3 drukknoppen voor 1 lichtkring van 5 halogeenspots

Blis

  • #1
Hoi allemaal,

Wilde de vrouw eens tonen dat ik zelf de verlichting zou aansluiten volgens haar wens. Geen goed idee dus, weet niet hoe te beginnen.

Ik wil 5 halogeenspots (1 kring) met 3 NIKO drukknoppen kunnen aan en uit doen en ze bovendien ook kunnen dimmen. Hiervoor kocht ik een NIKO inbouwdimmer. In de speciaalzaak zei men dat dit mogelijk was door de knoppen parallel aan te sluiten. Ben altijd laat thuis en ben niet meer in de speciaalzaak geraakt voor meer info. Mss kunnen jullie me even helpen?

Nog even kort:
3 drukknoppen NIKO (aan, uit, dimmen), 1 inbouwdimmer NIKO, 5 halogeenspots (1 kring met eventueel aparte of één transfo).

Alvast bedankt voor de moeite!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Zou je de type nummers van de dimmer en drukknoppen kunnen vermelden? Zijn de spotjes 230 of 12V?
 

Blis

  • #3
Hoi,

dimmer 05-703(11019803)
drukknoppen 170-05000
de spots zijn 12V

heb ook dezelfde situatie aan de hand voor de drukknoppen zonder dimmer.

blis
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Zie PM030-094.pdf de handleiding/aansluitschema v/d dimmer. Deze bedien je dus door eventueel meerdere normale drukknoppen (NO contacten) parallel aan te sluiten tussen de schakel- en de nuldraad, danwel de schakel- en de lampdraad (net wat makkelijker uitkomt). De drukknop die jij noemt zijn dubbel uitgevoerd. Het nut hiervan ontgaat mij even. Verder zul je voor de lampjes nog een geschikte trafo moeten aanbrengen.
 

Blis

  • #5
Hoi Sxnder,


Alvast bedankt voor de hulp!
Ben er alleen nog niet uit hoe ik de drukknoppen parallel moet aansluiten... De knoppen hebben bovenaan per helft, 2 aansluitmogelijkheden: L1 en 1. Onderaan is dit één aansluiting: 1'.

Als ik parallel aansluit, ga ik dan met een aparte kabel van contact L1 naar contact L1 van de andere knoppen? En van contact 1' naar contact 1' van de andere knoppen? Of zie ik dat helemaal verkeerd? Toch een beetje bang om het foutief te doen :-(
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
De NO (normaal open) contacten van de drukknoppen zitten tussen L1 en 1. Van het dimmer contact links boven (lijn met blokje) sluit je dus een draad aan op alle L1 contacten. De nul sluit je op alle 1 contacten van de drukknoppen. Het contact rechts boven van de dimmer (golfje met pijltje) sluit je op de trafo aan. De andere kant van de trafo op de nul. Tot slot de fase op het L contact op de dimmer onderaan (uiteraard na een installatie automaat).
 

Blis

  • #7
Okay, ik ga het uitproberen!

Voor alle duidelijkheid:

Ik ga van de 220V uit de kast naar de transfo "in".
Vanuit de transfo "uit" ga ik 1x naar het golfje met pijltje op de dimmer, met de andere transfo "uit" ga ik naar de L op de dimmer.

Vanuit de 2e "L" klem op de dimmer ga ik naar alle "1" contacten op de drukknoppen.
Vanuit het "blokje" op de dimmer (links boven) ga ik naar alle L1 contacten op de drukknoppen.

Durf het bijna niet te vragen maar waar zet ik nu het spotje tussen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Kijk nog even goed naar het aansluitschema waarbij de nul N is, want je hebt hem nog niet helemaal door. De transformator sluit je dus op de 230v zijde aan op de dimmer (golf met pijltje) en de nul. De 12v zijde van de trafo sluit je op de lampjes aan. Zoiets:

of:


Let er wel op dat de trafo voldoende wattage kan leveren voor de lampjes en dat de 12 volt bedrading ook dik genoeg is en aan het installatie voorschrift ervan voldoet.
 

Blis

  • #9
Beste Sxnder,

Ik moet je vreselijk bedanken! Het is gelukt!
Het werkt allemaal prima. Heb net mijn proefopstelling getest :-)

Mvg,
Blis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu