Continu 42V op plafondaansluiting

Delcasa

  • #1
Mijn vorige probleem met de bokszak is opgelost, nu was de plafondlamp van mijn broertje aan de beurt. Het is een lamp met 4 12v halogeenspotjes van de IKEA. De lamp deed het een tijdje niet goed (flikkerde, soms wel aan, soms niet) en m'n broertjes oplossing was om er een flinke tik tegen te geven, dan werkte de lamp regelmatig weer. Maar dat was na een tijdje, uiteraard, ook afgelopen.

Ik heb de lamp van het plafond afgehaald om eea door te meten. De lamp hangt met een plaat aan het plafond. In deze plaat zit een aansluiting waar de draadjes uit het plafond ingestoken zitten en lopen door naar een aansluitstekkertje wat uiteindelijk weer naar een 12v transformatortje (of hoe dat ook heet) loopt. Ik koppelde het aansluitstekkertje los, met de muurschakelaar UIT en toch zag ik door het doorzichtige plastic een vonk. Omdat de schakelaar op UIT stond was ik daar verbaasd over en meette ik het door en bleek er tussen de 38 en 42 volt op te staan. Ik dacht dat mn multimeter niet goed was en meette een stopcontact, 231V. Toen ik de muurschakelaar van de plafondaansluiting AAN zette meette ik er ook 231V op. Aangezien ik een leek in electro ben heb ik bij een andere plafond lamp ook gemeten en daar stond AAN ook 230 op, en UIT nul volt. Zoals het hoort lijkt me :roll:

Nu lijkt het alsof de lamp kapot is gegaan omdat er continu in de 'UIT' stand, toch nog 40V op staat en de halogeen trafo langzaam kapot gebakken is. (De output van trafo is 2 tot 3V, dus das nie goed :P )

Nu kan ik best een nieuwe trafo kopen, maar het lijkt mij dat als de schakelaar uit staat, er geen stroom op hoort te staan :P Mijn vraag is dus: Hoe kan deze 40V veroorzaakt worden en hoe los ik dit op?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je lost dit op door de juiste meter te gebruiken.
Je meet met een hoogohmige meter waardoor een kleine inductie stroom een spanning laat zien.
Neem je een laagohmige meter zoals een duspol dan meet je geen spanning.

wb de trafo, ook hier meet jij een spanning omdat je meter hoogohmig is, vermoedelijk is een thermische zekering aangesproken of heb je een draadbreuk.
 

Delcasa

  • #3
Hmm, okay, niets mis met de spanning uit lasdoos dus :)

Dan maar gewoon een nieuwe trafo halen.


ps. Zou m'n multimeter bij andere aansluitingen dan niet ook een spanning moeten weergeven? Ik had een andere plafondlamp gemeten en die gaf wel gewoon nul :S
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee, mate van koppeling(hoe lang lopen de draden bij elkaar langs) is steeds anders.
 

Delcasa

  • #5
Okay. Bedankt voor de uitleg, weer wat geleerd :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu