Naar 1x35A of 3x25A?

Victor8237

  • #1
Hallo,

Het huis van mijn moeder heeft op dit moment een 1x25A aansluiting. Er komt een nieuwe keuken aan met als grotere verbruikers een inductiekookplaat (aansluitwaarde 7,4 kW) en een combimagnetron (aansluitwaarde 3,0 kW). Verder: vaatwasser, koelkast, afzuigkap, en natuurlijk de rest van het huis...

In theorie lijkt 1x35A (8,050 kW) mij dan te weinig, maar ik heb er geen verstand van. Hoe zit dit in de praktijk?

Bedankt!
 

Lucas1991

  • #2
Met een 2x 230V kookgroep kan je maximaal 7360W aansluiten. Dus daar zit de kookplaat eigenlijk al overheen. Bij een 35A hoofdzekering zal je ook op moeten letten dat als de kookplaat vol aan staat je daar inderdaad geen andere grote vebruikers bij aanzet.
Beter is om gelijk een 3x25 aansluiting aan te vragen, qua vastrecht is dit net zo duur als een 1x35. De groepenkast zal dan wel ook aangepast moeten worden. En er moet een perilex aansluiting komen voor de oven.
 

Maurice81

  • #3
Als je verder geen gekke dingen gaat doen waar je 3f voor nodig hebt heb je in praktijk zat aan een 35A traag zekering.

Ik heb in m'n vorige huis altijd op een 35A gedraaid met soortgelijke spullen.
M'n huidige woning heb ik 12 groepen zitten plus een voor m'n zonnepanelen.

Vaatwasser, close in boiler, inductie kookplaat, 3,5kw compressor in de schuur, 3kw combi magnetron, wasmachine en droger en 3 verdiepingen in m'n huis met diverse apparatuur.

Wij houden nooit rekening met wat er aan staat tegelijk, en nog nooit is hij eruit gegaan.

Tijdens m'n werk zie je in praktijk juist bij 3x25a vaak dat er eentje uit gaat omdat je dan met twee zware verbruikers op 1 fase al de mist in gaat, de juiste verdeling is cruciaal.

Vergeet niet dat een 35A er niet bij 36A gelijk uit gaat, die kan je best even een poosje overbelasten voor hij door gaat, dus in de praktijk zit je helemaal niet zo snel over die 35A heen.

Wanneer gebruik je nou alle vier de zones van de kookplaat tegelijkertijd en op vol vermogen? Dus die 7kw
 

Lucas1991

  • #4
Ik snap wat je allemaal probeert te zeggen, en dat klopt ook wel. maar als je toch kan kiezen en je hebt de mogelijkheid dan zou ik toch voor de 3x25 gaan. Je kan dan als je alles netjes verdeeld meer aansluiten. Wij plaatsen in de nieuwbouw alleen nog maar 3fase huisaansluitkasten en meters.
 

Maurice81

  • #5
Ben ik met je eens, maar het hangt er ook vanaf wat je allemaal moet aanpassen om naar 3f te gaan of dat interessant is. En voor 't aangesloten vermogen is het naar mijn mening niet nodig, en dat was de vraag.
 

Lucas1991

  • #6
Die perilex moet er sowieso komen + draden. En als hij wel uitgebreid aan het koken is met oven en zet zijn waterkoker aan heb je wel kans dat de hoofdzekering springt. Waarom zou je het dan niet gelijk goed doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu