Nieuw huis laten bouwen

Deze man heeft zijn eigen opvattingen hoe hij moet bouwen.. Denk dat hij zich enorm vergist in wat er komt kijken bij het bouwen van een huis. Als ik zijn input lees denk ik "doe het aub niet, denk goed na voordat je aan deze enorme klus begint. Gaat je waarschijnlijk veel meer geld kosten dan je nu denkt".

Succes met je beslissing
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Ik denk dat dat wel meevalt en dat hij voor zichzelf een prima huis zou kunnen bouwen.
Wet en regelgeving is een ander verhaal en daar zouden problemen kunnen ontstaan.

Ik zou het wel leuk vinden als gemeenten wijkjes maken met kavels waar je mag doen en laten waar je zelf zin in hebt, wat betreft het bouwbesluit.
Daar gaan vast dingen fout, maar breken met beklemmende regelgeving kan best.
 
  • Like
Waarderingen: Charel en MCB65
Als je zo over wet en regelgeving denkt (beklemmend) is het tijd om te emigreren... Terug naar de 19e eeuwse krotwoningen? Geen probleem, eigen keuze. Beetje schimmel op de muren door koudebruggen? Moet kunnen.

Zullen we dan ook maar meteen auto's toelaten op de weg zonder gordel en kreukelzone's? Want dat was vroeger toch ook geen probleem?
 
Het ging mij er niet om, dat ik niet aan het bouwbesluit wil voldoen, maar ik wilde het proberen op een manier dat ik zo goedkoop mogelijk een wind- en waterdichte woning had, zodat ik daarna van binnen rustig de boel af kon timmeren, leidingen en kabels aanleggen en afwerken. En natuurlijk wel goed isoleren, alleen dan op een eenvoudigere manier, zodat ik meer zelf zou kunnen doen.
Zo is het laat je niet ontmoedigen. Er is hier voldoende informatie te vinden en nog heeeeeel veeeeel meer op het internet.
Ik werkte nog in de autoplaatwerkerij en je wil trouwen. Bij je ouders-of schoonouders inwonen. Een zolder voor een huisbaas opknappen. Of iets kopen wat je net kan betalen.

Succes hoor: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan.



Klus in ons huis.jpg
 
Het is wel goed om ervoor te zorgen dat het bouwwerk aan alle wet- en regelgeving voldoet. Al is het maar om het later goed te kunnen verkopen.

Er gaat naast een hoop geld natuurlijk ook heel veel tijd in zo'n project zitten. Het is dan wel leuk als dat er ook weer uitkomt als je het onverhoopt om wat voor reden dan ook zou willen verkopen.
 
Overdrijven is ook een vak.
Dat soort wijkjes bestaan al, alleen nu alleen voor tiny houses. Om niet aan het bouwbesluit te hoeven voldoen, zijn dat officieel tijdelijke huur kavels.
Gaat prima, maar door het tijdelijke karakter nogal onzeker en sommige investeringen zijn lastig, een goeie moestuin ontwikkelen duurt bijvoorbeeld een tijdje.
 
Ben op dit moment op vakantie in Turkije, daar kom je denk ik wel een eind met jouw kijk op bouwen en lukt het ook onder budget :wink:.
 
2013 - 30 jaar. Dus bedacht ergens voor 1983.

Onder het huidige BBL gaat dat écht niet meer lukken. Want als je anno 2024 ruimte voor precedenten schept, is het hek van de dam en wil iedereen een uitzonderingspositie.
 
Ik mis de kostenpost "grond" nog in je begroting. Maar soms zie ik huizen te koop staan die je - als je de prijs van het perceel alleen al in aanmerking neemt - eigenlijk bijna gratis hebt. Daar kun je je vaak lekker op uitleven als je veel zelf wil doen maar geen fundering wil leggen of niet wil metselen (als die dingen tenminste goed zijn).
 
Laatst bewerkt:
Om niet aan het bouwbesluit te hoeven voldoen, zijn dat officieel tijdelijke huur kavels.
Je denkt toch niet dat het bouwbesluit of zoals het nu heet Besluit bouwwerken leefomgeving zo gammel in elkaar zit dat het geen regels heeft voor tijdelijke bouwwerken.

Elk bouwwerk in Nederland moet voldoen.
maar de eisen die van toepassing zijn kunnen variëren.
Er zijn eisen voor nieuwbouw, verbouw en bestaande gebouwen maar zaken als tijdelijke en drijvende gebouwen zijn geregeld.

Je kan prima zelf een nieuw huis bouwen maar gewoon beginnen en ik zie wel hoe het loopt kan beter vergeten.
Helemaal zelf bouwen kost ook veel tijd dat red je niet naast een baan je moet dus ook minimaal een jaartje of 2 inkomsten verrekenen in de kosten.

Een bestaand huis verbouwen kan lang aan zolang je geen ingrijpende constructieve wijzigingen aanbrengt maar ook daarbij brengt een goed plan het geld en tijd dat daarin wordt geïnvesteerd ruimschoots op
 
Denk je dat ik dat denk?
Als ik alles moet afdekken dan worden sommige dingen we hele lange verhalen.
Er staat dan ook "het bouwbesluit" in de volksmond is dat waar normale huizen aan moeten voldoen.

Voor tijdelijk bouwwerken geldt een deel niet. (met een tijdelijke vergunning)
De eisen voor een trap alleen al zouden een tiny house bijna onmogelijk maken.

Zouden recreatieparken die omgezet worden in permanente bewoning trouwens niet aan het bouwbesluit moeten voldoen?
Eventueel aan de eisen voor permanente bewoning van het bouwjaar?
 
Toevallig is een zus van mij bezig met een recreatiewoning. Op een eigen bosperceel waar op gebouwd mag worden. Recreatiewoning of niet: de gemeente stelde bij de bouwaanvraag dat de woning moet voldoen aan alle eisen voor permanente bewoning.
 
Als je goedkoper wilt bouwen, maak dan een goed ontwerp. Er zijn architecten die je kunnen helpen bij het goedkoper maken. Niet metselen maakt het goedkoper, kleiner bouwen maakt het goedkoper. Bezuinigen op advies en vaklui maakt het duurder.

Er zijn best veel zelfbouwers. Ga eens met een paar praten. Veel zullen waarschijnlijk vertellen dat ze het zwaar overschat hebben. Als je je écht goed wilt voorbereiden volg dan eerst een bouwopleiding. Met als risico dat je na die opleiding vooral tot besef komt dat het geen goed plan is zelf te doen (het Dunning–Kruger effect).

De meeste dingen in de bouw gaan mis vanwege een slechte afstemming. Bezuinigd op tekeningen, geen goede afstemming tussen de verschillende onderaannemers enz. Precies daar waar een aannemer zijn expertise ligt.
Als je dan de buitenmuur wilt laten metselen, zit je weer in de verkeerde volgorde. Eerst fundering, dan de binnenmuren (die zijn de constructie van het huis)
Je bedoelt vast het binnenspouwblad. Dat is geen binnenmuur maar een buitenmuur. :idea:
 
@Jackd je schrijft het wel
Daarmee zet je mensen die totaal geen idee hebben van de regels op het verkeerde been.
Het "bouwbesluit" omvat alle bouwwerken ook een mestsilo moet daaraan voldoen.

De eisen voor een trap gelden ook voor een klein huisje ook als het tijdelijk is.
Wat er in de praktijk gebeurd is dat er een verhoging wordt gemaakt die niet als vloer kan worden aangemerkt zodat er ook geen "bouwbesluit" trap heen hoeft en je met een ladder kunt volstaan.
Dat is dan officieel geen slaapplek maar niemand kan je verbieden om daar toch te gaan slapen.
een ander veelgebruikte oplossing is dat er een soort hoogslaper wordt gebruikt waardoor het een meubel wordt in plaats van een bouwwerk.

Kortom er is heel wat creativiteit mogelijk binnen de regels van het "bouwbesluit".
 
Zouden recreatieparken die omgezet worden in permanente bewoning trouwens niet aan het bouwbesluit moeten voldoen?
Eventueel aan de eisen voor permanente bewoning van het bouwjaar?

Dat zijn bestaande bouwwerken
bij omzetten naar een andere bestemming mag je dan toetsen aan het niveau bestaand
De kans dat ze op dat niveau niet aan het bouwbesluit voldoen is uitermate klein.
Aangezien dat het niveau is waar je ook bij een nieuwe recreatie woning voor een aantal zaken aan moet voldoen in plaats van aan de nieuwbouw eisen voor standaard woningen
 

Gerelateerde klussen

Reacties
22
Weergaven
20K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Boertje125
Reacties
1
Weergaven
3K
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
3
Weergaven
142

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu