1 lamp met 2 knoppen bedienen.

Witje 75

  • #1
Hallo,

Wij hebben op een slaapkamer een lamp die te bedienen is bij de deur, en aan het hoofdeind van het bed. (Huis is al wat ouder)
Het probleem is alleen dat als je de lamp uit doet bij de deur, de lamp enkel weer aan kan bij de deur, voordat de andere schakelaar weer kan werken. En andersom ook. Dus de lamp uit doen kan met beide schakelaars, maar de lamp aandoen, enkel met de schakelaar waarmee hij uit gezet is. Is dit makkelijk te maken dat beide schakelaars de lamp aan kunnen zetten?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Waarschijnlijk een kwestie van schakeldraden die op verkeerde contact zijn aangesloten. Even omwisselen dan.

Plaats anders eventueel eens foto's van de schakelaars waarop te zien is hoe de bedrading is aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vaak een kwestie van een verkeerd aangesloten wisselschakeling.

Hier een voorbeeld van een goed aangesloten wisselschakeling.
wissel.jpg

De enkele contacten op beide schakelaars waar bij de ene schakelaar de bruine komt, en bij de andere de zwarte naar de lamp, zijn meestal gemerkt met een rode aansluiting, een 'L' of een 'P'.
 

Witje 75

  • #5
Ik heb beide schakelaars op de foto gezet. Die bij het bed heeft maar 2 draden, beide zwart. De schakelaar bij de deur heeft 1 zwarte draad rechtsboven en linksonder gaat er een zwarte draad naar het stopcontact eronder ( die helaas nooit gewerkt heeft) Daarnaast zit linksonder dus een bruine draad.

1594379251390..jpg 1594379306523..jpg 1594379841323..jpg 1594379897344..jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Zo te zien mis je een schakeldraad tussen de schakelaars in. Zoals door Jules is weergegeven in de afbeelding heb je 2 schakeldraden tussen de twee schakelaars lopen. Je schakelt dan constant tussen deze twee draden. Als er eentje ontbreekt dan krijg je de situatie die jij beschrijft.

De draden die de enkele schakelaar ingaan hebben wel erg veel koper bloot liggen, die moet je even loshalen, korter knippen en weer terugplaatsen. Wel even de spanning eraf dan.

Ten aanzien van het stopcontact; welke kleur draad zit er aan de rechter zijde op? Links zie ik dat bruin is doorgelust (wel met verkeerde kleur) maar dat is prima. Rechts moet dan een blauwe nuldraad zitten. Ik zie op de foto niet goed of dit het geval is.
 

Witje 75

  • #7
Het stopcontact heeft niets aan de zijkant, maar enkel onderin 2 zwarte draden.

De bruine draad komt uit de muur, en gaat links onder in de schakelaar van de lamp. Bruin gaat dus niet naar het stopcontact.

Het koper ligt inderdaad veel bloot, daar zal ik meteen wat aan doen.
Verder vind ik het lastig om te bepalen waar ik nu wat mis.
Is dit in de enkele schakelaar?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Bruin wordt direct doorgelust naar het stopcontact dus dat is goed. Alleen de andere zwarte draad (rechtsonder) hoort blauw te zijn en is de nuldraad. Kun je achterhalen waar deze naartoe loopt? Waarschijnlijk naar de centraaldoos die boven de lamp zit. Daar zou deze draad op blauw gelast moeten zitten.

Je mist een tweede zwarte draad tussen de 2 schakelaars. Die moet erbij getrokken worden.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Om te beginnen zou ik de zwarte draad rechts onder in het stopcontact naar links boven op de schakelaar verplaatsen, volgens mij is deze de ontbrekende wisseldraad, en zal bij de andere schakelaar moeten uitkomen.
1594379251390..jpg

Ik heb hierbij sterk het idee dat er iemand het stopcontact werkend wou krijgen door een van de zwarte wisseldraden op het stopcontact aan te sluiten, dat gaat dus niet werken.

Op de foto hieronder mis ik een zwarte wisseldraad, hier moet je 3 zwarte draden hebben.
Aansluiting komt zoals de bewerkte foto.
witje75.jpg

En uiteraard wat Vonkentrekker aangaf, te veel blank koper.

Om het stopcontact werkend te krijgen moet je een blauwe draad vanaf de centraaldoos boven de lamp naar je stopcontact trekken en rechts op je stopcontact aansluiten, in de centraaldoos verbind je deze blauwe draad door met de andere blauwe draden die in de centraaldoos zitten, dit gebeurt met een lasklem of lasdop, niet met een kroonsteentje.

@Vonken_trekker
Uit antwoord #5 van Witje begrijp ik dat het stopcontact nooit heeft gewerkt, dus met de zwarte draad rechtsonder is volgens mij verder niets gebeurd, in ieder geval niet op een blauwe gelast.
Deze zal misschien in de doos bij de tweede schakelaar zitten, als Witje geluk heeft..
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Witje 75

  • #10
Oke, dus er moet een lange draad van de ene naar de andere schakelaar. Dat lijkt me meer iets voor de electriciën. En inderdaad heeft dat stopcontact nooit gewerkt. Ik had gehoopt dat het iets kleins was wat ik zelf kon doen. Ik ga het maar aan de expert overlaten. Lijkt me veiliger. Bedankt voor het meedenken.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Een elektrotechneut met verstand van zaken heeft dat zo op een veilige manier gefixt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Volledig eens met Jules, zou inderdaad goed kunnen dat de nuldraad nog ontbreekt.

Als je er zelf te weinig kennis van hebt dan is het inderdaad verstandig om er iemand bij te halen. Die heeft dit zo voor je geregeld.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu