3 fase tbv laadpaal

RustyX

  • #1
Ik heb momenteel een 1-fase (1x25A met 8 groepen) aansluiting en deze voldoet prima.
Ik wil nu alleen nog een 11kW laadpaal plaatsen, en daarvoor moet de groepenkast naar 3x25A opgevoerd worden.
Mijn vraag is - is het mogelijk om dit te bereiken door alleen een 3-fase hoofdschakelaar (+evt. een 3-fase aardlekschakelaar voor de laadpaal) in de bestaande groepenkast te plaatsen?
Met andere woorden, moeten alle fasen gelijkmatig benut worden of hoeft dat niet?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je moet inderdaad dan een 4polige hoofdschakelaar toepassen en een 4polige aardlekautomaat voor de laadpaal.

De huidige groepen verdelen over de fasen is geen must maar wel aan te raden. Normaliter is dit eenvoudig aan te passen, of je moet een ABB kast met busboard hebben.

Hoeveel aardlekschakelaars heb je nu? 2 denk ik? Het netste is om er straks 3 te hebben; eentje per fase en daar dan de 8 groepen over te verdelen.

Plaats anders even een foto van de groepenkast, dan kunnen we iets gerichter advies geven.
 

deutika

  • #3
Dit is hoe ik het heb op dit moment:
lll.jpg

Bij mij is de krachtstroom nog in aanvraag, maar ik heb de 3 fasen op de verdeelblokken eronder gezet en heb dezen weer doorgeleid naar de 2 1-fase groepen. Ik heb wel de groepen juist verdeeld over de 3 fasen, staat nergens dat het moet, maar bespaart ellende als er 1 fase te veel trekt en de andere amper wat.

ps. ik heb onderin dus een tijdelijke kam gemaakt zodat 1 fase als 3 fasen gebruikt kan worden, maar dit is geen definitieve oplossing.
 

RustyX

  • #4
Bedankt voor de reacties! Ik zie nu pas dat er vrijwel geen ruimte is in de bestaande kast. Het wordt dus volledig vervangen denk ik...

Maar waarom is het aan te raden om de bestaande groepen over de fasen te verdelen? Ik snap wel dat het voor het netwerk handig is als de fasen netjes in balans zijn, maar dat lossen ze op wijk niveau op dacht ik?

Met 2 groepen gebruik je dus 2 van de 3 fasen. Heeft Liander daar geen bezwaar tegen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
@deutika Dat is een prima oplossing. Maar jij hebt de groepen zo te zien verdeelt over 2 fasen want je hebt maar 2 aardlekschakelaar.... Nog netter is om op iedere fase een aardlekschakelaar te zetten en daarover de groepen te verdelen. Jij gebruikt gewoon losse componenten op een DIN rail. Mocht je een ABB kast hebben met busboard dan wordt het iets lastiger.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Volgens mij was er ooit een bepaling in de norm die voorschreef dat de belasting zo gelijkmatig mogelijk over drie fase verdeeld dient te worden. Het is mij niet bekend of dat nog steeds het geval is.
 

deutika

  • #7
Vonken_trekker schreef:
@deutika Dat is een prima oplossing. Maar jij hebt de groepen zo te zien verdeelt over 2 fasen want je hebt maar 2 aardlekschakelaar.... Nog netter is om op iedere fase een aardlekschakelaar te zetten en daarover de groepen te verdelen. Jij gebruikt gewoon losse componenten op een DIN rail. Mocht je een ABB kast hebben met busboard dan wordt het iets lastiger.
Er komt nog een 3e bij! Maar die is er helaas nog niet
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
In de bovenste rij heb je een kookgroep zitten. Daarmee kom je over de 25 Ampere per fase die je bij een 3 fase aansluiting beschikbaar hebt. Is het mogelijk om met het kooktoestel over te gaan op een 2/3 fase aansluiting?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Beter inderdaad om ook de kookgroep aan te passen naar een krachtgroep. De meeste kookplaten laten dit toe.

Ik ben er niet mee bekend of het nog verplicht is om te verdelen over de fasen maar het is sowieso wel altijd beter. En doorgaans een kleine moeite.

@RustyX hoeveel plek heb je nog in de groepenkast? Plaats anders eens een foto.
 

M Jacobs

  • #10
Met het verdelen van al je groepen over de 3 fase kan je dan dus maximaal 3 x 25 A afnemen en bij verdeling over 2 fase 2 x 25 A =50A.
Zet op dezelfde fase je wasmachine , fornhuis en een waterkoker aan en alles gaat vanzelf uit.
daarom dus gelijk verdelen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Leuk bedacht maar TS liet al weten momenteel een 1x25A aansluiting te hebben. Ervan uitgaande dat die aansluiting momenteel prima werkt, zal dat niet veranderen wanneer hij een 3x25A aansluiting krijgt en slechts 1 fase zou blijven gebruiken.

Het verschil zal gemaakt worden door de laadpaal die er nu extra bij komt. Wanneer die goed aan het werk is en je zou daarbij ook nog een aantal andere grote verbruikers samen op 1 van de fasen aan zetten, loop je het risico dat de hoofdzekering eruit klapt. Daarom is alle groepen verdelen over de 3 fasen inderdaad belangrijk nadat de laadpaal in de installatie wordt opgenomen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
3x25A is voor deze setup niet genoeg.
Die laadpaal trekt uren achter elkaar 16A per fase.
Dan blijft er dus slechts 9A per fase over,
zelfs bij een perfecte verdeling en een trage hoofdzekering, gaat dat waarschijnlijk niet goed.
Het mag trouwens ook simpelweg niet.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Waarom mag dit simpelweg niet? Welke regel, norm of wet wordt overtreden?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
En dat die autolader als 100% rekenen..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Een laadpaal met load balancing houdt keurig bij hoeveel stroom er beschikbaar is voor het laden van de auto. Het verbruik van de woning krijgt dan "voorrang", waardoor de autolader bij hoog huishoudelijk verbruik geen 100% van zijn capaciteit zal hebben.

Ik ben ook benieuwd welke regel wordt overtreden, want dat zou betekenen dat niemand een 11 kW lader thuis mag installeren.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
De NEN1010 en NEN-EN-60439 gaan over technisch ontwerp en veiligheid in elektrische installaties en verdeelinrichtingen. Aan de hand van de gelijktijdigheidsfactor wordt de maximale ontwerpstroom berekend en op basis daarvan de verdeelinrichting ontworpen en gebouwd. In de praktijk zijn alle componenten die gebruikt worden voor groepenkasten voor de woningbouw geschikt voor minimaal 40 Ampere. Ook de meter en aanvoerleiding van de netbeheerder zal (behalve in hele oude installaties) geschikt zijn voor een minimale stroomafname van 40 Ampere per fase.

Daarmee is aan de technische eisen uit de normen in praktisch alle woningbouw situaties voldaan. Welk contract je vervolgens met je energieleverancier afspreekt hangt af van je werkelijke gebruik van de aansluiting, niet van de theoretische maximale ontwerpstroom. Het type contract dat je moet afsluiten is in geen enkele norm vastgelegd. Wanneer je alleen 's nachts de auto oplaadt, de laadregelaar hebt ingesteld op maximaal 8 Ampere of een loadbalancer gebruikt die de autolader uitschakelt als andere grote gebruikers inschakelen is van invloed op de werkelijke stromen die er lopen. Er zijn mensen die proberen alleen zware gebruikers aan te schakelen als bijvoorbeeld hun zonnepanelen stroom leveren.

Als je op basis daarvan nooit boven de 25 Ampere per fase uitkomt die je van het energiebedrijf afneemt is er geen reden om een zwaardere aansluiting aan te vragen. Want technisch verandert die aanvraag niets aan de veiligheid of functionaliteit van de installatie. Het maakt hem eigenlijk juist een beetje onveiliger omdat componenten zwaarder belast kunnen worden voordat een beveiliging aanspreekt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Daar heb ik weinig meer aan toe te voegen :prima:

Met load balancing passen moderne laadpalen zich prima aan op het stroomvebruik in huis inderdaad.
 

RustyX

  • #18
Hmmmmm,, heb daar niet over nagedacht.. Inderdaad als de lader 16A per fase trekt, zal dan de resterende 9A voor de rest van het huis niet genoeg zijn, en zou ik toch over 2 of beter zelfs 3 fasen moeten gaan verdelen...
Met load balancing erbij zou hij dan minder dan 11kW leveren, wat ook niet ideaal is... dus beter verdelen...
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
De belasting gelijk verdelen over de beschikbare fasen is altijd het beste. En zoals eerder benoemd is dit in principe eenvoudig te regelen mits je zorgt dat je 3x een 2polige aardlekschakelaar beschikbaar hebt. Anders nog erbij kopen. Je kunt dan naast de krachtgroep voor de laadpaal op iedere fase een 2polige aardlekschakelaar plaatsen en dan de groepen hierover verdelen.

Was je eigenlijk van plan dit zelf te gaan doen of laat je een installateur komen?
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
RustyX schreef:
Inderdaad als de lader 16A per fase trekt, zal dan de resterende 9A voor de rest van het huis niet genoeg zijn
Als je netjes over 3 fase verdeeld is 3x9A meer dan wat je nu tot je beschikking hebt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu