Is dit goed uitgevoerd? (Van 2x230 naar 3x230 kookgroep)

Jamal91

  • #1
Beste forumleden,

Onlangs ben ik ingetrokken in mijn nieuwe woning. Tot dan nog nooit gehoord van Perilex en 2/3 fase aansluitingen. Als leek uiteindelijk erachter gekomen dat dit mijn situatie was:
- Groepenkast is geschikt voor 380/400v 3fase aansluiting.
- Echter maar 2 automaten aangesloten op de kookgroep, op het perilex stopcontact (dus) de 2 blauwe nul aansluitingen boven en onder 2x fase (+1x aardlek maakt 5)
- Inductiefornuis besteld voor ik wist dat hier verschil in zat, blijkt dat deze alleen op vol vermogen kan werken door 3 fase aangesloten te worden.
- Gebeld met ABB, deze hebben aan de hand van mijn type groepenkast medegedeeld dat ik door 2 producten(Automaat+brug) te kopen heel simpel een 3e automaat kon plaatsen omdat mijn groepenkast hier toch al geschikt voor is.

Mijn vraag: Nu heb ik bij de brug 2 kabeltjes gekregen waarbij 'de nullen met elkaar doorverbonden kunnen worden in de meterkast'. Nu heeft de elektricien dit onlangs geplaatst en deze gaf aan dat het doorverbinden niet nodig is. Het fornuis doet het prima. Echter vraag ik mij af het in deze situatie normaal is dat er 3 fase kabels verdeeld zijn over 3 automaten terwijl er maar 1 nul terugloopt over 1 automaat? Ik vind het dan vooral raar dat er een product nodig is volgens ABB en niet volgens de installateur. Mocht op dit forum ook geen eensgezindheid zijn over de veiligheid dan ben ik van plan mijn groepenkast te laten inspecteren door een andere partij.

Op de foto met de 3 automaten is te zien dat 1 van de voorheen 'nul' kabels is gebruikt als fase op 1 van de automaten, waardoor er dus alleen nog op de eerste automaat een nul is aangesloten.


Ik hoef niet per se een technische uitleg aangezien mijn kennis op dit gebied ook maar zeer gering is, een voor mij begrijpbare uitleg en vooral duidelijkheid over de veiligheid hiervan wordt erg gewaardeerd.

20201024_191710.jpg 20201024_191728.jpg 20201024_185152.jpg 20201024_185219.jpg
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Gaat lekker zo. Je mag er niet zomaar een groep naast zetten, maar je moet de bestaande dubbele automaat (kookgroep) vervangen voor een krachtgroep. Het geheel moet in 1 handeling uit te zetten zijn, en bij een sluiting of overbelasting ook geheel uitvallen. Dat is nu niet het geval.

Dan 1 blauwe draad verwijderen uit de buis, en vervangen voor een bruine. Dan heb je 3x bruin, 1x blauw en aarde. Je hebt nu een krachtgroep en kunt een 11kw fornuis aansluiten.

Wat er nu te zien is lijkt nergens op en voldoet aan geen enkele regel.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Dit is niet goed.

De groep moet met één handeling uit te schakelen zijn, daarvoor heb je die witte kunststof hendel ontvangen om de 3 automaten met elkaar te koppelen. Die moet natuurlijk wel geplaatst worden...

Die 2 draden moeten ook geplaatst worden aan de bovenzijde van de automaten. Als nu de eerste automaat uit zou schakelen (bijvoorbeeld bij een kortsluiting), wordt de nul naar het fornuis onderbroken maar zijn er nog wel 2 fasen aanwezig. Je krijgt dan een "zwevende nul" waarbij er 2 delen van het fornuis in serie op 400V zijn aangesloten en het is niet ondenkbaar dat dit het fornuis sloopt.

Een krachtgroep zoals @Hessie voorstelt vind ik nog mooier, maar deze oplossing van ABB met 3 flexomaten kan ook en is voordeliger (zeker als je al 2 van de 3 automaten hebt). Maar dan moet je het natuurlijk wel volgens de handleiding installeren...

Daarnaast moet de fasedraad bruin zijn, hiervoor mag je geen blauw gebruiken en omkleuren is ook niet toegestaan. De draad van de groepenkast naar de Perilex contactdoos had dus vervangen moeten worden.

Nog ter info:
gebruiksaanwijzijng-abb-haf-1-fase-fornuisgroep-en-3-fasen-kookgroe.png
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt één foto vergeten, namelijk de onderkant van de aansluitingen van de drie naast elkaar zittende en gekoppelde automaten.

Maar om heel kort te zijn je hebt een zeer gevaarlijke situatie omdat er nu op de meest rechter automaat van de drie een blauwe draad met fasespanning staat. Dat mag nooit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
@Krunnie het zijn flexomaten, op busboard, je zult niet veel zien aan de onderkant. :wink:

Het is gelukkig wel een kast met 4-polige aardlekschakelaars en 3-fasen busboard, anders had dit helemaal niet gekund (dan hadden de 3 automaten op dezelfde fase gezeten...).
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Thanks @XanderH, ik heb zelf hier een HAF kast met busboard, had ik moeten zien :P Maar bij mij zitten de drie fasen in blokjes van 4 naast elkaar, niet om en om een fase. Zijn er verschillende 3 fase busboard varianten? Anders zouden ze alle drie toch samen op één fase zitten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
@Krunnie jij zult dit busboard hebben:
1SPF006939F0356.jpg

3x 4 modules, bedoeld om aan te sluiten achter 3x 2-polige aardlekschakelaars.

In de HADR3232-44+H44 zit dit busboard:
6939.354.jpg

2x 6 modules, bedoeld om aan te sluiten achter 2x 4-polige aardlekschakelaars. Bij dat laatste busboard zitten de fasen wel om-en-om (anders zou je ook maar één fase belasten achter een 4-polige aardlekschakelaar).

In essentie kan een "krachtgroep" met 3 flexomaten dus gewoon in de kast van @Jamal91. Zou ook niet best zijn als dat niet zo was, want dan zou ABB hem verkeerd hebben voorgelicht. :wink:

Neemt natuurlijk niet weg dat het nu gewoon fout is geïnstalleerd en aangepast moet worden.

Dus:
- Grotere bedieningshendel plaatsen
- Nulcontacten boven de automaten met elkaar verbinden met de bijgeleverde stukjes draad
- Blauwe draad vervangen door een bruine

En dan hoop ik dat de aansluiting bij het fornuis wél goed zit.....
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Krunnie

Jamal91

  • #8
Hartstikke bedankt @XanderH voor de heldere uitleg. Ik had het onderbuikgevoel dus niet voor niks.

Nog een laatste vraag: Ik neem aan dat ik bij het doorlussen vanaf de eerste automaat (waar de enige 0 kabel op is aangesloten), ik de andere (vrije) nul ingang/poort gebruik om door te lussen naar de 2e automaat?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Klopt. En op de middelste automaat gebruik je beide steekcontacten, ook om weer door te lussen naar de 3e.

Laat je de elektricien hier niet voor terugkomen?

Als je het nu zelf op gaat lossen, had je de elektricien net zo goed niet kunnen laten komen. Die extra automaat op het busboard klikken is het moeilijkste niet. :wink:
 

Jamal91

  • #10
Ik hoef deze monteur niet meer in mijn schakelkast..heeft ook lekker bespaard op het niet doortrekken van een nieuwe fase kabel maar de vrijgekomen blauwe nul te gebruiken.. kan dit nog kwaad behalve kleurverwarring bij een toekomstige monteur?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
"Het mag niet" is niet genoeg reden voor je? :wink:

Functioneel verandert de kleur van de aderisolatie natuurlijk niets.

Maar de normen zijn heel duidelijk op dit vlak. Je hebt nu dus een gebrek in de installatie en je bent er van op de hoogte (you're welcome :lol:). Dit betekent ook dat je het zult moeten melden als je de woning ooit verkoopt, doe je dat niet dan verkoop je de woning met een verborgen gebrek en kan de nieuwe eigenaar de herstelkosten op jou verhalen.

Bij het installeren van een kookplaat of fornuis levert dit inderdaad mogelijk verwarring op. Iemand die de WCD opent en daar 2x bruin en 2x blauw ziet verwacht een kookgroep, geen krachtgroep. De kookplaat verkeerd aansluiten en het gaat kapot... Toch zonde.

Uiteindelijk blijft het natuurlijk jouw huis en jouw installatie. Het is niet alsof morgen de NEN1010-politie op de stoep staat. Maar het kan wel gezeur opleveren bij verkoop van de woning. Of wellicht is je brand- of aansprakelijkheidsverzekering ooit eens op zoek naar een reden om niet uit te keren...

Als het bij mij in huis was dan zou ik het gewoon even aanpassen. 1 draad vervangen valt niet mee trouwens, het beste kun je in 1x 5 nieuwe draden trekken.

Mocht je er voor kiezen om het toch te laten zitten, zou ik op zijn minst even met een rolletje bruine PVC tape de ader aan beide kanten zo ver mogelijk bruin tapen. Ook in de Perilex contactdoos dus. Het mag nog steeds niet, maar dat lost een mogelijke toekomstige verwarring in ieder geval al op.
 

Jamal91

  • #12
Wederom bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik stelde de vraag om te achterhalen in hoeverre er urgentie achter zit. Het kan dus geen kwaad als ik dit over een aantal weken laat doen en ondertussen het fornuis gewoon gebruik (uiteraard nadat kabels zijn doorgelust en ik de hendel heb aangebracht).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Klopt, het levert niet direct gevaar op dus voor tijdelijk zou het even kunnen blijven zitten. Binnenkort een keertje (laten) vervangen.

Doorverbinden van de nul en doorverbinden van de hendels is wel zeer urgent.
 
  • Like
Waarderingen: Jamal91

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu