‘30 huis - gemetseld fundament niet waterdicht - laag waterdicht cement er op?

Marc-S

  • #41
Veel dank voor de extra info! Ik ga binnenkort er mee aan de slag, leuke klus het cementen van het vuile werk van mijn erker en de binnenzijde van de plantenbak bij de voordeur.
Aan een jaren ‘30 huis valt altijd iets te verbeteren dan toen het destijds tijdens de bouw is gedaan ;-)
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #42
Moet ik het nou blijven vragen? Het feit dat er water de kruipruimte in loopt is géén probleem. Dus waarom wil je dit aanpakken?
 

Marc-S

  • #43
De reden dat ik het wil aanpakken is, dat ik in de kruipruimte zelfs wat wortels zie en vochtig vuil metselwerk, juist bij de erker.

Op andere plekken van de kruipruimte heb ik dat eigenlijk niet, daar weet ik van dat daar zeer waarschijnlijk geen regenwater door t fundament loopt.

Een vochtig fundament is niet goed, vooral als t regelmatig gevoed wordt door regenwater. Dit extra vocht (van regenbuien) trekt op naar boven in het metselwerk en tast de vloerbalken aan. Dit wil je zoveel mogelijk beperken.
 
Laatst bewerkt:

Marc-S

  • #44
Ik weet nog niet wanneer, maar ergens in de komende 10 jaar gaat de hele begane grond living er nog eens uit en komen er gegalvaniseerde stalen vloerbalken met isolatiepakket, etc.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #45
Met alleen specie aan de muur smeren, maak je het niet waterdicht.
 

Marc-S

  • #46
Mee eens. Het is vooral bedoeld om te voorkomen dat regenwater te makkelijk door enkele kieren in het ‘vuile werk’ onder maaiveld door het fundament kan lopen.
Het vuile werk is onder maaiveld ook niet gevoegd (wat niet vreemd is)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #47
Je kunt wel een toeslag door de specie mengen, om de specie waterdicht/afstotend te maken.
 

Marc-S

  • #48
Yep, mee eens. Was ik ook van plan.
 

Marc-S

  • #49
Andere oplossing is om voor je gevel een terras van een paar meter breed te maken, gefundeerd en met een laag beton er op ;-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #50
Marc-S schreef:
Een vochtig fundament is niet goed, vooral als t regelmatig gevoed wordt door regenwater. Dit extra vocht (van regenbuien) trekt op naar boven in het metselwerk en tast de vloerbalken aan.
Dit is nou precies waarom het belangrijk is zo'n vraag te beantwoorden. Vocht trekt nauwelijks omhoog in metselwerk. Als de vloerbalken nu aangetast worden, worden ze dat straks ook. Dat heeft niets met de waterdichting te maken. Vooral met koudebrug.

Vloerbalken horen goed in de grondverf te zitten op de plek waar ze contact maken met metselwerk. Dan gaan ze lang mee.
Verder moet de kruipruimte goed geventileerd worden. En wel zorgen dat er niet teveel water direct de kruipruimte in stroomt (daar heb je wel gelijk in :wink:*), dus het maaiveld afwateren van het gebouw vandaan.

* Je plan uitvoeren is dus op zich niets mis mee. Maar het is wel handig de juiste verwachtingen te hebben hierover.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22

Marc-S

  • #51
Helemaal mee eens! Voordat je bepaalde plannen gaat uitvoeren, moet je eerst voldoende goed voorbereiden en info/kennis inwinnen. Vandaar dat ik dit soort vragen dan op dit forum stel
En uiteraard waardeer ik altijd alle adviezen en ideeën die anderen dan hebben over het onderwerp!

Wat ik inmiddels wel vind, is dat in jaren ‘30 huizen (en ouder) op de begane grond uiteindelijk alle balken en vloerplanken er uit moeten en vervangen worden door andere oplossingen: met staal, isolatiepakket, gestorte beton- en dekcement vloeren. Dit eventueel met vloerverwarming.

Bij dit soort oudere vloeren met houten balken en vloerplanken, is isoleren er onder met minerale wol, gespoten PUR, Tonzon isolatiezakken eigenlijk ook een waste of time and money.

Op termijn gaat die houten vloerconstructie op de begane grond er toch helemaal uit en wil je hedendaagse vloerisolatieblokken of 16-20 cm dik aan PIR platen voor isolatie.
Met uitzondering van de living heb ik dat al gedaan in alle ruimten van de begane grond hier.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu