsteken, deze ontbreekt nu. Ik vraag me alleen nog af of ik straks alle extra aarde draden incl. lasdop in m'n centraaldoos kwijt kan. Er zitten straks 3 wcd's, 1 schakelaar en 1 lamp op de centraaldoos. Dit zit nu al krap zonder de extra wcd.
Wellicht een tip?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
Dat pas makkelijk in de centraaldoos hoor. Kwestie van netjes organiseren.

Dus alle draden eerst omvouwen naar buiten de doos. Dan alle aardedraden in de klem steken, op volgorde hoe ze de doos binnen komen en netjes de set draden zo diep als kan de doos in vouwen. Dan bijv. de nuldraden in een klem steken en ook die netjes in de doos vouwen etc.

Als je er even aandacht aan besteed krijg je nog veel meer draden en lassen in de doos dan jij nodig hebt.
 
 • Like
 • Informatief
Waarderingen: XanderH en Niek90

Niek90

 • #5
Dank voor de goede hoop!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
vanuit de centraaldoos trek je aarde en 0 naar de doos waar nu de schakelaar op zit
vanuit die doos ga je terug omhoog over je deur heen en weer omlaag naar je stopcontacten.

de lassen maak je achter de schakelaar

je komt dan niet bven de 4 draden per buis wat het max. is voor 16mm
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
@Niek90 Als je het op deze manier uitvoert, trek je vanuit de centraaldoos dus een extra blauwe en geel/groene draad naar de (nieuwe) doos van de schakelaar. Houd blauw en geel/groen lang genoeg zodat je deze direct door kunt leiden naar de nieuwe contactdoos. Bruin kun je doorverbinden met een lasklem achter de schakelaar.

De centraaldoos gaat wel lukken hoor, met de tips van @Vonken_trekker. Zorg ook dat je alle draden ongeveer op dezelfde lengte hebt zodat je het makkelijk naar binnen kunt vouwen. Gebruik nieuwe lasklemmen, deze zijn anno 2021 compacter dan de exemplaren die er eerder gebruikt werden. En pak klemmen met genoeg openingen, dus gewoon een 8-voudige in plaats van 3x 5-voudig met een stukje draad ertussen. Het zal je verbazen hoeveel er in een centraaldoos past als je netjes werkt en even je best doet.
 
 • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Niek90

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu