14mm waterleiding afdoppen

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #21
Komt de leiding er aan de andere kant van de muur weer uit?
Dan kan je de bocht helemaal vervangen.

Heb je meteen wat meer ruimte, want een leiding strak tegen de muur is lastig veilig en zonder schade te solderen. Je zal er een warmteschild tussen moeten krijgen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Cavaldi

Cavaldi

  • #22
De wastafel zit in de slaapkamer en de leidingen lopen inderdaad door de muur naar de overloop.

Op de overloop zijn de leidingen recht en bestaan elk uit twee lange delen, gekoppeld met sokken.

Als ik die sokken losmaak kan ik de leidingen een stukje naar voren trekken in de slaapkamer, zodat ze niet direct tegen de muur zitten.

Hoewel dat meer solderen betekent (met het loshalen en opnieuw solderen van de leidingen op de overloop erbij) is het waarschijnlijk uiteindelijk wel makkelijker en sneller.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #23
Liever 4x makkelijk dan 2x moeilijk solderen.

Knellen is dan mogelijk toch wel een optie.
 

Kaajee

  • #24
Als het, naar alle waarschijnlijkheid, gewoon 12 mm blijkt, zou ik ze allebei van een knel einddop voorzien, verreweg het makkelijkst.
Bij de ene leiding heb je sowieso genoeg ruimte, die als laatste doen. Die andere, tegen de muur, is iets lastiger, maar goed te doen, wellicht ietsje uit de muur erachter wegkrabben.
Vlak na het t-stuk doorzagen/snijden, dan daar kneldop knellen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #25
Mocht je ze knellen, dan even opmeten hoeveel cm leiding je moet laten zitten. Niet alleen de insteekdiepte van de knel einddop meten, want de wartel zit in het begin nog niet aangedraaid. Deze afstand moet je er ook nog bij optellen. Anders is je stukje leiding te kort en steekt deze niet diep genoeg (tot de aanslag) in de knel einddop.
 

Cavaldi

  • #26
In plaats van het afdoppen van de aftakking naar de wastafel, ga ik de (vermoedelijk 15/12/15 mm) T-stukken vervangen met (15/15 mm) sokken en de hele (12 mm) aftakking verwijderen.

Ik weet niet of het beter is om voor solderen of knellen te gaan. Ik moet sowieso een bout of brander kopen om het stuk van de leiding op de overloop los te halen, zodat ik de leiding in de slaapkamer een beetje naar voren kan trekken om er beter bij te kunnen. Dus een brander of bout en alle benodigdheden voor solderen moet ik sowieso kopen. Het is dan een stuk goedkoper om de sokken die de T-stukken vervangen ook te solderen.

Wat ik me afvraag, is of leidingen ook goed te solderen zijn als ze horizontaal zitten en het beetje krap is, en aan de andere kant, als ik knelsokken zou gebruiken, of ik die er ook zonder problemen weer van kan afhalen en vervangen met knel T-stukken, of dat geknelde leidingen te veel vervormd kunnen raken en (deels) moeten worden vervangen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #27
Leidingen solderen doe je niet met een soldeerbout, maar met een brander (vlam).
 

Kaajee

  • #28
En als je geen ervaring hebt met solderen, waarom het risico lopen?
Denk aan wat er in post 24 gezegd werd en zaag die buis door, schuur hem schoon, draai een wartel, knelring, sluitplaat en moet erop, en klaar is klara.
(Althans, dat zou ik doen als ik jou was, quick en wellicht enigszins dirty, maar doel bereikt)
 

Cavaldi

  • #29
Maar trekt het soldeer goed de naden tussen de sok en de leiding als je die horizontaal zitten en je ze niet kunt draaien?
 

Cavaldi

  • #30
Ik heb enige ervaring met gasleidingen solderen maar dat is twintig jaar geleden. Als ik rechtop zou kunnen werken zou ik er niet twee keer over na denken, maar met horizontaal leidingen solderen heb ik geen ervaring. Dat het vrij krap is maakt het nog lastiger.

Wat betreft waarom dan toch solderen in plaats van klemmen, ten eerste heb ik nog minder ervaring met klemmen, en ten tweede moet ik sowieso een ander stuk los solderen om beter bij de hoek te komen met de T-stukken. En als ik dan toch al de spullen daarvoor moet kopen, is het veel voordeliger om solderen ook te gebruiken om het T-stuk te vervangen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #31
Voor knellen hoef je geen ervaring te hebben. Als je de dop op een limonadefles kunt draaien kun je ook knellen. Maar eerst: leiding schoon schuren met een stukje skotch brite en dan met een schuifmat de diameter opmeten.
 

Auto-Geen

  • #32
En als je ondanks de adviezen toch gaat solderen, check dan eerst effe de brandverzekering. De kans dat de vlam tussen de wand en het plafond terecht komt is heel groot.
 

Kaajee

  • #33
Ik zou zeggen dat je helemaal niet los hoeft te solderen.

Check even post #11, zaag/snij bij de aangegeven rode lijntjes de leidingen door, dan heb je ruimte genoeg om te knellen. Eventueel een beetje ruimte uit de muur wegschrapen bij die achterste leiding.
 
Laatst bewerkt:

Cavaldi

  • #34
Wat betreft het eventueel gewoon afdoppen van de waterleidingen hoor ik verschillende dingen van installateurs en hobbyisten. Vanwege legionella zegt de een 5 x de diameter vanaf de top en de ander zegt dat het niet meer mag.

Wat is waar en wat is verstandig?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #35
Tegenwoordig mag je niet meer afdoppen, ook niet op X keer de diameter van de leiding.

Zelfs direct op het T-stuk afdoppen mag niet meer. Het T-Stuk moet je dan verwijderen en door een (reparatie) sok vervangen.

Dode stukken leiding moet je ook niet willen, daarin blijft water stilstaan.
 

Cavaldi

  • #36
Moet nog worden afgewerkt maar de aanpassing van waterleidingen is klaar. Behalve dat de kleine pijpsnijder tergend is als je niet goed bij de buizen kan, liep alles veel makkelijker dan ik dacht. Zoals jullie al aangaven.

20240415_152751.jpg


Bedankt voor al het advies.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Haplo

  • #37
Als je het dicht gat maken krijg je hier weer reacties dat dat niet mag. Dat is ook weer een discussie zonder einde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu