Raamkozijn helemaal vervangen of deelvervanging?

Piet de Prutser

  • #21
Ja er is verdacht weinig variatie bij de bouwmarkten!
Wat de kwaliteit betreft weet ik niet of het iets uitmaakt in mijn geval als tijdelijke oplossing. Het kozijn zelf zal eerder uit elkaar rotten dan de nieuwe lat vermoed ik.

Wat betreft het zagen, ik heb geen simpele tafelzaag. Veel meer dan afkorten in een verstekbakje gaat het niet worden.
Maar als het zo makkelijk is... waarom kan/wil men dat niet doen bij de bmarkt? Verder zit er nog een schuine rand aan, dus dicht bij het glas en dan bij de dorpel verder er vanaf.

Maar ja, hij zit er nu op. De plaatjes van 4mm gebruikt. In het midden een gaatje geboord en daar de schroef doorheen en dan zit het vastgeklemd en zal vast wel goed genoeg zijn. Ik zag ook nog verhalen waar men de boel vastlijmt of mooie steunen gebruikt die in het boorgat passen.. tja.

Als het echt mooi zou moeten zijn zou ik het niet zelf doen aangezien men eigenlijk verplicht is om die neuslatten over de hele lengte door te laten lopen. Langs de stijlen passend te maken en waarschijnlijk tot de muur. Ja ik ben geen timmerman he.
 

Piet de Prutser

  • #22
Goed... volgens mij heb ik het niet optimaal geplaatst en wellicht verprutst. D.w.z. wat vind u ervan aan de hand v.d foto. Met als hint dat ik een rechte sponning heb en rechte stelplaatjes heb gebruikt.

 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #23
Volgens mij is er niks mis mee. Als de schuine kant maar boven zit en afloopt van de ruit af.

Randje langs de ruit en glaslat en aan de zijkanten van de glaslat kit tussen de kozijnstijlen en de schuine kant van de glaslat en alles is waterdicht en afwaterend.

Bij de bouwmarkten hebben ze vaak alleen een panelenzaag. Hiermee kun je de glaslat inderdaad niet in de lengte bewerken.
 

Piet de Prutser

  • #24
Bert weet je die ladders met die sporten die pas recht staan als de ladder in de juiste hoek gezet is? Volgens mij is hier hetzelfde aan de hand. D.w.z. dat de lat pas goed afwaterend is wanneer de achterkant rechtop staat. Dat kan dan alleen met een schuine sponning of met een soort wiggen. Zoals ik hem nu heb gezet is de afwateringshoek niet groot genoeg denk ik. Dit valt ook op als ik naar een oude lat kijk die veel meer afwaterend is.
 

Piet de Prutser

  • #25
Ik heb een paar druppels op het blokje, te zien op de foto, gelegd, en deze beginnen pas omlaag te stromen nadat de achterkant rechtop staat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #26
Als de bovenkant van de glaslat schuin afloopt van het glas af is het goed. Dan kan er nooit water op blijven staan.

Water stroomt niet zo makkelijk van ruw hout af, daarom moet je de glaslat ook even lakken. Dan pas kun je testen of water van de lat afloopt.
 

Piet de Prutser

  • #27
Ja dat is een goeie, met lak zal het beter wegstromen. Maar ik heb nu wel een groot verschil met hoe het zou moeten zijn.



Door meten met de geodriehoek kom ik uit op een verschil van 10 graden. Dus de neuslat heeft nu een afwateringshoek van 5 graden. En de oude latten lopen af op 15 graden, wat ik vaker tegenkom als goede hoek op internet.
Als de neuslat zo geplaatst wordt dat de achterkant niet schuin maar recht staat, is de hoek precies goed, 15 graden.

Mooi verhaal weer.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #28
Op zich kan het geen kwaad. Het water kan er af stromen.

En anders plaats je onder de achterkant van de neuslat een kunststof blokje en aan de voorkant niet. Dan kantelt de gehele neuslat iets en loopt de bovenkant schuiner af. Nadeel is dan wel dat de kitrand dikker wordt, omdat de achterkant ook onder een hoek is gezaagd en plek waar je afkit dan breder wordt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #29
Klopt precies. Onderdorpels behoren afwaterend naar buiten te zijn, vlakke blokjes van 4 mm ertussen en de neuslat ligt onder de juiste hoek en is geventileerd.
Als de onderdorpel horizontaal ligt is het geen wonder dat deze weg rot. Één schuin blokje combineren met een recht blokje dan staat de achterzijde weer te lood en is de afwatering in orde.
 

Piet de Prutser

  • #30
Ik had hem alweer gekit en als het zo afdoende is om water onder de ruit te voorkomen en omdat dit waarschijnlijk geen jaren lang blijft zitten i.v.m. vervanging van het hele kozijn, laat ik het maar zo.

Overigens zijn alle onderdorpels hier horizontaal... is tegenwoordig niet meer de norm begrijp ik?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #31
Dat is nooit normaal geweest, vlakke horizontale dorpels.
Is dat tpv draaiende delen ook?
 

Piet de Prutser

  • #32
Ja je hebt gelijk, het schijnt toch afwaterend te zijn, niet veel, ook zo'n 5 graden denk ik.
Het punt is dat ik bij het herstellen v.d. onderdorpel een plank ertegenaan heb gespijkerd als hulpstuk om de houtrotvuller op z'n plaats te houden. Zo werd alles weer netjes vlak, wat dus niet had gemoeten haha.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #33
Ik zou me niet al te veel zorgen maken want het is een tijdelijke reparatie. Het kozijn gaat toch vervangen worden.
 

Piet de Prutser

  • #34
Dat is zo. Het is wel goed zo voor deze klus. Beetje gronden en dan lakken en klaar hoor.

Bedankt voor de input mensen!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #35
Graag gedaan. Als je er 2 lagen grondverf en lak op zet dan is het voor de komende 2 jaar wel genoeg beschermd tegen het beetje water dat er (misschien) op blijft staan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu