2x230 volt Perilex op 3-fase fornuis (max. 7,9kw) aansluiten

Meyouall

  • #1
Hallo,

Heel graag wil ik jullie advies over aansluiten van 2x230 volt perilex op een 3 fase elektrische fornuis.

In de keuken heb ik een 2 fase (2 x 230 volt) wandcontactdoos en een kookgroep en het gaat om een Bosch HKR390020 inductie fornuis. Het aansluitschema achter het fornuis en de manier waarop het fornuis is aangesloten zijn onderaan te zien. Volgens Stedin de capaciteit van elektriciteit in onze woning is 1 x 35A.

1) Ik twijfel of de fornuisgroep in onze meterkast genoeg vermogen gaat leveren wanneer alle pitten van het fornuis aan staan. Maar volgens de elektricien wie de kookgroep aansluiting heeft aangelegd kan ik wel dit fornuis met huidige perilex aansluiting gebruiken. Momenteel heb ik wel de keuze om dit fornuis te retourneren als jullie zou adviseren dat mijn perilex niet genoeg vermogen ervoor hebt. Heel graag jullie mening hierover.

2) Als ik besluit toch het fornuis te behouden, hoe moet ik de verschillende kleuren kabels aan de perilex stekker aansluiten?

Alvast bedankt!


[/url]
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je kookgroep kan maximaal 7.360 W leveren (2 x 230V x 16 A). Dat is dus minder dan de 7,9 kW van de kookplaat. Verder stelt de fabrikant geen aansluitschema beschikbaar voor aansluiting op een 2x230 V kookgroep en als zo'n aansluitschema ontbreekt, dan adviseer ik altijd om het kooktoestel niet aan te sluiten.

Dat wil niet zeggen dat het niet gaat werken. Je kunt het tweede schema aanhouden met het verschil dat je de brug tussen 4 en 5 verwijdert. Als je deze combinatie op je kookgroep aansluit, dan loop je eventueel kans dat deze springt, als je de oven en bepaalde kookzones tegelijk gebruikt. Maar daar kun je op inspelen. De kans dat je een combinatie vindt die 100% geschikt is om aan te sluiten op een kookgroep lijkt me gering.

Alternatieven zijn:

1. Het wijzigen van je huisaansluiting naar 3x25 A, verbonden met een flinke aanpassing van je groepenkast en het vervangen van de kookgroep door een krachtgroep.

2. Een losse kookplaat en een losse oven nemen. Voor de oven moet je dan wel een aparte groep hebben of deze laten aanleggen.
 

Meyouall

  • #3
Goeiedag Tom,

Bedankt voor je reactie.

Een van je voorstellen is dat ik de brug tussen 4 en 5 verwijder. Om dit en andere opties te testen, kan je mij aub met behulp van onderstaande foto’s vertellen welke kleur kabels moet ik met L1, L2, N1 en N2 aansluitingen van de perilex stekker aansluiten.

Alvast bedankt!

 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Groen-geel op PE
Blauw op N1
Grijs op N2
Zwart op L1
Bruin op L2

Aan de kant van het fornuis:
Groen-geel op PE
Zwart op klem 1
Bruin op klem 3 (met brug naar 2)
Grijs op klem 4
Blauw op klem 5 (zonder brug tussen 4 en 5)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Hoi Tom345,

Wat ik me altijd afvraag als ik dit soort adviezen voorbij zie komen (en dan bedoel ik het advies om de brug te verwijderen ondanks dat dit nergens in het aansluitschema staat); weet jij hoe dit toestel inwendig bedraad is?

Ik weet dat niet, maar ik doe even een aanname die ik aannemelijk vind:

1: fase voor 2 kookvelden (2200W + 1400W)
2: fase voor 2 kookvelden (1800W + 1800W)
3: fase voor de oven (3000W? Kan geen specs vinden!)
4: nul voor 4 kookvelden (2200W + 1800W + 1800W + 1400W)
5: nul voor de oven (3000W?)

Er moet dan sowieso iets van intelligentie in het toestel zitten die gelijktijdig vermogen begrenst, want het vermogen van de kookvelden (wat ik uit de specs heb overgenomen) telt op tot 7,2kW en ik mag toch hopen dat die elektrische 66L oven een vermogen hoger dan 700W heeft.

Maar stel nou dat ik goed gegokt heb hoe de aansluitingen in het fornuis zitten? Wat gebeurt er dan als je alle 4 de pitten voluit gebruikt (zonder oven ingeschakeld)? Ik zal het alvast verklappen: 32A door contact 4 en dus door één enkele nulgeleider!!

Zoals ik al zeg ben ik ook maar aan het gokken, maar ik gok dus dat het heel goed mogelijk is dat je een brandgevaarlijke situatie creëert door jouw advies op te volgen! Mis ik iets? Heb jij meer kennis van dit product of heb je een bedradingsschema weten te vinden? Alleen dan kun je mijns inziens oordelen of op deze wijze aansluiten wel veilig is!

Zonder verdere kennis van zaken zou ik zeggen:
- Dit fornuis is ongeschikt om aan te sluiten op een kookgroep. Leg een 3-fasen aansluiting aan of zoek een nieuw toestel uit.
- Als je het dan toch wilt aansluiten, laat die brug liever zitten! Dit is natuurlijk ook absoluut niet hoe het hoort maar dan verdeelt de nulstroom van max 34A zich tenminste nog min of meer over 2 geleiders.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Meyouall schreef:
Om dit en andere opties te testen
Oh ja, ga alsjeblieft niet zomaar testen!!!

Ik kan je zo al 5 verschillende manieren van aansluiten vertellen die 100% zeker zullen werken maar het merendeel daarvan is absoluut niet (brand)veilig!!
 

Meyouall

  • #7
Dank Tom en Xander voor jullie uitgebreide reacties.

Ik heb uiteindelijk besloten om dit fornuis te retourneren. Ik heb niet genoeg verstand van elektriciteit om alles veilig te aansluiten. Helaas word het dan koken op gas. Koken op gas is toch goedkoper, al hoewel niet milieuvriendelijk.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Oh ja. Gas was ik vergeten om te noemen bij mijn alternatieven.
Je milieuzorgen zijn ongegrond. Zolang een groot deel van de elektriciteit nog uit fossiele brandstoffen wordt gewonnen, is het mileuvriendelijker om direct met gas te stoken dan eerst electriciteit te genereren uit het gas en dit vervolgens weer om te zetten in warmte. Alleen 40 tot 60 procent van de energie die in het gas zit wordt omgezet in warmte. De rest gaat door de schorsteen of voor een deel in het stadswarmtenet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu