45 graden naar standbuis - wel of niet aanpassen?

Thelen

 • #1
Beste Klussers,

Zoals op de foto te zien is (onderstaande) hebben ze bij de bouw van het huis de 50mm afvoer van douche/bad met een 45C koppeling naar de standbuis gemonteerd. Nu heb ik wat filmpjes gekeken over hoe water loopt in doorzichtige afvoer, en daar lieten ze zien wat er gebeurd als een buis van boven(verticaal) komt en dan met 45C op de verticale standbuis komt. Niet handig, niet de bedoeling. Ook bij mijn vorige vraag zag ik dat Henk253 een kruis hier had gezet - wat ik eerder niet begreep :-)

Nu vraag ik mij af, deze buis komt niet van boven, het water valt niet omlaag - kan ik het laten zitten, vormt het geen probleem (is het alleen een probleem bij een buis van boven?) - het bad en douche lopen 'gewoon' leeg in de huidige situatie. Als ze gelijktijdig leeglopen heb ik geen idee - maar ik verbaasde mij erover dat het bad met 32mm naar 50 gaat en de douche ook met 32mm naar 50 gaat - misschien daarom die keuze. Het is echter wel zo, dat we eigenlijk niet tegelijk douchen en badderen, en dat is ook niet de wens.

Het is erg moeilijk om dit stuk eruit te halen (ik zou dat met een draadzaag kunnen doen, maar er is bijna geen beweegruimte daar...) - maar goed, als het problemen geeft moet het, ik wil een betegelde koof niet weer openen...

Wat wel leuk is, is dat ik mij verbaas over hoeveel er bij een goede afvoer komt kijken! Erg intressant! En nogmaals alvast dank voor jullie adviezen!


45g.jpg
 

ADDave

 • #2
Het is misschien een rotklus maar ik zou het liever in een keer goed willen hebben. Kan je er vanaf beneden ook bijkomen?
 

Thelen

 • #3
Op de begane grond helaas niet, zit in een koof...vanuit de kruipruimte wel, hmmm, dan zou ik een heel nieuwe buis erin moeten doen, mits ik de oude niet vastgemaakt is in de koof...

Wat een boeven die dit gemaakt hebben :-)
 
Laatst bewerkt:

Charel

 • #4
Dat waren daarom geen boeven hoor.
Dat werd vroeger, en nu nog trouwens, vaak op die manier zo gedaan. Het is een intuïtieve manier van werken net zoals jij de wc ook met twee bochten van 45° had willen aansluiten. Ondertussen zijn de technieken aangepast om problemen zo veel mogelijk te vermijden of te verkleinen.
Deze bestaande situatie wil helemaal niet zeggen dat het nu een probleem gaat geven. Vandaar ook mijn eerdere vraag in uw andere topic of je vroeger problemen had met de afloop. Blijkbaar was dat niet het geval.
Vermits het slechts zeer kort schuin omhoog gaat en vermits ook het afvoerdebiet hogerop verminderd is door die 32 mm aansluiting (ook iets van vroeger) vrees ik hier nu ook geen probleem.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
1675591120313.png

Bij dit voor beeld zit een stukje buis tussen en die maakt de afsluiting zodat er ook geen lucht in je bad afvoer kan.
Doordat er een bocht met spie kort in de Y-stuk aan sluiting zit krijg je het idee van 3

Naamloos.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Ook kan kan je die lijm sok er af en een in schuif T-stuk plaatsen in de buis zodat je de wc op afloop kan plaatsen.

1675591869507.png

1675592039475.png
 

Thelen

 • #7
Charel en Henk253 dank voor jullie verheldering!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Nu nog even de juiste keus maken hoe je het gaat maken plaats eventueel een foto hoe je het op gelost hebt.
 

Thelen

 • #9
Ik heb er nog even over nagedacht; Is het misschien gezien de toilet aansluiting er maar 40 cm boven zit (en hier is niet aan de 1 meter vrije zone te houden) misschien juist wel handiger die 45C aansluiting te behouden - omdat hier minder snel rommel van het toilet in komt, en juist eerder rommel in een 90C aansluiting?

Ben er benieuwd wat hier de juiste gedachte is...nogmaals dank!
 

ADDave

 • #10
Daar is al veelvuldig over nagedacht.
Lees dit anders even door, misschien dat het dan duidelijk is.

Handboek binnenriolering
 

Thelen

 • #11
Dank, dat is een erg goed handboek.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu