2de groepenkast

Markwarten

  • #1
Ik heb wat extra advies nodig over een 2de groepenkast in de garage, door enkele andere berichten over ongeveer dezelfde situatie heb ik soms wat tegenstrijdige antwoorden.
Daarom deze vraag.

Huis
3x25A afzekering
40A Hoofdschakelaar
2 aardlekschakelaars
8 groepen

Garage
(wil niet elke keer het huis in willen om de groepen in te schakelen daarom een 2de meterkast)
15 meter van het huis.
1 hoofdschakelaar
2 krachtgroepen 16A (worden zelden beide tegelijk gebruikt)
2 alamat groepen (1 voor verlichting 200 watt)(1 voor algemene stopcontacten.

1. Welke kabeldikte ?
2. Als ik een mantelbuis leg van meterkast huis naar garage, dan hoef ik geen grondkabel te gebruiken toch ?
3. Kan ik 1 krachtgroep ook 20A maken ?

Elk advies of aanpassing van de groepenkast is welkom.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Stop maar. Op een 3x25 aansluiting kun je geen onderverdeler aansluiten ivm selectiviteit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is heel simpel: het kan zo niet.

Een groepenkast in de garage met 16 A zekeringen is niet selectief (en 20 A al helemaal niet).

Dat betekent dat het geen enkele zin heeft om daarvoor groepenkasten in de schuur aan te leggen. Want een ongezekerde kabel vanaf je hoofdzekering mag in geen geval, dan is de kabel niet afgezekerd.

De enige toegestane (en elektrisch gezien zinvolle) methode is: in de hoofd-groepenkast afzekeren met 16 A en in de schuur met... 6 A. Maar dat is vrij onpraktisch als je gereedschappen en andere zware apparatuur in je schuur wilt gaan gebruiken.

Ik kan me niet voorstellen dat je daar 'tegenstrijdige' berichten over gelezen hebt, want elke keer weer als er een vraag is over onderverdeling in bijv. een groepenkast in de schuur komt hetzelfde verhaal van selectiviteit weer terug.

De beste manier is en blijft meerdere 16 A groepen in de hoofdzekeringenkast maken, daarvandaan meerdere kabels naar de schuur en aldaar geen tussenzekeringen. Ook voor je krachtstroomaansluiting trek je dan een aparte kabel. Maar die mag ook niet hoger dan 16 A afgezekerd worden.

Wil je hoger gaan, dan moet je veel zwaardere hoofdzekeringen aanvragen, de kabels met 25A afzekeren en vervolgens in de schuur 16 A tussenzekeren.

Dat gaat je alleen een smak extra transportkosten per jaar schelen, denk niet dat je dat ervoor over zult hebben. Daar loop je vast wel een keertje extra voor.

Edit: Hessie was me voor met een veel simpeler bericht over... selectiviteit. :prima:
 

Markwarten

  • #4
Van de selectiviteit begin ik te snappen.
Maar ik heb gewoon een situatie die ik heb beschreven en zoek er een oplossing voor, Veiligheid en juiste werking staat voorop.
Er komt een machine op kracht. En ik ben 230 nodig in de garage voor een acculader en een boormachine of decupeerzaag op 230v.
Zal beide krachtgroepen niet gauw allebei gebruiken maar wil wel die optie open willen houden.
Hoe zwaar de machines worden is nog niet bekend, het is maar hobby matig.

Dus de beste optie is dus de 2 krachtgroepen en de 2 aardlekautomaten in de huidige meterkast plaatsen en 4 kabels naar de garage trekken ? En mag 1 krachtgroep in deze situatie dan wel 20Ampere zijn ?

Zo ja, welke diktes ?
230 groepen 2,5mm2 ?
voor de krachtgroepen 4mm2 ? 6mm2 ?
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Als je vanuit je bestaande meterkast wilt werken gaat dit inderdaad niet zoals hierboven al beschreven.

Maar, ( en dit kun en mag je NOOIT zelf uit voeren ), als je vanachter de drie hoofdzekeringen van 25 A een genoeg dikke kabel naar de schuur legt en daarop de 2de meterkast aansluit zit je goed. Dit zul je ook moeten na en aanvragen bij je netbeheerder.

Selectief betekent dat elke zekering die na een andere zekering komt lager in waarde moet zijn dan de vorige.

Dus van 25 A naar 16 A naar 6 A enz.
 

Markwarten

  • #6
Enigste wat ik niet begrijp is dat er gesproken word over 6A, ik snap dat dit volgens de regeltjes zo zou moeten maar met een groep van 6A doe je niks.

Zou iemand mij dan bevestiging of advies kunnen geven op mijn vorige reactie ?
Als ik de desbetreffende groepen in de bestaande meterkast ga plaatsen en 4 kabels naar de garage leg ?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
De oplossing van Md_Phantom mag niet. Alle kabels die uit de meterkast komen, moeten beveiligd zijn en dat moet selectief zijn ten opzichte van de hoofdzekering.
Bij hoofdzekeringen van 25A is dit maximaal 16A.

Je mag dus best vanaf de meterkast een aantal 16A groepen, en ook 3x16A krachtstroomgroep(en), naar je schuur/garage/hobbywerkplaats (laten) aanleggen.
Zoals Kees om 21:52 adviseerde.

Als je per sé in de garage een apart kastje met zekeringen wilt, zoals je deze post begon, dan heb je daar dus een groepenkastje dat met 16A gevoed wordt.
De eindgroepen moeten dan weer selectief zijn ten opzichte van die 16A, en dan kom je uit op zekeringen van 6A.

6A zal te weinig zijn vandaar het eerder gegeven advies om vanuit de meterkast een aantal 16A groepen en kabels aan te leggen.

Hopelijk zo duidelijker.
 

Markwarten

  • #8
Ik snap het dank jullie allemaal.
Ik ga een twee keer een 5x2.5mm2 kabel voor 2 krachtgroepen van elk 16 Ampere en twee keer een 3x2.5mm2 voor een 230 groep naar de garage trekken. En plaats de groepen in de meterkast.

Ik neem aan dat over 15 meter 2,5mm2 genoeg is ?
Zou iemand mij de formule kunnen uitleggen wanneer je 2.5mm2 of 4mm2 of 6mm2 kabel moet gebruiken bij een bepaalde lengte als je de groepen in de bestaande meterkast.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je dan toch moet graven voor die kabels, leg ze dan meteen in een mantelbuis. Bijv. PVC afvoerpijp 75 mm, aan elkaar gezet met lijmmoffen.

Voordeel daarvan is dat als er ooit iets aan een kabel mocht mankeren of er een kabel bij wilt hebben, je niet je hele tuin hoeft open te spitten maar alleen aan de uiteinden een gat hoeft te graven en de kabel erdoorheen te trekken.

Bovendien is de boel zo nog wat extra 'schep bestendig'.

Over de kabeldiktes weet ik geen exacte getallen, maar daarvoor bestaan staatjes die je op het internet zou moeten kunnen vinden.
 
A

Anonymous

Gast
  • #10
AvDijk,

Dat mag je mij wel even uitleggen en de regels hiervan tonen.

Want als de nieuwe kabel direkt achter de 25 A zekeringen wordt aangesloten. Er dan een kabel naar de garage loopt. En je hier weer een meterkast als onderverdeling plaatst met daarin 16 A zekeringen achter ren aardlek die weer achter een hoofdschakelaar zit is dit wel degelijk selectief.

De meterkast die erboven hangt is precies zo aangelegd namelijk. Na de 25 A zekeringen via een hoofdschakelaar naar aardleks en dan naar de groepen van 16 A.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Je vergeet één ding, Md_phantom:

De kabel tussen hoofdzekeringen en meterkast mag niet langer zijn dan 3 meter. Als deze langer is, dan moet deze (jawel!) selectief voorbeveiligd worden. In dit geval met 3x16A dus.
 
A

Anonymous

Gast
  • #12
Http://nen1010.cobouw.nl/naslag/tabellen/maximale-lengte-van-leiidingen-beveiligd-door-gg-smeltpatronen



Dan is de Nen 1010 zeker anders dan hier staat of zie ik dat verkeerd ??.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu