Onderdeel Ikea combimagnetron hete lucht oven

MarcoH84

 • #1
Beste, mijn draaiplateau draaide soms niet meer, vooral wanneer de over warm werd. Hij is jarenlang dagelijks gebruikt en ik denk dat het motortje op is dus wilde ik die gaan vervangen.

Helaas heb ik veel te veel losgehaald terwijl ik er vanonder gewoon bij had gekund. Nu viel er een onderdeel toen ik het bedieningspaneel los haalde en ik heb geen idee waar die hoort en wat zijn functie is....

Heeft iemand enig idee? Zie foto's, het is bijna 2cm hoog en heeft vier kanten van ongeveer 5mm breed. Ook zit er een klein gaatje bovenin.....

20231012_215358.jpg 20231012_215353.jpg 20231012_215411.jpg 20231012_215404.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Ik neem aan dat het een Ikea-oven is. Graag het volledige type en serienummer vermelden.
 
 • Like
Waarderingen: MarcoH84

MarcoH84

 • #3
Ik zie geen mogelijkheid om het in de titel of eerste bericht te zetten maar het is een Ikea Nutid MWC 6. Nummer 701.237.57
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Ikea ovens komen vrijwel altijd óf uit Electrolux fabrikage óf uit Whirlpool fabrikage.
Indien de oven uit Electrolux fabrikage komt, heeft ie op het typeplaatje een PNC (Product Number Code) staan, dat nummer begint vaak met 9... en heeft 9 of 11 cijfers. Indien uit Whirlpool fabrikage een servicenummer, ook 12 NC code genoemd. Dat nummer begint met 85... of 86... en heeft 12 cijfers. Dergelijke typeplaatjes bevinden zich vaak in de deuropening of op de deur zelf en anders achterop het apparaat.

Voor het opzoeken van documentatie om het onderdeel te traceren (als het al in onderdelentekeningen apart voorkomt) zijn die nummers erg hard nodig.

Overigens heb ik zelf maar heel beperkt toegang tot sommige documentaties, maar misschien dat iemand anders je aan de hand van een dergelijk nummer verder kan helpen.

Gokje: zou dat onderdeel misschien een verlengstukje kunnen zijn voor de keuzeknop van de ovenstanden?
 
 • Like
Waarderingen: MarcoH84

MarcoH84

 • #5
@Kees , bedankt voor de reactie.

Ik had al een onderdelentekening gevonden, zie bijlage, maar het onderdeel zie ik daar niet op en mijn eerste indruk was ook dat het van de keuzeknop zou zijn maar die zit nog gewoon vast en functioneert goed...
Als niemand het weet dan ga ik hem weer in elkaar zetten om alles te testen voordat ik een nieuw motortje ga bestellen.

20231011_193242.jpg Screenshot_20231013-104116_Chrome.jpg
 

MarcoH84

 • #6
@Kees , ik heb even gezocht of er betere en uitgebreidere tekeningen zijn maar daar loop ik vast. Aan de hand van jouw bericht heb ik op docs.whirpool gezocht met servicenummer 858754301773 maar dan krijg ik geen resultaten. Heb je nog andere tips of informatie om op te gaan zoeken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Je zou de explosietekening hier (klik) kunnen bekijken. Dat is een Duitse site die gespecialiseerd is op Whirlpool onderdelen.
Geef aldaar in het zwarte invulvak het nummer 858754301773 in en je kunt de explosietekening zien, waarschijnlijk van betere kwaliteit dan in jouw afbeelding. Klik op de explosietekening en hij wordt nog vergroot. Ik heb dat onderdeel er helaas niet op kunnen vinden.

Kan je dus verder niet echt behulpzaam zijn.

PS. Het motortje heeft het nummer 4060 op de tekening en het Whirlpool bestelnummer 480120100528
Wanneer ik daarme google, is het resultaat dat deze motor vervangen schijnt te zijn door een onderdeel met het bestelnummer 481067848981.

Er worden ook alternatieve motortjes aangeboden, soms héél goedkoop. Daarbij is het belangrijk dat de lengte, doorsnede en vorm van de as die eruit steekt overrnkomt. Staat er niet altijd bij helaas. En dat het omwentelingsgetal klopt, dat staat op de motor en vrijwel altijd ook bij de te leveren alternatieve motortjes.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: MarcoH84

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #8
Waarschijnlijk is met het met vervangen van 481010367316 het probleem opgelost , dus niet het motortje.
 
 • Like
Waarderingen: MarcoH84

MarcoH84

 • #9
@S.oldeerbout , ja dat las ik hier elders op het forum al maar toen ik die meeneem wieltjes verwijderde en alleen de schaal op de aandrijving legde toen stopte die er ook mee op een gegeven moment. Daarom dacht ik dat het motortje niet sterk genoeg meer is of de koolborstels op zijn als die erin zitten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Dat motortje heeft geen koolborstels en ook geen startcondensator. Het is een soort asynchroon motortje als wat vroeger in elektrische (220V) klokken zat, maar dan nog simpeler (die hadden een kortsluitring voor de richting). Het is een heel eenvoudig motortje met een magneetje, start willekeurig in ene of andere richting.

Ik heb er bij mijn vroegere magnetronoven (ander merk en type) in de loop der tijd (ca 18 jaar hoor) twee moeten vervangen, de ene keer liep niet goed en de andere keer maakte ie veel lawaai (waarschijnlijk rammelende tandwielen).
 
 • Like
Waarderingen: MarcoH84

MarcoH84

 • #11
@Kees, die van mij is nu ruim 10 jaar oud en wordt vrijwel dagelijks gebruikt. Sinds vorige week stopte hij af en toe met draaien, als ik hem opende en een zetje gaf ging hij daarna weer even draaien om vervolgens weer te stoppen. Zonder de meenemer/wieltjes deed hij dit ook en het viel op dat ik weinig weerstand voelde na het geven van een zetje, normaal draait ie volgens mij veel zwaarder.
 

MarcoH84

 • #12
@Kees , bedankt voor de link, die tekening is hetzelfde maar inderdaad veel beter te lezen. Ik kon het onderdeel ook niet vinden en heb de oven weer in elkaar gezet en getest. Alles werkt normaal dus ga ik er maar van uit dat het er in het verleden ooit in terecht is gekomen (oven zat al in de keuken toen ik hier kwam wonen). Wel ben ik nog benieuwd naar goedkope motortjes, op Aliexpress vond ik er één van 5,- inclusief verzending maar dat duurt mij te lang. Op Amazon één van 27,- inclusief verzending en één uit Italië in dezelfde prijscategorie. Als je nog goedkopere weet zonder wekenlange levertijd dan verneem ik dat graag!

Door een ander topic en de opmerking van @S.oldeerbout heb ik even de meenemer/wieltjes van mijn buren geleend maar ook toen stopte de oven met draaien toen hij eenmaal de 225 graden had bereikt. Na een zetje deed hij het weer een paar minuten maar daarna hielp een zetje niet meer en bleef hij stilstaan. Hierdoor weet ik nu wel zeker dat het aan het motortje ligt maar wat is dan de oorzaak, slijtage of toch de meenemer/wieltjes....

Ik snap niet wat er aan de meenemer/wieltjes kan mankeren waardoor het draaiplateau niet meer wilt draaien, kan je dat uitleggen @S.oldeerbout ?
 

MarcoH84

 • #13
Toen bleef het stil... Krijg bijna de indruk dat @S.oldeerbout, onze keukenapparatuur specialist, een webshop vertegenwoordigd die onderdelen verkoopt waar ze een voorraad meenemer/wieltjes hebben waar ze maar niet vanaf komen...

Lang verhaal kort, ik ben toch maar voor het Aliexpress motortje gegaan. Tüv gekeurd, nog geen 3,- inclusief btw en verzending, met twee weken in huis en mijn oven draait weer als vanouds!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #14
Mooi dat de oven voor ze weinig geld weer gerepareerd kon worden en bedankt voor de terugmelding!

MarcoH84 schreef:
Krijg bijna de indruk dat @S.oldeerbout, onze keukenapparatuur specialist, een webshop vertegenwoordigd die onderdelen verkoopt waar ze een voorraad meenemer/wieltjes hebben waar ze maar niet vanaf komen...
Geloof je die bewering nou echt zelf? Voor hetzelfde geld heeft deze beantwoorder je antwoord gemist of is hij tijdelijk niet beschikbaar geweest. Meer wil ik er niet over zeggen.
 
 • Like
Waarderingen: MarcoH84

MarcoH84

 • #15
@Kees , néé, ik had er ook een smiley achter gezet maar die heeft klusidee niet meegestuurd....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu