Klein tuinpaadje aanleggen in gras

Turbo MacKwek

  • #1
Ik vind online eigenlijk alle mogelijke adviezen, maar weinig toelichting. Wie kan mij van wat context voorzien? En vooral de vraag: is onderstaande een goed plan, of ben ik iets van plan wat niet gaat.

Ik heb een stukje van mijn tuin van plusminus 100 m2 zaaiklaar gemaakt voor een nieuw kruidenrijk en extensief graslandje. Er komt een paadje doorheen, waar ik geregeld met een zware kruiwagen overheen moet. (houtopslag). Mijn vraag gaat nu over dat paadje.

Omdat laten aanleggen of materiaal bestellen in deze tijden beide zo goed als onmogelijk zijn en ik wel het graslandje over een maand moet gaan inzaaien, wil ik het zelf doen, met spul dat ik nog heb liggen.

Ik neig ernaar om dat aan te leggen met zware betontegels die ik heb liggen en die dan te bedekken met boomschors of houtsnippers (gewoon, omdat betontegels niet echt mooi zijn) Om te voorkomen dat de snippers met de jaren te veel weglopen, wil ik het geheel vervolgens opsluiten met oude bakstenen (waar ik er ook nog genoeg van heb liggen), die zou ik dan rechtop willen zetten. Omdat we hier op zware, vette kleigrond zitten, wil ik onder die betontegels ook een zandbedje van 10/15 cm, leggen. Dan is het bedoeling dan de opsluitende bakstenen net net boven de grond uitsteken. De tegels dus een stuk lager, en de 'bak' die dan ontstaat te vullen met schors of snippers, tot net onder de rand. (wat dan vervolgens na gebruik nog vaker aangevuld zal moeten worden. Ik zou denken een laag van een cm of 5?

Ik heb het gevoel dat dit misschien allemaal wat overkill is, maar ik neig naar deze oplossing, omdat het nu allemaal goed bereikbaar is. Als er ooit tijden aanbreken dat hoveniers minder dan drie jaar wachttijd hebben of de levertijden voor mooie klinkers minder lang zijn dan de levensduur van de gemiddelde hamster, dan kan denk ik redelijk eenvoudig de stenen eruit halen en alsnog een ander pad kunnen (laten) aanleggen. Op het bestaande zandbed, zodat er niet alsnog flink gegraven moet worden in de grond die ik hiernaar zo veel mogelijk onverstoord wil laten.

Klinkt dit als een plan, of wil ik nu iets heel raars gaan doen?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Ik zou een pad van die betontegels maken en er verder niets over strooien.
Na een paar jaar groeien de planten over het pad en blijft er alleen de strook schoon waar je regelmatig met de kruiwagen overheen gaat.
Dan zie je de tegels vrijwel niet meer.
 

Turbo MacKwek

  • #3
Dat is natuurlijk ook een idee. Dank!

Wel een vraag: loop je dan niet het risico dat de tegels elk jaar dieper onder de klei verdwijnen en er over tien jaar alsnog geen pad meer is, maar alleen nog drassige klei? (dat kruiwagen gebruik is namelijk vooral in de winter, (want houtopslag) wanneer je grasland op klei eigenlijk niet wil betreden...
 

Nihane

  • #4
Ik heb een soortgelijke situatie met zware kleigrond en veel bakstenen over. Met de bakstenen kun je mooie randen van de paadjes maken en de boomschors ertussen (5-10 cm) vormt een mooi paadje. Alleen doe ik niets onder de schors. Hooguit wat zand om het wat vlakker te maken en de afwatering te verbeteren. Doorheen de jaren vergaat de schors wat en dat is goede voeding voor de planten. Elk voorjaar een zak nieuwe schors er bij en klaar. Tip: doe wat graskantopsluitband tussen de stenen en je kruidenveld.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Dan maak je het pad even met de schop schoon.
Uiteraard wel zand onder de tegels
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu