12V en 230V halogeen lampjes samen op 1 dimmer?

Boukehj

  • #1
Hallo,

Ik heb in mijn gang een behoorlijke hoeveelheid licht. Twee grote lampen met elk 10 x 10 Watt 12V halogeenlampjes en daarnaast nog 4x40Watt 230V halogeen. Alle lichtpunten schakelen met dezelfde wisselschakeling (3 schakelaars). Naast één van de drie heb ik nog een lege inbouwdoos achter het stucwerk verstopt zitten, zodat ik een dimmer erbij kan zetten (ik wist toen ik het aanlegde nog niet van het bestaan van wisseldimmers). Nu is mijn vraag: zijn er dimmers die dit geheel aankunnen? Dus een tweetal trafo's van 100 watt en 160 watt aan 230 volt, alles samen?
 

Geus

  • #2
Ik ben geen expert, maar volgens mij moet dat kunnen. Als het over drie schakelaars gaat, heb je het waarschijnlijk over een kruisschakeling (zie sticky topic). Je kan een dimmer in serie schakelen met de huidige kruisschakeling. Je hebt 360 W te schakelen. Van belang is het soort transformator van de lagespanningslampen: gewikkeld of electronisch. Dan zou ik een beetje ruim gaan zitten en een kwalitatief goede dimmer kopen, geschikt tot 500 W.
 

Boukehj

  • #3
En hoe ga ik erachter komen wat voor soort trafo er in de armaturen zit? Het zit in mijn geval dus geïntegreerd. Het waren bepaald geen dure lampen - is dan een bepaald soort trafo waarschijnlijker dan de andere?
 

Geus

  • #4
Gewikkelde zijn zwaar qua gewicht, electronische licht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu