Groene fase draad dichtgebonden

Max99

  • #1
Ik probeer een lamp aan te sluiten op het plafond maar het lijkt er op dat de fase draad dichtgebonden is met een soort van kapje. Zie foto's.

Volgens mij is dit nog de oude type bedrading want mijn lamp heeft alleen een bruine en blauwe draad.

Weet iemand welke kabels ik moet gebruiken om aan de lamp te bevestigen? Moet ik bijvoorbeeld de groene kabel uit de kapje halen? Zo ja, hoe weet ik welke groene draad ik moet gebruiken? En kan die andere groene kabel nog wel loszitten?

PXL_20240226_150713234.jpg PXL_20240226_150717124.jpg
 

JFW

  • #2
Jouw lamp hoeft niet aan de groene draad verbonden te worden. Dit is namelijk je fase waar altijd stroom op staat, dan zou je lamp altijd aan staan.

De twee loshangende draden, rood (nul) en zwart (schakel), moet op de lamp aansluiten.
En technisch gezien ook aarde als je lamp een geaard armatuur bevat aangezien je de mogelijkheid tot aarding hebt in je centraaldoos.

Het is overigens niet dichtgebonden maar gewoon een lasdop waarmee ze vroeger bundels draden mee aan elkaar konden verbonden. Tegenwoordig gebruiken we insteek (lasklemmen), zoals deze ook is toegepast in je (waarschijnlijk láter doorgetrokken) aardedraad.
 
  • Like
Waarderingen: Max99

@rie

Specialist Elektra
  • #3
Blauw van je lamp aan rood en bruin van je lamp aan zwart, als je lamp geaard moet worden dan moet die aan de groen/ gele draden aangesloten worden.
 
  • Like
Waarderingen: Max99

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu