2x230 volt Perilex op keramische kookplaat aansluiten

Curb

  • #1
Onze perilex aansluiting heeft 2x230 volt in de aanbieding. En 2x nul. Ik heb inmiddels op dit forum geleerd dat een dergelijke aansluiting een 1 fase aansluiting is, verdeeld over meerdere draden en extra gezekerd. Waardoor je het vermogen van twee 230 volt groepen kan afnemen. Als ik het goed begrepen heb?

Nu heb ik een wat oudere keranische kookplaat die ik wil aansluiten. En ik weet niet zeker op watvoor manier ik dat het beste en veiligst kan doen. Bijgesloten een foto van de schemas zoals die door de fabrikant worden voorgesteld. Een 2x230v met 2xnul optie ontbreekt hier echter. Wat is nu wijsheid?

2830BA20-BD66-4892-9821-5A5E7B3F9CBE.jpeg E6C49909-AB9E-48DA-9154-1440F343633A.jpeg 0661405B-1FAA-453F-B46C-DFF45C6E2055.jpeg 19EE9BA4-99B8-4B0E-BF93-88A1594C1437.jpeg
 

ABCDE

  • #2
Aansluiting veranderen naar 3-fase

Of makkelijker; inductie kookplaat kopen die wel twee gescheiden nullen heeft.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Deze kookplaat heeft FD 7710, dwz. dat hij de fabriek verlaten heeft in oktober 1997.
Of je daar veel toestanden voor wilt doen om je installatie om te zetten naar 3 fase is de vraag.

Hier nog even het aansluitschema in een wat makkelijker te lezen vorm:

CK163104-aansluitschema.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Deze kookplaat lijkt op zich vrij simpel in elkaar te zitten en een handige Harry zou hem misschien kunnen verbouwen, zodat die wel geschikt wordt voor een 2x230 V aansluiting. Als je geen elektricien in je kennissenkring hebt, dan is het inderdaad een kansloze missie. Ik zou dan deze weer op Marktplaats zetten en op zoek gaan naar een plaat met twee aparte nulaansluitingen.
 

ABCDE

  • #5
Hoeft niet altijd. In sommige gevallen is de kookgroep over twee fasen verdeeld.

Maar als je de vermogensverdeling intern niet weet....
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Curb

  • #6
Valt er niet uit bovenstaand schema af te leiden hoe vermogensindeling intern is verdeeld? Er staat wel een mogelijkheid voor 1 fase met 1 nul namelijk. En een mogelijkheid voor 2 fasen zonder 0...
 

Curb

  • #7
En is het feit dat de kookplaat uit 1997 komt een reden om een andere te gaan zoeken? Is de techniek inmiddels verbetert of veel zuiniger? Of zijn keramische kookplaten niet zo doorontwikkeld?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Er is geen grote technische vooruitgang geweest bij de keramische kookplaten. Die van tegenwoordig hebben bijna allemaal een touchbediening, waardoor er geen smurrie onder de knoppen kan komen.
Een ander verhaal wordt het als je gaat voor een inductiekookplaat. Dat is echt veel fijner koken dan met een keramische plaat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Curb schreef:
En is het feit dat de kookplaat uit 1997 komt een reden om een andere te gaan zoeken?
Nee, het is alleen gewoon een oud beestje en wanneer je er veel geld aan uitgeeft om je installatie te veranderen en even later begeeft ie het... Het maakt natuurlijk niets uit als je toch al van plan was om 3 fasen te nemen (sommige oudere apparaten zijn niet kapot te krijgen), maar daar kreeg ik juist niet het idee van. Het was dus gewoon bedoeld om je op de hoogte te stellen van de leeftijd van het apparaat, meer niet.
 

ABCDE

  • #10
Curb schreef:
Valt er niet uit bovenstaand schema af te leiden hoe vermogensindeling intern is verdeeld?
Nee. Maar je zou de bedrading kunnen volgen. Maar dan nog moet je het vermogen per pit weten. Totaal is 6 kW. Logischerwijs zitten nu de twee kleine pitten bij elkaar, de grote pit apart en de middelgrote pit apart. Maar ja... of dat echt zo is?

Curb schreef:
Is de techniek inmiddels verbetert of veel zuiniger? Of zijn keramische kookplaten niet zo doorontwikkeld?
Inductiekookplaten >>>>>>>>>>>> keramische kookplaten. Echt verschil van dag en nacht. Voor mij nooit meer een keramische kookplaat. Ik moet altijd gniffelen als ik Funda advertenties zie met "Keuken met nieuwe keramische kookplaat (2020)"... dan denk ik; "Ja fijn, die gaat op dag 1 er uit".

Curb schreef:
Er staat wel een mogelijkheid voor 1 fase met 1 nul namelijk.
Is voor andere landen waar ze grotere hoofdaansluitingen hebben. Bijvoorbeeld 1x80A. Dan kan de kookplaat met 32A afgezekerd worden en met 6 mm^2 aangesloten worden. Bij een in Nederland gangbare 35-40A aansluiting is dat niet selectief te zekeren. De aansluitmaterialen zijn ook anders; de in Nederland gangbare Perilex is niet geschikt voor 32A maar slechts voor 16A.

Curb schreef:
En een mogelijkheid voor 2 fasen zonder 0...
Dat is voor de Belgen waar ze nog stukken hebben met 127 (133)V ipv 230V. Daar verkrijgt men 220 (230)V door tussen de fasen aan te sluiten;
SQRT(3)*127 (133) =220 (230)
 

Curb

  • #11
Stel dat ik deze kookplaat op 1 fase aansluit (dus maar 2 van de 4 pinnen van de perilex), werkt deze dan naar behoren? Aangezien er een 1 fase optie wordt gegeven op het schema. En hoe zit dan dan met vermogen. Aangezien 1 fase minder vermogen levert dan de kookplaat aankan. Hoe “weet” de kookplaat dat deze maar het vermogen van 1 fase kan vragen bij een 1 fase aansluiting?
 

Curb

  • #12
Excuses. Bovenstaande reactie was bij mij nog niet zichtbaar ten tijde van mijn vraag.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Deze kookplaat 'weet' niets. Het is een kookplaat die gestuurd wordt met 'domme' vermogensregelaars/schakelaars en die houden geen enkele rekening met de instelling van de andere regelaars. De vermogens van de platen zijn volgens onderdelenlijst:
2 stuks 1800 Watt
2 stuks 1200 Watt
Dat zijn de vermogens bij 220 Volt (de spanning waarvoor de kookplaten destijds zijn gespecificeerd).

Omgerekend naar 230 Volt zijn de vermogens van deze platen tegenwoordig:
2 stuks 1967 Watt
2 stuks 1311 Watt

Bij juiste aansluiting op een kookgroep (en dus met de juiste verdeling van de platen) zou dat als zodanig mogelijk zijn: op elke groep 1 grote en 1 kleine plaat, totaal 3278 Watt.

Het maximale vermogen van een normale groep is 230 x 16 = 3680 Watt.

Sluit je alles op één enkele groep aan, dan kom je in de problemen.
Want dat betekent dat wanneer je één grote plaat aan hebt staan, je er alleen één kleine plaat bij aan kunt zetten.
Zet je nóg een kleine plaat erbij (totaal 4589 Watt), of in plaats van de (eerste) kleine plaat een grote erbij (totaal 3934 Watt), dan wordt de groep zwaar overbelast.
Dat betekent dat de stroombeveiliging (groepszekering) in de groepenkast er na enige tijd uit gaat (als het goed is). Intussen worden wel alle leidingen en eventuele lasdoppen onderweg bloedheet. Met een flinke kans op brand, waarbij je erop kan rekenen dat verzekeringen na onderzoek een mooie reden hebben om niets uit te keren...

Bovendien is zo'n beveiliging er niet voor bedoeld om er regelmatig uit te gaan, hij dient als noodvoorziening!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu