Halogeenspots vervangen 12v => 230v?

Willem.deboer

  • #1
Ik wil de oudbakken 12v halogeenspots bij ons in de gang vervangen door 220v halogeen spots. Hoe kom je bij de bedrading (220v)? Ik heb wel eens gehoord dat je er door het gat van de lamp bij zou moeten kunnen. Is dat zo?

De lampen zijn ingebouwd in een plafond gemaakt van die zachtboardplaten van 20 jaar geleden. Het plafond kan niet zonder schade verwijderd worden.
 

Kaajee

  • #2
In principe moet je het hele armatuurtje van je 12v halogeen lampen redelijk eenvoudig te verwijderen zijn. Wellicht met klemmetjes vast oid. Beetje wrikken/draaien enzo.
Dan trek je voorzichtig dit armatuurtje eruit, de kabel meenemend. Dan komt er als het goed is ook ergens een transformator tevoorschijn.
Deze moet je dus verwijderen en dan vanaf dat punt (de ingang van je trafo) de nieuwe 230V bekabeling aanleggen.
Evt. als je hand/arm klein genoeg is (of het gat groot genoeg) even voelen waar en hoe alles zit. Evt. met een zaklampje kijken.

De andere spotjes verwijder je op dezelfde manier; je kunt dan de huidige (12V) bedrading gebruiken als trekdraden voor de nieuwe bekabeling. Al deze 12V spotjes/bekabeling zou naar óf 1 centrale trafo leiden of naar losse trafo's (als de spotjes allemaal aparte trafo's hebben).
 

DeSoester

  • #3
Als het goed is zou er boven bij het 230V punt een kapje oid moeten zitten. (Of hier misschien een spotje) Trek ze er eens uit zou ik zeggen.
 

Willem.deboer

  • #4
Dank voor de reacties! Ik ben toch nog een keer gaan hengelen en heb de transformator naar het gat kunnen trekken (hij bleef eerst ergens achter hangen), en daarmee dus de 220v. De transformator past door het gat, na het hele armatuurtje uit het plafond te hebben gehaald.
Elk lampje heeft zijn eigen transformator (lekker efficiënt) en dat verklaart ook waarom er eentje steeds doorbrandde en de andere twee niet.
 

Kaajee

  • #5
Dan dus alleen andere (230V) spotjes kopen, de trafo's er tussenuit halen en de nieuwe spotjes/armatuurtjes rechtstreeks aan de (al bestaande/liggende) 230V bekabeling monteren......
 

Willem.deboer

  • #6
Yep. Opgelost :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu