Advies 3-fase Aardlekschakelaar type B - tbv toekomstige laadpaal

Joostbon

  • #1
Ik sta op het punt om een (hager) groepenkast te bestellen, ik ga gelijk van 1 fase naar 3 fase ivm toekomstplannen

Er staat een groot inductiefornuis op de planning. Het idee was om hier gewoon een 3 fase installatieautomaat voor in te gaan zetten. scheelt in kosten en ruimte in groepenkast

Nu rij ik op dit moment en hybride voertuig welke op 1 fase 16A word geladen, gaat prima, maar ook dit word in de nabije toekomst mogelijk een 3 fase laadpaal. Nu lees ik dat voor 3-fase laadpalen vaak een (vrij prijzige) type B / klasse B aardlekautomaat word gebruikt die ook DC stromen kan meten. Kan iemand dit bevestigen? Sommige laadpalen hebben zelf ook een DC beveiliging schijnt, dan kun je met een regulier type A aardlekschakelaar af, maar geen idee in hoeverre dit standaard is. Iemand die hier ervaring mee heeft?

Zover ik zo zie is dat er alleen losse type B / klasse B aardlekschakelaars bestaan en (nog) niet in de vorm van een aardlekautomaat.

als ik dan toch een (type B) losse 3 fase aardlekschakelaar moet gebruiken (die relatief prijzig zijn) met daarachter een gewone 3 fase installatieautomaat voor de laadpaal kan ik toch beter het fornuis toch ook achter die zelfde aardlekschakelaar zetten? Dan hoef ik voor het fornuis ook alleen maar een iets goedkopere 3-fase installatieautomaat aan te schaffen ipv een wat duurdere 3-fase aardlekautomaat ?

ruimte in de groepenkast is geen probleem

Er zullen vast wel vaker mensen met dit bijltje hebben gehakt, graag jullie ideeën hierover

concreet;
is het inderdaad gebruikelijk om een type b aardlekschakelaar te gebruiken voor een laadpaal?
of is het gangbaar dat laadpalen zelf al deze beveiliging in zich heeft?
indien ik een type b aardlekschakelaar aan schaf, kan ik dus beter zowel een installatieautomaat van het fornuis als een installatieautomaat van de laadpaal er achter zetten?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je bedoelt dat je een aardlekautomaat voor het fornuis in gedachten had? Dat bespaart inderdaad ruimte. Een installatieautomaat heeft ook een aardlekschakelaar nodig en beslaat dus eens zo veel ruimte.

Wat betreft type B aardlekschakelaars, die zijn inderdaad verplicht om eindgroepen voor het laden van elektrische voertuigen te beveiligen. Je mag echter van een type B afzien als er een garantie is dat de lekstromen die kunnen gaan lopen een DC component hebben die kleiner is dan 6 mA.
 

Joostbon

  • #3
Ik had aanvankelijk inderdaad een 3-fase aardlekautomaat voor het fornuis in gedachten. Ook al heb ruimte genoeg in de groepenkast, scheelt het ook iets geld. Voor de laadpaal had ik een 2e 3-fase aardlekautomaat in gedachten, maar daar is de verwarring, er word soms geschreven dat je daar een type B aardlekschakelaar voor moet inzetten. Die kan ik niet vinden als aardlekautomaat (of kijk ik verkeerd) en dus word het een aparte type B aardlekschakelaar met daarachter een installatieautomaat voor de laadpaal. Maar als ik toch een type B aardlekschakelaar moet aanschaffen voor de laadpaal kan ik toch beter het fornuis daar ook achter zetten met een gewone installatieautomaat? Of zou dat niet mogen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Je mag het fornuis ook prima op een type B aansluiten. Een type B heeft zeg maar dezelfde functie als type A en nog wat extra :wink:
 

Freakie

  • #5
De meeste A merk laadpalen zoals the Newmotion, Zappi en Alfen hebben ingebouwde DC beveiliging. Daar volstaat een type A ALAMAT.

Het staat duidelijk in elke installatie handleiding wat nodig is c.q. wat de paal zelf heeft.

Een goedkopere laadpaal heeft dit vaak niet maar is zelfs met B ALAMAT nog goedkoper dan bovenstaande palen.

Overigens klopt je bewering over goedkoper voor fornuis niet echt. Heb zelf hier een 3 fase aardlekschakelaar geplaatst met een 3 fase groep omdat dit goedkoper was dan een 3 fase ALAMAT. Toch ruimte zat in de tweede kast.
 

Freakie

  • #6
Mag niet.

Zie bericht van @XanderH in dit topic:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ligt eraan wat TS van plan is. Samen op 1 ALS mag inderdaad niet maar je mag gerust voor de kookplaat ook een type B plaatsen. Die is qua beveiliging niet minder dan een type A.
 

Joostbon

  • #8
super. bedankt voor deze (snelle) en duidelijk info :prima:

Heb dat andere topic ook doorgelezen. Kon het met de zoekfunctie niet zo snel vinden maar daar staat ook een soortgelijke situatie inderdaad.

als de 3-fase laadpaal en 3-fase fornuis niet mag achter 1 ALS dan is het duidelijk voor mij, dan krijgt de kookplaat een eigen 3-fase (type A) installatieautomaat en de toekomstige laadpaal ook een eigen (type B) installatieautomaat. Alleen heeft hager volgens mij geen rëele oplossing voor een type B aardlekschakelaar / aardlekautomaat en zal ik voor de laadpaal een component moeten plaatsen van een ander merk. Esthetisch niet het mooiste, maar ik kan er mee leven. :wink:

EDIT: ik kan geen enkele type B aardlekautomaten vinden, van geen enkel merk. Ik zou dus voor de laadpaal sowieso een type B ALS moeten kiezen + een installatieautomaat. Nu heb ik ruimte genoeg in mijn nieuwe groepenkast. maar dat zijn toch al 8 modules alleen voor de laadpaal. Denk dat in de toekomst toch vaak te maken krijgen met ruimtegebrek.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ik ken ze ook niet als aardlekautomaat. Ik zou zorgen dat je een voldoende grote kast koopt met dus nog wat reserve ruimte voor toekomstige uitbreiding.
 

Joostbon

  • #10
De nieuwe groepenkast heeft 48 modules.

12 voor reguliere groepen, (1 groep blijft over / leeg, alvast voorbereid)
6 voor regulier 3x ALS van deze groepen
4 voor hoofdschakelaar,
4 voor 2x installatieautomaat voor kelderpomp en zonnepanelen.
2 voor beltrafo

daar kom dus nog bij:
4 voor standaard type A aardlekautomaat fornuis
4 voor type B aardlekschakelaar laadpaal
4 voor krachtgroep laadpaal

Blijft er nog plek over voor 8 modules. toekomst-proof dus ga ik van uit mocht er nog een warmtepomp of Kwh meter bij moeten komen.

maar als ik kijk bij huidige woningen en zelfs bij nieuwbouwwoningen dan is er echt geen rekening gehouden met zaken zoals laadpalen of andere uitbereidingen. Vaak is er amper plek over in de groepenkast. Zeker als je de laadpaal niet achter een andere aardlek mag stoppen.

Hopelijk hebben anderen ook wat aan dit topic als ze hun laadpaal willen aansluiten in de groepenkast.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #11
TS had het m.i. duidelijker over 'daar ook achter' waarbij daar over de aardlekschakelaar ging. Boodschap is voor TS gelukkig duidelijk.

Overigens zijn ze er wel type B. Maar of je van de prijs blij moet worden.... Denk aan richting 300 euro.
Voorbeeld 2CSF204592R1400. Er is natuurlijk een reden dat A merk laadpaal een ingebouwde DC hebben en daarmee al direct duurder zijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Joostbon

  • #12
Ik had het inderdaad over zowel fornuis als laadpaal achter die zelfde aardlek. Dat mag dus niet volgens de Norm. Precies wat ik wilde weten. Echt super die snelle en duidelijke info.

ik heb nu een aardlek type B besteld voor 138 euro incl. BTW. Prijzig, maar als deze groepenkast het net zo lang vol houd als mijn huidige (42 jaar) dan valt het wel weer mee. Investeer nu liever wat meer in goed spul en dat alles mooi strak ik weggewerkt.

Ik zag dat type B ook wel eens voor zonnepanelen worden toegepast. Die van mij lager er al op toen ik het huis 7 jaar geleden kocht. Daar is gewoon een type A aardlekautomaat voor gebruikt. Blijkbaar mag dat wel met mijn type omvormer
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Ja daar geldt dezelfde richtlijn voor. Als je kunt garanderen dat het DC component van de lekstroom niet groter is dan 6mA dan mag je een type A toepassen.
 

Freakie

  • #14
Waarbij de meest recente omvormers (volgens mij zelfs een eis om binnen de EU toegelaten te worden, maar dat weet ik niet zeker) ook een vorm van DC beveiliging hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Bij de bekendere merken is dat zeker het geval inderdaad. Of het een Europese eis is weet ik niet; er zijn helaas ook partijen die nog aardig wat pv systemen a la Pico Bello BV aanleggen (pv cowboys in jargon :lol: ). Ik heb weinig zicht op wat die dan voor omvormers toepassen.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Joostbon

  • #16
Die panelen ligger er al meer dan 7 jaar op, heeft de vorige eigenaar (laten) doen. de omvormer is wel van een bekend merk. De manier van installeren / afwerken lijkt er meer op alsof ze nog meer te doen hadden die dag. In ieder geval word het in de meterkast nu wel gefatsoeneerd. maar al die tijd heeft daar een type A aardlekautomaat achter gezeten zonder problemen, dus verwacht weinig problemen om hier een reguliere type A achter te zetten.

ik ga vandaag alles bestellen, bedankt :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Je laatste reactie leest een beetje als:

"Mijn auto is na een aanrijding hersteld door een handige buurman. De manier van repareren / afwerken lijkt er meer op alsof hij nog meer te doen had die dag. Maar met de airbags heb ik al 7 jaar geen problemen dus ik verwacht wel dat het goed zit!"

Ik vind het een bijzondere conclusie dat de aardlekschakelaar wel goed zal zijn, omdat het al 7 jaar geen problemen geeft. Het is een beveiliging die pas iets hoort te doen bij ongewenste lekstromen in de installatie. Juist een aardlekschakelaar die nog nooit is uitgeschakeld, is misschien wel een probleem. Want hoe weet jij dat hij niet al eens uit had moeten schakelen?

Maar ja, je zou er vanuit mogen gaan dat het destijds goed geïnstalleerd is natuurlijk.
 

Joostbon

  • #18
Klopt, ik ga / ging er wel een beetje van uit dat de aardlekschakelaar wel de juiste was die ze destijds hebben gekozen. Ik dacht trouwens dat een type A juist onbedoeld er veel eerder uit zou springen dan een type B die wat bedrijfszekerder is in bepaalde gevallen (zoals een omvormer). Daarom de conclusie dat als hij er nooit uit is gesprongen ik er van uit ging dat type A aardlek in dit geval wel het juiste type zou zijn.

Ik weet wel dat het door een bedrijf is gebeurd en dat de vorige eigenaar er niet zelf mee heeft lopen klooien. maar met een uurtje of 2 meer aan installatietijd had het allemaal zoveel mooier afgewerkt kunnen zijn, dat ga ik nu deels zelf maar herstellen in de groepenkast

Heb net nog wel gegoogled, de omvoermer is van SMA Solarworld - sunnyboy. Maar het is een relatief oud ding van meer dan 7 jaar oud dus kan er ook weinig over dit specifieke type vinden.

IMG_20210127_104729.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
DC lekstromen kunnen er juist voor zorgen dat een type A aardlekschakelaar niet meer afschakelt, terwijl dat wel zou moeten.

Ik verwacht van een dergelijke A merk dat hij achter een type A aardlekschakelaar mag. Als het echt een oude is dan zit er misschien zelfs wel een transformator in, dan zijn DC lekstromen bij mijn weten helemaal niet aan de orde. Maar ik ben niet echt thuis in omvormers. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu