2€ OPLOSSING Ikea / Whirlpool DWF 407 Piep / pomp probleem!

Mirage

  • #1
Het betreffende probleem is op dit forum al een keer of tien gepost en na wat Google-speurwerk kom je exact hetzelfde probleem ook vele malen op Duitse, Engelse en Franse fora tegen. Goed bedoeld krijgen de gebruikers die het probleem melden altijd tips in de richting van een lekkende bodemplaat. Ondanks dat dit zeker ook kan voorkomen bij deze machine heeft het niets te maken met de oorzaak van dit specifieke kwaaltje

De exacte klacht is dat de Ikea/Whirlpool DWF 407 ergens tijdens een programma in een soort loop komt. De machine geeft een piep, stopt met pompen, piept twee keer, gaat weer verder met pompen, piep, stop etc etc.
De machine maakt het programma wel af, maar duurt vaak uren. De ene keer doet de machine ca 20 cycles met piepen/pompen voordat het programma normaal vervolgt, de andere keer 5 of 50, volstrekt at random!

Nadat ik de hele machine had gecontroleerd en nauwelijks tot geen vervuiling in labyrint, slangen, filters en pompen had gevonden bood ook het soda trucje niet de oplossing....:(
Vervolgens Whirlpool gebeld en die waren bekend met de klacht. Ik had (net aan) geen garantie meer en "de electronica" moest worden vervangen om dit probleem op te lossen. Incl Arbeid tussen de €250 en €300. :shock:

Toch even het geduld genomen voor een stevige Google-sessie en gelukkig heeft een buitengewoon slimme Duitser op een goed verstopt Duits klus-forum de "iets" goedkopere oplossing gevonden. Het blijkt dat een "versleten" folie-condensator op de printplaat de oorzaak is van het probleem wat zich vaak manifesteert na enkele jaren gebruik van de DWF-407.
Simpelweg de folie condensator op de printplaat vervangen is DE oplossing !! Zo'n condensator kost €2.

Het uitbouwen van de printplaat die in de deur zit is niet heel moeilijk, paar schroeven en een kliksysteempje waarmee de print in de deur vastzit.
Aan de print zitten een paar stekkers welke je los moet halen. Van te voren even een foto maken hoe ze zitten helpt je weer bij de montage later.

Heb een foto bijgesloten van de print. Er zijn meerdere types DWF407, soms ziet de print er iets anders uit. Maar de boosdoener is altijd het grote grijze blokje. De waarde die je moet hebben is 250-275V 1.5uF
Voor de duidelijkheid, op deze foto is de defecte condensator dus al vervangen! De oude defecte grijze ligt er naast en is bij mij vervangen door een gele.

Bij veel electronica winkels hebben ze ze op voorraad en kan je ze bestellen.
Het solderen kun je desnoods ergens laten doen of door iemand uit de omgeving. Het is niet heel moeilijk, je hebt ruimte zat op de printplaat en maar twee pootjes solderen nodig.

Dank aan de Duitser, heeft mij ruim €250 euro bespaard. Vaatwasser werkt weer als nieuw !

Bij deze deel ik het hier even. Afgaande op de vele meldingen van exact dit probleem op vele buitenlandse fora gaat die condensator vermoedelijk bij alle DWF-407's een keer kapot met het zeer hinderlijke piep/pomp probleem als gevolg!

IKEA / Whirlpool DFW407

servicecode 854585601610

Overigens zag ik hier ook al een Bauknecht GMX552 en een Whirlpool ADG 3500 met dit probleem voorbij komen. Wellicht hebben die dezelfde condensator aan boord....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hartelijk dank voor uw bijdrage, ik denk dat dit een zeer nuttige tip is.
 

Wim66chevy

  • #3
Bedankt Mirage !!! :cool: :cool:
Mijn adg 3500 had de zelfde symptonen als jij beschrijft.
Heb gisteren een nieuwe condensator opgehaald en op de printplaat gesoldeerd.
Weer helemaal nieuw,en dat voor 1,65 euro.
thanks a lot !!
 

Mirage

  • #4
Welcome sir! :D

Altijd leuk om op deze manier geld te "verdienen"

Als je leest hoe ontzettend vaak dit probleem internationaal wordt gemeld op fora is het eigenlijk niet de vraag of die condensator een keer stuk gaat, maar wanneer....
En zoals ik al een beetje verwachtte zit deze boosdoener blijkbaar dus ook in andere machines gemonteerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu