42V Gloeilampen

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
De bouwer van ons appartementsgebouw vond het blijkbaar overdrevene luxe om van de individuele meterkasten leidingen naar de bergingen te leggen. Voor het licht in de bergingen zijn er nu 42V armaturen om te voorkomen dat mensen gaan knutselen om op kosten van de VvE een vrieskast te laten draaien in hun berging.

In die armaturen zitten 60W gloeilampen met E27 fitting. Ik vraag me af of die ook onder het EU-verbod vallen dat per 1 september is ingegaan of dat er uitzonderingen zijn voor speciaalgloeilampen.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Speciale lampen vallen niet onder de regeling.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Bedankt voor snelle antwoord.
 

Paul Siemons

  • #4
Tom345 schreef: Ik vraag me af of die ook onder het EU-verbod vallen dat per 1 september is ingegaan of dat er uitzonderingen zijn voor speciaalgloeilampen.

Ik kan het mis hebben maar geld dat verbod niet enkel voor de VERKOOP van gloeilampen?

Mvg,

P.Siemons
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ja. Mijn bedenken was ook niet of we nu in overtreding zijn, maar of we niet als de bliksem gloeilampen moeten inslaan of hiermee misschien al te laat zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Hier staat alles te lezen over het verbod van sommige gloeilampen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Ja, reclame voor ledverlichting, politieke discussies, bangmakerij voor kwik etc., maar bijvoorbeeld geen proof voor het hier gestelde dat 42V gloeilampen niet onder het verbod vallen.

Sorry, maar ik kan heus wel zelf googelen.
 

Millew

  • #8
Dan heb je toch niet goed gegoogeld. Het derde resultaat is de blog van Fred Tak op punt.nl
Daar staat de fasering van de invoering van het gloeilampenverbod. Per 1 september dit jaar zijn heldere gloeilampen van meer dan 45 Watt "verboden".
Of het 42 of 230 Volt is, maakt niet uit want het gaat om het stroomverbruik, dat, zoals je misschien wel weet, in (k)Wattuur wordt uitgedrukt.

Ben ik blij dat ik afgelopen voorjaar nog twee treetjes gloeilampen heb ingeslagen :lol:
 

Geus

  • #9
Ik zou me echt niet druk maken. Er is vraag naar 42V-lampen en als de gloeilampvarianten daarvan verboden worden, zorgt de markt er vanzelf voor dat er alternatieven beschikbaar komen. Zorg er voor dat je een reserve op de plank hebt liggen voor een eventuele overgangsperiode, maar het inslaan van treedjes gloeilampen lijkt mij complete onzin.
 

Kacheltje

  • #10
De lampen zullen niet van de eenop de andere dag uitverkocht zijn.
Het verbod geldt voor de productie op deze lampen. Zolang de voorraad strekt mogen ze nog verkocht worden.
Er zijn shops waar je nu nog 100 watt lampen kunt kopen.

Even zoeken dus en een paar lampen kopen zodat je even voort kan.
Daarnaast zijn er 42 volt spaarlampen op de markt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de bouwer deze keuze gemaakt heeft.

Bekijk je PB even voor een link naar een spaarlamp van 42 volt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Ik snap het probleem eigenlijk niet zo immers 42 Volt komt niet zomaar ergens uit een stopkontakt.
Dus er is of ergens een trafo toegepast of er is een centraal noodverlichtingssysteem aanwezig.

In geval van een noodverlichtingssyteem kan het een dure aangelegenheid worden om die te gaan vervangen. (afhanklijk van hoe groot het systeem is)
Is het een trafo dan die trafo er uit, een 12V DC gelijkspanningsvoeding er in en de meterkasten uitrusten met een 12V led lamp.
Wil je in geval van spanningsuitval nog licht hebben in de meterkast dan neem je een voeding met noodstroomvoorziening.

suc6

Gerrit
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Het gaat om bergingen, maar 24v en dan 24v tl verlichting erin kan ook.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Bedankt voor tips en privé-bericht. Inmiddels heb ik dit stukje gevonden op rijksoverheid.nl waaruit ik opmaak dat 42 V gloeilampen niet vallen onder de uitzonderingsregeling vallen voor speciaallampen.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gloeilamp-60-watt-nu-ook-in-de-ban~b8bb2375/

Ons plan is nu om eerst nog even een voorraad in te slaan, zodat we er nog een paar jaar mee door kunnen, en op een later tijdstip na te denken over de hier genoemde alternatieven.
 

Paulrattink

  • #14
Beste Tom

Elke lamp die ontwikkeld is, is gedaan voor een specifieke toepassing...
Dus ook de 24V en 42 volts lichtbronnen (lampen). Deze zijn terug te vinden in signaleringsinstallaties en de mijnbouw om er een paar te noemen...De lichtbron (lamp) is dus gemaakt voor iets specifieks..en mag en kan daarom dus niet verboden worden..

Het zelfde geldt voor de looplamp, hierin hoort een lichtbron (lamp) met een verstevigde constructie, 'stootvast'- 'slagvast'..
Is dus ook een speciaal product..!
kan en mag niet verboden worden! Deze is gewoon te koop gematteerd, 40W 60W en 100W! E27 fitting en 220V.. Prachtig licht! 100% kleurweergave, direct licht, prachtig warm wanneer gedimd. dus super
in de woonkamer..

Spaarlampen. Er zijn inderdaad 42V spaarlampen, echter de berging wordt meestal kort gebruikt..je gaat de ruimte in je pakt iets en je vertrekt weer..je moet dus direct na het inschakelen voldoende licht hebben..Spaarlamp kan dat niet!..gewoon een gloeilamp dus..!

42Volt
men heeft denk ik inderdaad 42volt toegepast om geknutsel in de bergingen tegen te gaan. Men wil hiermee voorkomen dat knutselaars de elektriciteitsinstallatie zelf uitbreiden voor vriezers, koelkasten en kwekerijen etc..

Led
Bied geen oplossing in deze situatie. De ruimte vraagt om een lichtbron die rondom licht uit straalt..die zijn er niet in retrofit 42V.
een driver ( transformator ) van 42V naar 12V zal vast wel ergens te vinden of te maken zijn echter dan moet er nog een led lichtbron gevonden worden die rondom licht uitstraalt en werkt op 12V en E27 is..
wordt niets.. te veel gedoe..

Groet PaulRattink.nl interieurtechicus - lampenfluisteraar
 

Kaajee

  • #15
Paulrattink schreef:
.......
Het zelfde geldt voor de looplamp, hierin hoort een lichtbron (lamp) met een verstevigde constructie, 'stootvast'- 'slagvast'..
Is dus ook een speciaal product..!
kan en mag niet verboden worden! Deze is gewoon te koop gematteerd...............
Keep on dreaming.....ook deze lamp wordt tzt, vroeg of laat gewoon verboden hoor......anders zou het hele verbod op gloeilampen een wassen neus zijn.
 

Paulrattink

  • #16
Kaajee schreef:
Paulrattink schreef:
.......
Het zelfde geldt voor de looplamp, hierin hoort een lichtbron (lamp) met een verstevigde constructie, 'stootvast'- 'slagvast'..
Is dus ook een speciaal product..!
kan en mag niet verboden worden! Deze is gewoon te koop gematteerd...............
Keep on dreaming.....ook deze lamp wordt tzt, vroeg of laat gewoon verboden hoor......anders zou het hele verbod op gloeilampen een wassen neus zijn.
Ik denk dat hij tzt niet verboden wordt en zelfs weer terug komt..
om deze reden:
Led is en zal nooit een zelfde beleving hebben als de gloeilamp.
en dit is een 'vrij land'waar ik zelf bepaal wat ik in huis haal..
goeie led is waanzinnig duur. ( 60€ )
led haalt vaak de verwachte levensduur niet. ( was 100.000 uur toen 50.000uur en nu 25.000 uur. en zal waarschijnlijk ook dat niet halen..)
led is zeer slecht te recyclen. (Wordt verbrand ergens in Ierland)
grote aanslag op het milieu, omdat het fosfor bevat, veel aluminium en condensatoren.
Net zoals elk lampje zijn toepassing heeft, geld dat ook voor led...
niet geschikt voor thuis in de leeslamp of boven de tafel....wel in een bijkeuken bv maar is en blijft te duur, besparingen verdien je niet terug, eerder berekende besparing vallen tegen omdat de lampen thuis toch niet zo veel en vaak branden als men dacht..Ergens een bewegingsmelder plaatsen zet meer zoden aan de dijk..


Groet
Paulrattink.nl
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #17
De verkoop van stootbestendige gloeilampen is wel explosief gestegen de laatste tijd trouwens.
Verder, ik ken mensen die hun schuur verwarmen met een elektrische kachel. elke watt die de lamp bespaard, stookt die kachel er net zo hard bij...
 

Kaajee

  • #18
Je/Jullie mogen denken wat je wil. Ik heb ook liever gloeilampen, althans qua sfeer dan. Feit is dat deze jongens echt niet meer van deze tijd zijn eigenlijk. Een efficiëntie van minder dan 5% (rest is verlies/warmte) is natuurlijk belachelijk, al helemaal in deze moderne tijd van veel technologische ontwikkeling.

Sec gezien vindt ik een verbod van gloeilampen dan ook helemaal niet zo gek. Dit lijkt namelijk ook de enige manier om fabrikanten daadwerkelijk aan te sporen om met (betere) alternatieven te komen.
Natuurlijk moet het mogelijk zijn sfeer verlichting met LED te maken, gele leds zijn al vele malen beter dan die lelijke witte......RGB leds: daar kun je vrij wel alle kleuren mee maken.....Ze moeten alleen niet zoals nu weer zo halfbakken te werk gaan: er mogen nog wel degelijk gloeilampen gefabriceerd worden voor bijv. de genoemde "speciale doeleinden". Ja dat schiet niet op natuurlijk! Of je moet de gloeilampen een heel stuk duurder maken, moet je eens kijken hoe snel men 'om' is....
Net als bij sigaretten: flinke accijns erop!! :D
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #19
Er kunnen best zgn. speciale doeleinden voor gloeilampen zijn, maar slagvast zou wat mij betreft geen argument mogen zijn.
Immers wat is er meer slagvast dan een Led? Zeker geen gloeilamp en ook geen stootvaste met van die hamertjes er op.

Voor de rest is de levensduur voor leds inderdaad 100.000 branduren maar dan hebben we het over het algemeen over de rode leds.
Dat er dan cowboys zijn die zonder blikken of blozen dit getal klakkeloos over nemen voor hun witte leds daar kun je denk ik weinig aan doen.
Er zijn ook leverancier die bij hun halogeenlampen 7500 branduren hebben staan er zullen er ook weinig zijn die dat halen.
Feit is wel dat de laatste jaren de hoeveelheid afgegeven licht per opgenomen watt elke 2 jaar is verdubbeld en naar verwachting zal die ontwikkeling zich noch de nodige tijd voortzetten.
Qua kleur kunnen er op dit moment leds van 2700K (gloeilamp warm wit) tot 6500K worden geproduceerd
Wel zie je dan weer tussen 2700K van het ene merk en 2700K van het andere merk flinke verschillen zitten maar dat er geen ledlampen zijn die geschikt zijn als leeslamp? Hmmm waarom zit ik er dan dagelijks bij te lezen?

Ook het feit dat een Led lamp niet geschikt is om een schuurtje te verlichten durf ik toch wel te betwijfelen immers een ledlamp van 5W met een armatuur met een openingshoek van 110 graden zal zeer waarschijnlijk meer licht geven dan een 42Volt 60W peertje en al helemaal als er hamertjes op staan.
Wat betreft de investering en terug verdientijd daar heb je wel gelijk in, in een schuurtje met korte brandtijden zal je dat vrijwel nooit terug verdienen.
Voordeel is echter wel dat je waarschijnlijk ook nooit meer een defecte lamp hoeft te vervangen en Led lampen geven vrijwel direct licht en zijn daarmee vergelijkbaar met de gloei en halogeenlamp.
Moeten de lampen vervangen worden door een service monteur a 60 euro per uur oid. plaats dan maar led want dan is de terug verdientijd plots stukken korter.

Ook wat betreft het milieu zijn er de nodige vraagtekens te zetten wat slechter is 20- 30 gloeilampen waar toch ook wolfraam, tin, glas en stikstof of edelgas ed. voor nodig is of 1 ledlamp.
en je kunt helemaal vraagtekens zetten bij de 10-20 spaarlampen (die beloven 5000 branduren mee te gaan maar helaas toch maar al te vaak met 1000 branduren al beginnen te happeren) of 1 ledlamp.

Feit blijft dus dat je een specifieke lamp moet gebruiken waarvoor hij het meest geschikt/rendabel is.
En als die aannemer nu dit gebouw weer zou moeten plaatsen dan zal hij vrijwel zeker niet opnieuw 42V lampen gaan gebruiken.

suc6

Gerrit
 

Kaajee

  • #20
Gerrit B schreef:
..........En als die aannemer nu dit gebouw weer zou moeten plaatsen dan zal hij vrijwel zeker niet opnieuw 42V lampen gaan gebruiken......
Eens, 10-tegen-1 dat ie nu LEDs gebruikt zou hebben........ :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu