Van GU 10 naar E27, werkt voor de ene lamp wel en de andere niet?

Herman19871987

  • #1
Ik wou vandaag 2 werkende GU10 spots vervangen door 2 lampmonturen met een e27 fitting. Ik ben gewoon van te zien dat er een blauwe en bruine draad zijn aangesloten. Echter kwam ik nu wat anders tegen; een extra suikerklontje waar een zwarte draad verbonden is met een andere zwarte draad, en een bruine draad met een andere bruine draad. De lamp zelf was aangesloten door 2 blauwe draden (zie foto). Ook de andere spot was het net hetzelfde aangesloten. Ondertussen weet ik dat de zwarte draad de schakeldraad is en dat lamp B niet kan branden wanneer lamp A niet goed is aangesloten.



Ik heb de bedrading laten steken zoals ik het aantrof en mijn e27 monturen beide aangesloten met 2 blauwe draden elk. Echter gingen de lampen niet aan het branden. Ik ben gaan zoeken naar draden die eventueel niet goed geconnecteerd waren maar daar lag het niet aan, alsook niet aan het montuur dat kapot kon zijn want ik heb een ander montuur geprobeerd. Uiteindelijk blijkt dat wanneer ik lamp A loskoppel en de GU10 spot terug aansluit het weer wel te werken, ook lamp B gaat dan branden en deze had ik wel laten hangen. Lamp A gaat dus het spotje branden en lamp B gaat het e27 peertje branden. Wanneer ik voor lamp A dan terug de e27 fitting gebruik, branden beide lampen niet. Hoe kan het nu voor lamp B wel werken en voor lamp A niet??? Heeft iemand raad???

lamp.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Dat een lamp wordt aangesloten met 2 blauwe draden dan is al niet goed.
Dat suikerklontje noemen ze een kroonsteentje en draden zo doorverbinden is ook (tenminste in Nederland) niet toegestaan
Ook zie ik de aarde draden loshangen wat zou kunnen betekenen dat de lamp of wcd waar deze draden naar toe lopen geen aarde meer heeft en waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Om dit op te lossen zal je denk ik even uit moeten zoeken waar deze draden naar toe lopen, dus even met 2 personen waarbij de een aan de draden trekt en de ander kijkt of er ergens wat beweegt.
Hiermee krijg je een idee hoe e.e.a geschakeld is.
Als lamp A niet goed is aangesloten en dat lamp B het dan niet doet lijkt er op dat ze in serie staan en dat is wel vreemd voor een lamp, normaal moet het parallel aan elkaar staan en maakt het niet uit of een van de 2 stuk is of niet goed is aangesloten.

Dus beginnen met de spanning er af en het kroonsteentje los maken.
Dan bij de schakelaar beginnen met trekken en kijken welke draden bewegen (waarschijnlijk de zwarte en misschien ook een blauwe als er ook een WCD bij zit)
Dan naar de andere lamp en kijken welke draden daar uitkomen, er aan trekken en kijken wat er beweegt. (waarschijnlijk een zwarte en een blauwe)
De aansluiting van de lamp hoort dan gemaakt te worden met de zwarte en de blauwe draad en bij de andere lamp precies hetzelfde.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd en Herman19871987

Herman19871987

  • #3
Oké hartelijk dank voor de info, Gerrit!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu