Lamp aansluiten - armatuur waarin meerdere gloeilampen branden

Patrick-O

  • #1
Beste Forum leden,

Ik probeer een lamp aan te sluiten. Maar helaas – in mijn beleving – geen recht toe recht aan aansluiting. Het gaat om een armatuur waarin meerdere gloeilampen branden. Deze zijn verdeeld over twee sectoren. Daar zit in mijn beleving ook de complexiteit.

Ik kom er hoe dan ook niet uit. Ik probeer het aan de hand van een tweetal afbeeldingen te illustreren. De eerste afbeelding is het armatuur. Op de tweede de draden waar ik mee te maken heb. De vijf draden aan de linkerkant zijn de draden van de lamp (de witte is geen draad) en de drie draden aan de rechterkant komen uit het plafond.

De derde afbeelding is de instructie uit de handleiding die ik bij de lamp heb gekregen.

Wie kan mij aub op weg helpen? Jullie hulp is zeer welkom! Vast ontzettend veel dank!

Lamp.jpeg bedrading.jpeg Schermafbeelding 2020-10-12 om 11.37.25.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
De tekening zegt dat geelgroen de aarde is en aan beide kanten naast de aarde zit de fase (L). Dit zijn dan de zwarte aders. De overige twee zijn dan nul (N), bruin en blauw dus.

Verbindt dus geelgroen uit plafond met geelgroen.
En zwart uit plafond met 2x zwart. En blauw uit plafond met blauw en bruin.

Enige onlogische hier is dat bruin als nul wordt gebruikt, maar dat komt waarschijnlijk doordat men deze snoer nu eenmaal beschikbaar had. Voor overzichtelijkheid kun je de bruine ader met tape of krimpkous blauw maken. Dan is er in de toekomst geen verwarring meer.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Tom345

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu