150 of 200 mm rookkanaal nieuwbouwwoning

Elpaso

  • #1
Goedemiddag allemaal,

Uit het vorige huis hebben wij een gebruikt rookkanaal van een zeer erkend merk over van 200mm. In onze nieuwe woning is een 150mm rookkanaal de meest voor de hand liggende keuze. Kan ik dit 200mm rookkanaal zonder problemen plaatsen?

Situatie
- Goed geisoleerde nieuwbouwwoning BJ 2018
- ventilatieroosters
- woonkamer 30m2 + open keuken 30m2 + tussenstuk 9m2 (aaneengesloten)
- wens: kleine kachel 3-4KW of openhaard in woonkamer
- gaten recht boven elkaar gefreesd in plafonds
- versleping van +/- 1 m naar midden nok


Als wij een kleine kachel nemen met 3KW en 125-150mm aansluiting, is er dan risico op te trage luchtdoorvoer in het kanaal met verhoogde roetaanslag als gevolg? Of valt dit mee?

Alvast bedankt voor jullie adviezen!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Bij een gesloten kachel niet doen. Zeker met een kleine kachel zijn de rookgassen in een kanaal van 200mm te lang onderweg, en ligt condensatie op de loer.

Voor een open haard is ie eventueel wel geschikt, maar wie wil nog zo'n houtvreter??
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Bij een open kachel, of open haard in een nieuwbouw woning, moet je toch wel met meer dingen rekening houden.
Want tegenwoordig zit er overal mechanische ventilatie, en dat werkt niet zo goed met een open systeem, en is zonder verdere toepassingen gevaarlijk.

Sowieso is een houtkachel tegenwoordig uit den boze, en zal in de toekomst verboden worden vanwege het fijn stof en de overlast in de buurt.
En een gaskachel ? nou heel Nederland wil van het gas af, dus dat is eigenlijk ook geen optie meer.

Weet trouwens niet of er in de nieuwbouw woning van u nog gas ligt. bij de meeste nieuwbouw ligt er geen gas meer in de woning.
 

Elpaso

  • #4
Bedankt voor de reacties. Inmiddels al de 200mm pijp vaarwel gezegd. Zit nu te kijken naar de Duitse merken voor betaalbare prijzen. Lijkt allemaal erg op elkaar met allen een t600 keuring. En gwaarde van G50-g75

In onze gemeente heeft de raad zich recentelijk uitgesproken geen verbod te willen toepassen, maar wel modernere kachels als eis te stellen.

Verder genieten we nu zolang het kan. Wij zijn van het gas af, maar willen wel wat stralingswarmte. Als het echt hard vriest zal onze 10kw warmtepomp het zwaar hebben en wordt op 100% electriciteit bijgestookt wat het financieel rendement niet ten goede komt.

We richten nu op 150mm icm kleine houtkachel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu