Aanleg oprit / afwatering / hoe oplossen ?

Bricolateur

  • #1
Graag uw advies mbt volgend probleem / voorstel. Ik zal zelf mijn oprit aanleggen, en heb hierover toch wel wat denkwerk. Vorig jaar hebben ze de straat heraangelegd en onze oprit van onze nieuwbouw moest nog gelegd worden met als gevolg dat wij nu eigenlijk vanaf de garage van onze woning tot aan het voetpad met niet voldoende scheut zitten om het water bij een eventuele stortvloed weg te krijgen en met het probleem dan zitten dat we water zullen binnenkrijgen in de garage en woning.

Er zijn volgens mij twee oplossingen : de eerste en eenvoudigste oplossing zou erin bestaat een afvoergoot te plaatsen juist na de dorpel van de garage en die aan te sluiten op de riolering. Nu is de vraag, of ik dan geen geurhinder zal krijgen in de garage van die afvoergoot als het eens een paar dagen niet geregend heeft. De geur zou toch in de garage binnenkomen via de sectionale poort.

Tweede oplossing zou zijn om de oprit te leggen en scheut te geven naar de linker- en rechterkant van de oprit en dus niet naar het straat. Vraag is : is dit aan te raden of maakt dit geen verschil of je scheut naar het straat geeft, of scheut naar de zijkanten van je oprit (alwaar langs weerszijden beplantingen zijn).
 

Droid

  • #2
Afschot naar de zijkant kan prima en mijn inziens meest eenvoudig. Of je naar één of twee kanten afwatert ligt aan de situatie, kan ik zo niet inschatten.

Mocht je later de beplating weghalen of verhogen of iets zou je nog altijd aan de zijkanten een molgoot kunnen maken met daar een afvoerput erin.
 

Ralph

  • #3
Dan heeft van de twee partijen zich niet aan het peil gehouden, of u of de gemeente.
Bij het vast stellen van de peilen word normaliter met 3% afschot gerekend.

Oplossing kan idd een aquagoot voor de deur zijn en daar zit een stankafsluiter bij hoor, dus het blijft lekker ruiken voor de deur.

Het naar de zijkant af laten lopen kan ook maar dan moet het maaiveld daar we lager liggen in zijn geheel. Anders verzameld het zich tot een grote plas en loopt alsnog alles gewoon naar binnen.
 

Zijnstra

  • #4
Ik zou eerst eens bij de gemeente gaan polsen, dorpel van de garage zou toch wel hoger moeten liggen dan het trottoir. (of heb je de garage zelf gebouwd?
Verder eens bij andere mensen in de straat kijken.
is moeilijk te beoordelen hoe de situatie percies is, wat is bv. het hoogte verschil tussen het trottoir en de dorpel?
over het algemeen is 1 cm per meter wel genoeg volgens mij
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu