Aanleg van data - tv en elektra aansluitingen in huis

Martijn3000

  • #1
Ik heb een nieuw huis gekocht en heb een aantal ideeën over de aanleg van data - tv en elektra naar alle kamers. Nu zit ik met een paar gedachten die ik graag wil delen en hoop dat iemand hier ervaring mee heeft.

Ik wil dus naar alle slaapkamers, zolder en woonkamer data aansluitingen aanleggen voor vast internet. Ik heb gezien dat dit ook kan met wandcontactdozen die hier voor geschikt zijn. Wie heeft hier ervaring mee en waar moet ik op letten. Wat zijn goede merken voor de WCD's, kabels, patchkasten in de meterkast. Ik ga Cat.6 kabels gebruiken.

Verder hoorde ik dat er gecombineerde WCD's bestaan waar coax, data en telefoon inzit. Ik kan deze op internet nergens vinden.

Verder moeten er voor deze gewenste functionaliteiten loze leidingen bijgetrokken worden naar in ieder geval twee slaapkamers en zolder en woonkamer. Een deel kan via de kruipruimte en kasten naar de woonkamer en eerste verdieping maar dan? Waar wordt er normaal gesproken gefreesd? In de vloer of in het plafond? En voor de zolder? Boren dwars door het plafond?

Een hoop vragen maar ik zit nog in de voorbereidende fase. Ik wil het graag zo goed mogelijk uitleggen aan de elektricien.

Bedankt alvast voor de reacties en nuttige aanvullingen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hoeft een elektricien niets uit te leggen behalve de posities waar de onderdelen moeten komen en je verdere eisen.
Een elektricien kan dan helemaal zelfstandig bepalen waar gefreest,geboort en gehakt moet worden, deze kan je dan precies vertellen wat het kost, hoe lang het duren gaat en wat de stucadoor moet dichtmaken.


Combie aansluitingen bestaan niet je kan wel elke aansluiting onder een zelfde afdekraam krijgen naast of boven elkaar.
Je krijgt dan een afdekraam 2 voudig. met een inzet voor coax en een inzet voor 2x RJ45 waarvan je dan 1 kan gebruiken voor telefoon en de andere voor data.

Telefoon bedraad zou ik niet meer doen, draadloos via DECT is vele malen flexibeler en tegenwoordig super betrouwbaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou het een gebrek aan vertrouwen vinden als een opdrachtgever mij zou gaan vertellen hoe een installatie aangelegd moet worden.

Dit is een forum voor zelf klussen en niet voor advies aan of voor vakmensen, die weten dat soort zaken zelf wel.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu