‘30 huis - gemetseld fundament niet waterdicht - laag waterdicht cement er op?

Marc-S

  • #21
HWA is ook PVC rondom het huis, en dan naar riool; mag hier nog in deze buurt :-)
 
Laatst bewerkt:

Marc-S

  • #22
Is een plak beton storten (met goedje er in on waterdicht te maken) onder maaiveld tegen de muur van de erker een goed idee?
 

Teun65

  • #23
Zomaar een kluts beton storten zou ik niet doen, dan ging ik voor netjes een stuk uitgraven en wederom netjes een stuclaag er over zetten.
 

Teun65

  • #24
inplaats van water H.Pro toevoegen aan de mortel... niet dikker smeren dan 2 cm, dikker is ook niet nodig... dit maakt de gevel permanent water dicht.
Daar waar het water de gevel raakt, zal de gevel dat niet meer opnemen. Goed laten drogen... dan pas dichtgooien.
 

Marc-S

  • #25
Veel dank voor de tips! Ga ik doen.

Idd niet meteen daarna dichtgooien. Na eerst een paar keer licht bevochtigen in de eerste dagen na het cement-stuccen, de boel 2-3 weken aan de lucht laten drogen onder plastic?
 

Teun65

  • #26
Als je H.pro gebruikt, kun je wel bevochtige... maar dat gaat niet hé
Zorg dat de ondergrond vrij van zand is... beetje bevochtige en smeren maar, wil je een mooie rechte rand maak dan gebruik van een stuc profiel... of houten lat.
 

Marc-S

  • #27
Veel dank, je hebt helemaal gelijk!
Ik ga er binnenkort mee aan de bak
 
  • Like
Waarderingen: Teun65

Marc-S

  • #28
Hi Teun, nog een extra fotootje van de zijgevel, begrijp je waarom ik ook op maaiveld de zaken goed wil hebben :-)

De buitengevel is in 2007 helemaal gereinigd en opnieuw vlak gevoegd met lichtgrijze voegmortel.
Ook het oude trasraam komt hiermee goed uit.

C760F117-F7A8-44BB-B18E-A1306EC04A1C.jpeg
 

Teun65

  • #29
Ziet er strak uit.. top gedaan, mooier als nieuwbouw... dit leeft.. succes gaat vast lukken.
 

Marc-S

  • #30
Dank je! Er valt altijd wat te klussen / beter te maken aan een ‘30 huis dan dat ‘t oorspronkelijk was bedacht, maar de gevelstenen en het houtwerk in dit huis (allemaal heel mooi Canadees grenen) zijn nog steeds fantastische materialen die destijds ingezet zijn!
 

ABCDE

  • #31
Marc-S schreef:
het houtwerk in dit huis (allemaal heel mooi Canadees grenen) zijn nog steeds fantastische materialen die destijds ingezet zijn!
Maar zijn vaak wel gekrompen waardoor je veel grotere kieren krijgt en de EPS korrels de spouw verlaten :+
 

Marc-S

  • #32
Ik moet zeggen dat de krimp hier wel meevalt. In het dakbeschot zie ik het eigenlijk niet; maar je hebt gelijk, ik zie het wel een beetje in de lange liggende delen van de gootbakken. Maar ja, dat geeft ook weer goede ventilatie aan de onderzijde van deze gootbakken/daklijsten, wat dan rot voorkomt.

Ik heb gewust mijn spouw niet geïsoleerd (met EPS of iets anders) omdat ik niet overtuigd ben dat bij dit soort jaren ‘30 huizen het een goed idee is. Een reden is ‘cementbaarden’ die er in de spouw kunnen zijn die na isolatie van de spouw waterdoorslag naar de binnenmuur kunnen veroorzaken.
Daarnaast zie ik bij enkele huizen hier in de straat die EPS in de spouw hebben, dat als de muren flink nat zijn geworden door een zware regenbui met wind, die muren ‘raar opdrogen (kleurverschil)’, dit komt volgens mij omdat de EPS niet overal netjes egaal in de spouw zit of blokkeert dat het water binnen de spouw netjes en snel naar maaiveld wordt afgevoerd.

Er wordt heel wat geadverteerd en allerlei campagnes (ook van de Overheid) gevoerd dat je je spouw moet isoleren, maar er wordt (bewust) niets gezegd over de mogelijke negatieve bijwerkingen er van, met name snelle droging van de buitenmuur en binnen in de spouw na een flinke regenbui.

En vocht wat te lang in je spouw blijft hangen na een regenbui heeft allerlei nadelen: mogelijk doorslag naar je binnenmuur, oplossen van cementcomponenten (kan vlekken geven op buitenmuur), balken verankerd in binnenmuur die daar te lang vochtig blijven (rot, schimmel, etc) en een voedingsbodem voor alg/mosgroei op de gevel.

Voor mij geen spouwmuur-isolatie in dit huis.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #33
Is de gevel gemetseld met kalk- of cementspecie?
 

Marc-S

  • #35
Ik heb dat nog niet goed uitgezocht (alles is in 2007 door vorige eigenaar opnieuw laten voegen), maar ik heb het idee dat de originele metselspecie een beetje geel is, wat zou betekenen dat er wat kalk in zit.
 

Marc-S

  • #36
Stukje ‘vuil werk’ binnenin een gemetselde plantenbak van de bouw die tegen de gevel van het huis staat. De specie ziet er grijs/licht-geelig uit:

B27B8A0F-9CB9-424A-93C6-EE52EE258093.jpeg
 

Marc-S

  • #37
En dit wil ik binnenkort ook nog gaan doen: bovenstaande plantenbak cementeren aan de zijden die tegen het huis aanliggen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #38
Vertel eerst eens wat het probleem is. Heb je in huis last van vocht?
 

Marc-S

  • #39
Het issue bij het ‘vuile werk’ van mijn erker (dat er soms wat regenwater doorheen komt, de kruipruimte in), hoop ik binnenkort op te lossen met het ‘cementen’ van de buiten-stenen, ca 40-50 cm de grond in. Zie verhaal hierboven.

De gemetselde plantenbak heeft ook aan 2 zijden heel grof ‘vuil werk’ en dat zijn net de 2 zijden die geïntegreerd zijn met de buitengevel van het huis. Ik ga die zijden dus ook in de komende weken cementeren. Het zou mij niet verbazen als daar bij een flinke regenbui ook water door dit vuile werk loopt, zo de spouwmuur in....

Ik heb wel nog een bijkomende vraag: het bestaand metselwerk van dit vuile werk is grijs/lichtgeel, ik denk dus dat er destijds kalk aan is toegevoegd.

Kan ik dit alles cementeren met standaard cementspecie, of moet ik nu opnieuw een specie nemen op kalkbasis als ik dit tegen het vuile werk aansmeer van de bouw?
 

Teun65

  • #40
Nee hoor je kan er alles opsmeren, in vroeger metselwerken vond je inderdaad stukjes schelp, door de zure regen lost dat aan de buitenzijde op.

Die stukjes schelp in de specie heeft te maken met hoe ze vroeger cement maakte, branden van schelpen... daarna zijn ze die berg in Limburg gaan afgraven.... en nu gaat er allerlei toeslag stoffen in die bv over blijven uit de hoogovens...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu