De leer van elektra aanleggen

pp1992

  • #1
Hoi allemaal, Peter hier.

Ik ben al enige tijd bezig met allerlei klussen, maar ik kan een klein dingetje niet begrijpen van elektra aanleggen.
Ik begrijp dat je kabels moet trekken en in of opbouw dozen moet plaatsen, zult moeten slijpen/frezen, etc., Maar nu is mijn vraag, waar haal je de elektra vandaan?
Stel, ik wil een bestaand muurtje opknappen door de gipsplaten eraf te halen met opbouw elektra (ja, gedateerd), radiatoren gaan eraf en alles is kaal tot op het houten skelet van de muur. De elektra wil ik vervolgens binnen de holle ruimte laten lopen tussen de nieuw te plaatsen gipsplaatjes. Dan leg ik flexibele buizen tot waar ik de nieuwe inbouwdozen etc. wil hebben. Máár, dat is het ene uiteinde van de elektra, namelijk waar het uiteindelijk dient te komen. Dus afhankelijk van of je een schakelaar of een stopcontact plaatst heb je verschillende draden nodig, dat snap ik ook nog. Máár, ook hiermee zit je weer met maar aan 1 kant bedrading die ergens ingaan. Wat doe je met het andere uiteinde van die draden?

Ik heb ook wel eens gehoord over de centraaldoos en over doorlussen van een bestaand stopcontact o.i.d. maar ook daarmee heb je maar een beperkt aantal draden toch?

Hopelijk is mijn vraag enigszins duidelijk.

Groetjes en fijne feestdagen gewenst, Peter.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In een centraaldoos gebruik je lasklemmen, waarmee je meerdere draden van dezelfde kleur kunt verbinden.

Maar als je kennis echt zo beperkt is, is het wellicht beter om hulp te vragen van iemand met kennis van zaken. Het aanleggen van een elektra installatie is niet zonder risico.
Eindgroepen moet je bijvoorbeeld altijd gescheiden houden.
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

pp1992

  • #3
Walker,

Het hele idee van mij om dit op het forum te plaatsen was eigenlijk om de kennis van anderen op te vragen om er wat van te kunnen leren. Als je iets nooit probeert of je je er niet in verdiept zul je het namelijk nooit leren. Misschien dat mijn vraag niet helemaal duidelijk was hoor, dat kan natuurlijk. Maar het enige wat ik eigenlijk wil weten is waar haal je de stroom vandaan nadat je alles hebt opgebouwd? Dus het hele stuk over inbouwdozen, leidingen naar de inbouwdoos, etc. Dat lukt allemaal wel, het gaat mij om het stuk daarna. Waar gaan die leidingen vervolgens heen? (Dus de andere kant van de bedrading ten opzichte van bijvoorbeeld een stopcontact) Want als dat bekend is en de juiste kleuren bedrading worden gebruikt, ben je er volgens mij wel voor wat betreft de basis elektra.

Hopelijk snapt iemand mijn vraag en kan ik hier wat wijzer worden. Het lijkt me fantastisch om het zelf te doen namelijk.

groet,

Peter
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Die draden gaan naar de centraal doos in het plafond.
Bij oudere huizen met een houten plafond liggen die soms ook tussen plafond en verdieping vloer.
Dan moet je zoeken waar die zit, maar vaak is er dan in de planken van de verdieping vloer een luikje gemaakt.
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

Starter01

  • #5
Welk deel snap je dan niet? Uiteindelijk moet je dus bij de meterkast uitkomen of een punt wat daarmee al verbonden is zoals een centraaldoos oid. Daarbij is het handig als je van te voren bedenkt waar de spanning vandaan moet komen. Kan bv ook via een eventuele kruipruimte.
Waar komt de spanning nu vandaan in jouw genoemde voorbeeld?
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

Nicklatu

  • #6
Ik zal een poging wagen om het een beetje uit te leggen. Want je vraagstelling is enigszins onduidelijk.

Je heb alles eruit gesloopt en je houd enkel het skelet over. Bij het slopen heb je kunnen uitvinden op welke groep in de meterkast dat gedeelte is aangesloten. Je heb immers de groep uitgeschakeld voordat je ben gaan slopen. Vanuit dat groep kan je alles weer opbouwen. Fase (Bruin) geeft stroom en Nuldraad (Blauw) gaat terug naar de zekeringskast. Je heb dan een gesloten circuit. In die gesloten circuit kan je vertakkingen maken, maar let wel hoeveel je op 1 groep wilt plaatsen i.v.m. overbelasten van je groep waardoor de zekering inwerking gaat. Vertakkingen kan je d.m.v. centraaldozen te plaatsen die ten alle tijden toegankelijk is, dus niet wegwerken boven de plafond of in de muur weg stuccen. Je kan ook vertakkingen maken in o.a. een stopcontactdoos.

Wat ook belangrijk is dat je je verwarming gaat aarden en je stopcontacten (zeker in een vochtige ruimte en-/of keuken). Aarde begint in je meterkast en die komt vanuit de vloer/grond. Ga alleen toevoegen en niets aan veranderen. Laat je aarde ook door een expert doormeten, hij heeft daarvoor een speciaal apparaat voor waarbij hij 2 pinnen buiten in de grond plugt, etc.

Maar wat ik echt niet begrijpt dat je VOOR dat je aan je project begint niet eerst een elektra plan maak voor je stopcontacten, lichtpunten, etc. Zo kan je ook denken hoe diep je wanddoos moet zijn en waar het geplaatst moet worden. Denk aan bijvoorbeeld een uitbreiding voor een mogelijkheid een slimme schakelaar te maken d.m.v. bijvoorbeeld SONOFF artikelen die de mogelijkheid geeft om via Google Assistant je licht kunnen bedienen. Om daarop voor te bereiden kan je denken om bij elke lichtschakelaar een nuldraad (blauw) door te voeren. Je hoeft het alleen af te doppen voor het geval dat je toch besluit om smarthome te realiseren. Meeste smart artikelen hebben een nuldraad (blauw) nodig.

Ik hoop je hiermee wat op weg geholpen heb.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: pp1992

Nicklatu

  • #7
uitleg tekening.jpg


Ik hoop dat het wat duidelijker is. Achter elke lamp/contactdoos kan je een centraaldoos maken. Je ziet dat alles op uitkomt in de meterkast. Ga dus niet de nuldraad pakken van een andere groep, dan gaan je stoppen door. Alles moet dus van de twee draden afkomen.

Ik ben geen expert maar dit is wat ik tot nu toe van opgestoken heb en wilt delen. Dus aan de expert onder ons graag corrigeren als het niet goed is (daarvan leer ik ook van :o).
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Er komt echt veel meer bij kijken. Je kunt namelijk niet oneindig veel lampen of stopcontacten op 1 eindgroep plaatsen. Een schema kunnen maken en lezen is dan wel handig.

Als je geen kennis van zaken hebt, laat dan in ieder geval de groepenkast dicht en beperk je je tot het spanningsloos schakelen van de installatie voordat je aan het werk gaat.

Leidingen in steenachtige wanden plaats je verticaal. Infrezen in een betonnen plafond gaat niet, infrezen in de bovenliggende vloer kan dan weer wel.

De "Dat zeg ik" bouwmarkt heeft een aantal brochures online staan waarin eea (ook beknopt) wordt uitgelegd, ook mbt de verschillende kleurcoderingen.
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

Nicklatu

  • #9
Helemaal met WALKER eens. Om te begrijpen hoe elektra ongeveer werkt en wat TS vroeg is waar gaat het uiteindelijk naar toe heb ik aan de hand daarvan een bericht gestuurd hoe het globaal werk. Maar zoals WALKER ook aangeef "Er komt echt veel meer bij kijken". Ga ook niet veel draden door 1 pvc buis trekken want dat veroorzaakt warmte en brand. Dat is dan ook weer 1 van de vele aspecten waar zeker rekening gehouden moet worden.
Maar ik hoop dat de TS ongeveer begrijpt waar uiteindelijk de stroom naar toe gaat.
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Nicklatu schreef:
Ga ook niet veel draden door 1 pvc buis trekken want dat veroorzaakt warmte en brand.
Dat is een hardnekkig misverstand. Je mag zoveel draden in een buis trekken als je zonder beschadiging voor elkaar krijgt. Warmte speelt geen rol.
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

Nicklatu

  • #11
@Vonken_trekker Heerlijk dit. Fijn om dit te weten. Bedankt voor je reactie!!!
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

Matt77

  • #12
Je hebt het over opbouw elektra. Ik neem aan dat je alleen het schakelmateriaal opbouw hebt. Of lopen jouw elektrabuizen ook over de wand?

In het eerste geval lopen jouw buizen al in de wand. Ga je gipsplaten weghalen tot op het skelet, dan zitten jouw buizen en inbouwdozen (voor opbouwmateriaal, dus mogelijk een oude kleine maatvoering) er nog gewoon. De buis loopt richting jouw plafond en zal daar naar de centraaldoos lopen. Vanaf de centraaldoos zal een en ander naar of een andere centraaldoos lopen, of naar jouw meterkast. (Of mogelijk rechtstreeks naar de meterkast, maar die kans is niet zo heel erg groot.)
Wil je inbouw schakelmateriaal gaan gebruiken nadat je de wand opnieuw voorzien hebt van gipsplaat, zul je mogelijk dus nieuwe inbouwdozen moeten plaatsen.

In het tweede geval zie je de buizen over de muur richting plafond lopen. Daar zullen ze dan mogelijk in het plafond ook naar de centraal doos lopen, zoals hiervoor besproken.
Wil je in dit geval alles in de muur verleggen, dan zullen er nieuwe buizen met nieuwe bedrading gelegd moeten worden naar de inbouwdoos die in de muur geplaatst moet worden.

Wil je alleen alles van opbouw naar inbouw maken of wil je ook wandcontactdozen / schakelaars toevoegen of verplaatsen? Dan wordt het een heel wat uitgebreider verhaal. Zeker als je geen elektrakennis hebt.

Maar misschien eens foto's plaatsen van wat er nu zit en eventueel een schets van wat je graag wil?
 
  • Like
Waarderingen: pp1992

pp1992

  • #13
Super bedankt voor de reacties tot zover.
In de situatie bij mij is het dus het geval dat ook de bedrading opbouw is. Je ziet heel duidelijk in het zicht pvcpijpen lopen naar de schakelaars en lichtpunten. Sommige gedeelten zijn minder in het zicht doordat ze door een muur gaan en direct aan de andere zijde een stopcontact of schakelaar in gaan maar het is zoals het nu is zeker geen mooie afwerking in het algeheel. Ik zal inderdaad wat foto’s bijvoegen voor de beeldvorming en ook even toelichten wat ik precies bedoel.
Ik wil de muur opknappen door de radiatoren weg te halen, de pvc pijpen weg te halen en de elektra ín de muur weg te werken. De muur komt bloot te liggen doordat ik de gipsplaatjes met die vieze verouderde stuclaag ga verwijderen en daardoor makkelijk de elektra dan kan meenemen. Het idee is om ipv opbouw leidingen en opbouw contacten en schakelaars, dit mooi weg te werken in de muren. Ik wilde ook, om een heel concreet voorbeeld te noemen, aan de kant van de muur waar nu het bakstenen behang zichtbaar is (zie foto), in plaats van 1 stopcontact/schakelaar, 2 stopcontacten en 1 schakelaar hebben. Dus er zal bedrading bij moeten komen. Waar haal ik die extra bedrading vandaan? De bestaande bedrading die er nu zit is namelijk ontoereikend als ik dat extra stopcontact wil hebben. Hoe pak ik dit nu verder aan?

4F219637-987B-4E1B-8A5C-6D465E648EB2.jpeg 3EB2C882-962B-4D31-86C9-FB834D3842ED.jpeg 14A70856-5BF2-41CB-92BB-FBC8F0C1471C.jpeg 217DAD6C-8F27-4024-AEEE-40D1E2D77376.jpeg
 

Zebrahondje

  • #14
De bestaande bedrading bestaat uit een bruine (fase), blauwe (nul) en geel/groene-draad (aarde). Al zal de geel/groene-draad er bij jou niet in zitten, omdat het stopcontact niet geaard is. Je kunt de bedrading van het bestaande stopcontact doorlussen naar het extra stopcontact. Je hoeft dus niet nieuwe draden te trekken naar de centraaldoos voor ieder nieuw stopcontact, tenzij deze op een afzonderlijke plek komt te zitten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Doorlussen vanuit een was naar de volgende moet je niet te vaak doen. Hooguit 2x zou ik zeggen.

Doorlassen met lasklemmen in een 50mm diepe doos kun je wel vaker doen. Dat is een betere verbinding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu