2de kast naast kast plaatsen voor 3 fase.

Freakie

  • #1
Ik heb voldoende ervaring in werken in groepenkast. Echter geen ervaring met kast uitbreiden. En dan bedoel ik een extra kast er naast plaatsen. Ben benieuwd of ik aan alles heb gedacht. Ik ontkom niet aan merken noemen in onderstaan gedeelte.

Vraag mij af of iemand even wil dubbel checken of ik aan alles heb gedacht:

1) Ik koop een HLD33, die levert men inclusief frame en 5 aansluit blokjes (L1,L2,L3,PE,N). Voor deze nieuwe kast zal ik geen busboard kopen. Koop ook onder inzetstuk 170-00/02 omdat onderkant dicht moet (of is dit standaard bij lege HLD33?)
2) Ik koop twee paar koppelstukken 2210.027.
3) Ik breek in de nieuwe HLD33 rechts ruimte uit (is hier een uitsparing voor?) en de al bestaande HLD33 links een uitsparing.
4) Ik koop 6mm draadbrug en sluit de aansluit blokjes van de orginele kast aan met aansluit blokjes nieuwe kast. Ik moet dan wel enkele blokjes in de nieuwe kast er bij kopen en tijdelijk onderling verbinden. Zodat alles over 1 fase loopt. Later (als 3 fase door net beheerder is gedaan) haal ik deze onderlinge verbinding weg. Zodat het over 3 fases loopt.
5) Omdat ik nu een busboard systeem in mijn 'hoofdkast' heb dien ik een nieuwe aan te schaffen. Dit zal worden een 3 gedeelde busboard ( 120313 ) Hierdoor heb ik ook een extra 2 polige aardlekschakelaar nodig. Die koop ik ook direct. Ik kan dan direct de verdeling maken zoals ik dat later over de 3 fases wil hebben.
De aardlekschakelaars zijn nu nog verbonden met aansluit blokjes. Later pas ik dit dan aan naar de relevante aansluit blokjes (1 per fase (of direct achter hoofdschakelaar)) met wederom 6mm. Zodat nu alles nog over 1 fase loopt en ik toekomst direct via hoofdschakelaar over verschillende fases.
6) Omdat ik groepen verplaatst naar de nieuwe kast (PV ALAMAT en overige ALAMATS) zal ik een nieuw huis invoer stuk voor de oude moeten kopen, zodat er geen onnodige onderbreking zijn. Of voer ik de oude bekabeling via de oude naar de nieuwe? Qua ruimte past dit.
7) Ik schaf alvast een aardlekschakelaar 4 polig en een krachtgroep aan voor inductie over 3 fases. Voor nu sluit ik alleen de aardlekschakelaar op de krachtgroep aan met 4mm of 6mm en de aardlekschakelaar zelf niet.
8) De verplaatste ALAMTS sluit ik aan op de verdeelblokjes in de nieuwe kast, daarbij plan ik alvast dat elk verdeel blokje straks een eigen fase is.
9) De aarde verbind ik door met aarderail 2742.184 .

Heb ik dan aan alles gedacht om aan NEN1010 te blijven voldoen en klaar te zijn voor 3 fase. De hoofdschakelaar zelf kom ik niet aan, dat laat ik aan de netbeheerder over. Heb vernomen dat als de rest van de mast gereed is doe het geen probleem vind om de hoofdschakelaar zelf aan te sluiten.

*EDIT*
Zal nog even een digitale tekening maken hoe ik dit allemaal aansluit.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Is het de bedoeling dat wij al die typenummers in de catalogus gaan opzoeken om te kijken wat het is? Aan de nummers te zien vermoed ik dat een ABB HAF kast is.

Maak even wat foto's van de huidige situatie. Dat is voor ons op de zaterdagochtend veel relaxter om naar te kijken :mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #3
Heb geprobeerd het schematisch te weergeven, hoop dat het samen met de foto's duidelijk is.
De krachtgroep laat ik aan de laadpaal monteur over, dus die moet wil denk ik liever zelf beoordelen waar hij het liefst 1 e.a.a. vandaan haalt. Verder laat ik WCD DIN vervallen. Nutteloos en lelijke niet hele DIN maat.

Groepenkast.JPG


Foto's huidige situatie:
WhatsApp Image 2020-11-14 at 11.30.11 (1).jpeg
WhatsApp Image 2020-11-14 at 11.30.11.jpeg
WhatsApp Image 2020-11-14 at 11.30.10.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
1) Je moet inderdaad een losse inzetplaat kopen voor de onderkant.

2) Koppelstukken van ABB steek je aan de achterkant in de behuizing, dat is niet zo praktisch als 1 kast al hangt. Dat nummer wat je noemt zijn klemveren, die plaats je aan de voorkant dus dat zou kunnen. Ik zie de meerwaarde er echter niet zo van, als je alles tegen de muur schroeft gaat het ook nergens meer naartoe. De koppelstukken en klemveren zijn naar mijn idee alleen nuttig als je eerst alles aan de eettafel ofzo in elkaar wilt zetten en dan als één geheel op wilt hangen.

3) Je hoeft niets uit te breken, je kunt gewoon een plaatje eruit schuiven. Duidelijk te zien op jouw eigen foto's in de laatste post.

4) Om de bestaande groepen over 3 fasen te verdelen, heb je inderdaad dat andere busboard en een extra aardlekschakelaar nodig. Let wel op dat je dan natuurlijk maar 4 modules per fase / aardlekschakelaar hebt waarvan de beltrafo er ook al 2 in beslag neemt. Mogelijk kom je met de verdeling niet zo geweldig uit als je op die fase / aardlekschakelaar nog maar 2 automaten kunt plaatsen.

6) Heel goed dat je er aandacht aan besteed de bovenkant van de kast netjes afgesloten te laten. :prima: Het buisinvoerstuk vervangen is echter ook niet direct nodig. Je kunt de invoeren inderdaad laten waar ze nu zitten, mits je het met de bedrading haalt tot in de nieuwe kast. Of je stopt de overgebleven invoeren even dicht.

7) In plaats van een aardlekschakelaar en installatieautomaat zou je een aardlekautomaat kunnen nemen. Bespaart weer 4 modules.

Je plaatje kan ik niet lezen, het wordt verkleind door de forumsoftware.

Hou je er rekening mee dat je de bestaande groepen netjes over de 3 fasen verdeeld qua belasting? De huidige indeling is niet per sé de juiste daarvoor.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Freakie

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Nog niet genoemd gelooft ik; probeer groepen voor verlichting zo veel mogelijk over verschillende aardlekschakelaars te verdelen. Zodoende zit je niet gelijk in het donker als er eens eentje uitvalt.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #7
@Sxnder Dat is echter wel duurder. Daarom 2 losse units, ruimte zat met 48 module ruimte.

@XanderH
Heb het opnieuw geupload. Nu wel goed te zien?

Zoals nu


Zoals beoogd


GroepenkastNu.JPG
 

Freakie

  • #8
Mag ik trouwens voor bedrading in de groepenkast zelf (vanaf de HS naar de rest) 6mm2 H07V-U gebruiken. Ik vind massief makkelijker dan soepel, geen aderendhulsen...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ja dat mag.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Als je harde kern bedrading gebruikt en door wilt lussen, dan kun je bij veel ABB automaten zoals je in je kast hebt de dubbele klemmen onderin de automaten gebruiken om elke draad apart aan te sluiten. Bij andere merken mag je vaak twee draden in één kooiklem steken, mits ze dezelfde draad-doorsnee hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #11
Oke gisteren wat ruimte gemaakt in de meterkast (zat geen 22cm tussen buis en groepenkast). Vandaag de onderdelen besteld. Toch soepele snoer besteld. Deze is rated tot 90c i.p.v 70c van de VD. Ik doe liever alles totaal te veel dan ook maar 1 ding te weinig. Daarom gewoon voor 6mm2 gekozen, daar ga ik alles in voorzien. Ook aardlekautomaten van B16 met afgaand 2,5.

Ik hou jullie op de hoogte.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Freakie

  • #12
Spullen zijn geleverd, en morgen vrij. Morgen dus rustig de nieuwe kast plaatsen en indelen. Daarna in het weekend oude door verbinden en daar de groepen verplaatsen.

Toch jammer dat de kasten op het oog niet gelijk zijn. Maar ja. Blijkbaar ooit aangepast. Huis is van 2006. ABB montage frame is wel nieuwe versie dus lijkt alsof ze een en ander hebben gecombineerd bij de bouw. Grappig.

Even snel vraagje. Hoe haal ik dit montage rek zonder schade los? Aan de achterzijde zie ik 2 lipjes uitsteken. Daar moet ik vast iets mee. Is niet perse nodig het demonteren maar waarschijnlijk bij de oude kast wel.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Het nieuwe montageframe is er al sinds 2004, het nieuwe design deksels (met de rode rand) is er pas sinds vorig jaar ofzo. Veel leveranciers hebben ook nog oude op voorraad, als je daar specifiek om gevraagd had had je daar misschien nog wel aan kunnen komen...

Die lipjes kun je van binnen uit de kast loshaken.
IMG-20201118-WA0007_copy_412x412.jpg


Daar even een platte schroevendraaier insteken en het handvat een beetje omhoog drukken. Uiteraard links ook nog.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Freakie

Freakie

  • #14
Dank voor je reactie. Al contact gehad met leverancier, die lost een probleem wat hierdoor is ontstaan netjes op. In de nieuwe kast is wel significant meer ruimte dus voor mij prima zo.

Heb voor vanavond nog op het programma staan om alle aderendhulsen te persen en daarna test opstelling te monteren. Aansluiten van kast oud met nieuw doe ik pas in het weekend. Want in oude moet ik het busboard vervangen, dat is wel wat werk want wil de oude kost direct even netjes maken. Helaas zo kort licht tegenwoordig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Ah. Ik dacht even dat je alleen het nieuwe design bedoelde. Tegenwoordig staan er rode balken op het deksel geprint.

Maar je hebt bij de oude kast ook een ander buisinvoerstuk zie ik nu. Dat verschil zul je dan op doelen? En het probleem is dat het aardrailtje niet past?

Dat probleem is natuurlijk simpel opgelost met een stukje 6mm² draad.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #16
Precies het buis invoerstuk is anders (en inderdaad het design ook). Heb precies zoals jij het voorstelt 6mm2 vertind koper gebruikt i.p.v aardblok zoals deze eigenlijk door ABB is bedoelt. Leverancier stuurt nog een klem na waarmee ik hem gegarandeerd goed aan de rail kan monteren.

Dus dat komt allemaal goed.
 

Freakie

  • #17
Work in progress voor de mensen die het interessant vinden; de proef opstelling. Is om te kijken of de draadbruggen genoeg waren (moest perstang lenen). Verder natuurlijk aarde nog niet veilig genoeg met oude kast verbonden (hoewel ik weerstand meten prima resultaten gaf), ik in de nieuwe kast nu een aardlekschakelaar die draai ik om met een aardlekautomaat in huidige kast.

Nul tussen 2 aardlekautomaten verbind ik door, zijn wel 2 aparte fases maar dat moet op deze manier kunnen.

PV ALAMAT alvast verplaatst, omdat oude kast nog niet met nieuwe verbonden is doet die nu helaas niets.

Uiteraard bij aansluiten zal ik de bekabeling netjes wegwerken (achter rail etc).



WhatsApp Image 2020-11-19 at 11.21.40 (2).jpeg
WhatsApp Image 2020-11-19 at 11.21.40 (1).jpeg
WhatsApp Image 2020-11-19 at 11.21.40.jpeg
 

Freakie

  • #18
Even geordend, alvast 1 fase aangesloten.
Dit weekend wat VD draad overbrengen voor de overgeplaatste ALAMAT van de oude naar nieuwe kast en plaatsen 3 split busboard.

PXL_20201119_182616146.jpg
 

Freakie

  • #19
Klaar. Was wel even wat werk, zat voornamelijk in verplaatsen groepen in kast die enorm vol zat. Ook wat dingen moeten corrigeren die de 'electricien' van de PV panelen heeft gedaan. Zat zat er een 19mm flex in de voorste buizen inzet die bij ABB blijkbaar alleen 16mm pakt. Opgelost met een mof. Ziet er niet uit maar beter dan hoe het was.

Als de HS vervangen is (doe ik uiteraard niet zelf) dan ga ik direct alle 3 de aardlekschakelaars voorzien van een fase. Daarmee aansluit blok voor in de oude kast niet meer relevant. In nieuwe kast gaat hij dan via de HS naar de verdeel blokjes.

Leuke klus, maar toch altijd meer werk dan verwacht.
PXL_20201122_150813544.jpg
PXL_20201122_150954598.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Waarom zitten er 2 draden aangesloten bovenop fase 1 van die 4-polige aardlekschakelaar?

En waarom lijkt één draad daarvan zo beroerd in de klem te zitten? :wink:

Hoe krijg je het bij die linker aardlekautomaat voor elkaar dat één verklikkervenster rood kleurt en de andere groen? Ik ken dit model aardlekautomaat niet, maar lijkt me dat dit niet zo hoort??
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu