2x230 Perilex - nuldraden.

Dimitri_B

  • #1
Even een vraag voor de zekerheid en mijn gemoedsrust.

Ik moet een elektrische kook/oven combinatie aansluiten op een Perilex 5-polige aansluiting in de keuken.

Ik heb inmiddels met zekerheid vastgesteld dat de aansluiting in de keuken 2x230V is. (twee onderste polen meten ieder 230V tov de aarde, de twee bovenste polen 0V tov de aarde).

Mijn vraag is de volgende.

De twee bovenste polen van de Perilex contactdoos zijn aangesloten, dus er zijn twee nulleidingen. Het aansluitschema van het fornuis geeft voor de 2-fase aansluiting maar 1 aansluitklem voor de nulleiding aan, maar wel met een brug naar een andere klem. Doe ik het correct als ik het volgende doe:
A. Eén van de nulleidingen aansluiten op de nul-klem die aangegeven wordt in het aansluitschema.
B. Brug tussen aangegeven nul-klem en andere klem weghalen
C. Tweede nulleiding op de klem aansluiten die hiervoor dmv de brug met de nul-klem verbonden was.

Alvast bedankt voor het advies in deze.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even een foto van het aansluitschema.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
2 fasen is iets anders als 2x230

U moet idd de nulbrug verwijderen en de nullen daar op aansluiten, ieder op een eigen klem.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Wat is het aansluitvermogen van het geheel?

Zonder een aansluitschema waar uit duidelijk wordt dat die brug verwijderd moet worden, zou ik nooit zomaar durven zeggen dat die brug weggehaald moet worden! Je kunt wel aannemen dat de stroom dan netjes verdeeld wordt over beide nulgeleiders, maar die zekerheid heb je niet. Straks zit de kookplaat (a 7,4kW?) op de ene klem en de oven (a 3,7kW?) op de andere, ofzo...

(In dat scenario wat ik schets kun je het toestel sowieso niet op een 2x16A kookgroep aansluiten trouwens).
 

Dimitri_B

  • #5
Hierbij het betreffende aansluitschema en vermogen van het toestel. Nogmaals bedankt voor de info en de info die mogelijk nog volgt. Op dit moment neig ik naar de twee nullen ieder op een eigen klem aan te sluiten met de brug verwijderd. Maar ik sta natuurlijk open voor advies.

 

Dimitri_B

  • #6
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Dit fornuis is niet geschikt om aan te sluiten op een kookgroep. Met 2x16A heb je maximaal 7,4kW beschikbaar, het fornuis heeft een aansluitwaarde van 9,2kW. Hiervoor heb je een 3-fase aansluiting nodig. (Of een aansluiting op één op twee fasen zwaarder afgezekerd dan 16A, maar dat is in Nederland niet gangbaar en doorgaans niet uitvoerbaar).

Ik zou zeker niet zomaar de brug tussen 4 en 5 eruit halen, zonder kennis over de opbouw van het apparaat. Ik kan me bijvoorbeeld heel goed voorstellen dat het apparaat intern zo is bedraad:
- 2 pitten tussen klem 1 en 4
- 2 pitten tussen klem 2 en 4
- oven tussen klem 3 en 5

Als je de brug tussen 4 en 5 dan verwijdert en vervolgens de 4 pitten gebruikt, kun je de nuldraad die op klem 4 is aangesloten flink overbelasten.

Ik ben het dus niet eens met het advies van The headhunter. Als je het toestel zo nodig aan wilt sluiten, dan zou ik de brug liever laten zitten. Dat deugt ook niet, maar het voorkomt in ieder geval 1 mogelijk problemen.

Maar beter regel je gewoon de benodigde installatie (3 fasen krachtgroep) of koop je een toestel wat wel bedoeld is om op een kookgroep aan te sluiten.
 

Dimitri_B

  • #8
Ok, bedankt voor deze feedback. Ik begrijp de opmerking m.b.t. 9,2 versus 7,4 kW. Maar als dit toestel niet geschikt is om aan te sluiten op een kookgroep, waarom wordt in de handleiding dan drie verschillende opties voor aansluiting gegeven, 1, 2 of 3-fasen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Zo'n apparaat wordt natuurlijk niet uitsluitend voor de Nederlandse markt ontwikkeld. Je kunt hem prima aansluiten op een éénfase 40A groep, maar niet in Nederland waar de éénfase huisaansluitingen 1x25A, 1x35A of 1x40A zijn. Er zijn ook landen waar de netbeheerder 1x80A levert, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.

Bij aansluiten volgens schema 2 zal er op minstens 20A afgezekerd moeten worden en heb je daadwerkelijk 2 verschillende fases nodig (dus niet 2 groepen op dezelfde fase).
 

CV__

  • #10
Enkelfase voor landen met grotere enkelfase aansluitingen. Zoals inderdaad de eerder genoemde 1x80A

2-fase wellicht voor de paar uithoeken waar ze splitfase aanbieden (230 230 (+180 graden), er tussen 460)

3-fase voor de rest van de wereld
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu