1x35A of toch 3x35A

Krunnie

Specialist Elektra
  • #21
Selectiviteit gaat vooral over doelmatigheid en functionaliteit van de installatie. De bedoeling is dat wanneer je een kortsluiting hebt in een eindgroep, dat niet per ongeluk een hoofdzekering er uit vliegt waardoor je hele huis donker wordt.

Als je werkelijk alleen maar de elektrische auto op één fase hebt en niets anders, dan zal bij een kortsluiting nooit een andere groep er uit springen, ook al vliegt de hoofdautomaat er uit in plaats van de groepsautomaat. Dus qua functionaliteit en doelmatigheid doet de installatie het goed, je moet alleen een andere automaat weer aanschakelen, of als je pech hebt een installateur bellen om een smeltveiligheid vóór de meter te vervangen.

Dus wat dat betreft is bij een volledige opdeling van de auto op één fase en de rest van de woning op de andere twee fases er qua selectiviteit niets aan de hand. De NEN1010 spreekt ook alleen over selectiviteit voor aardlekbeveiliging en noodverlichting. Niet bij algemene afzekering. Dat laatste valt onder termen als "doelmatig" en "functioneel".

Daarop doorredenerend, zou je een 3x25A aansluiting ook kunnen gebruiken met één 25A eindgroep voor de auto op één fase, en de andere twee groepen voor de woning. Met 25A heb je 5,75 kW laadvermogen waarmee je in 12 uur je accupakket weer volledig vol hebt.

En dan heb je de extra jaarlijkse kosten van de 3x35A aansluiting niet.

Belangrijk is wel dat je circuit weerstand laag genoeg is om bij kortsluiting die zwaardere automaat er op kortsluitstroom uit te laten vallen.

Schiet mij maar lek als ik ergens een regel over het hoofd zie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #22
Krunnie schreef:
Schiet mij maar lek als ik ergens een regel over het hoofd zie.
De Netcode elektriciteit zoals aangewezen in de elektriciteitswet?

Artikel 2.13
1 De beveiliging van elektrische installaties (en onderdelen daarvan) is selectief ten opzichte van de beveiliging die de netbeheerder in de aansluiting van de elektrische installatie of in het voedende net toepast.
De vraag is, wie ligt er wakker van als je het toch uitvoert zoals jij voorstelt?

Als je hoofdautomaten hebt van de netbeheerder is er weinig aan de hand natuurlijk. Met smeltzekeringen wordt het lastiger. Officieel mag een installateur met zegelrecht ook geen defecte zekeringen vervangen, dat zegelrecht heeft hij alleen om de installatie spanningsloos te kunnen maken bij werkzaamheden. Niet om storingen in de installatie van de netbeheerder op te lossen. Al zullen velen dat zonder blikken of blozen doen...

Eigenlijk ben je bij dergelijke storingen aangewezen op de netbeheerder. Heel misschien vindt die er wel iets van, als een niet selectieve eindgroep de oorzaak van de storing is...
 
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #23
Dan ontkom je niet aan een zwaardere aansluiting inderdaad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu