Lawaai roosters raamkozijn

Pentarou

  • #1
In ons huis uit 2007, dat aan een weg ligt waar auto's met 50 km/u langsrijden, veroorzaken de roosters van onze raamkozijnen veel geluidshinder van buiten, zelfs wanneer de roosters gesloten zijn. Het lijkt alsof het geluid van de auto's en de stemmen van mensen die voorbij lopen in ons huis doordringen. We kunnen dit gedeeltelijk oplossen door de roosters af te plakken met ducttape, maar dat is natuurlijk geen gezonde oplossing. Wie kan ons hierin adviseren?
 

ADDave

  • #2
Ik ga er vanuit dat er nu standaard raam roosters inzitten?

Ik denk dat de enige optie is vervangen door geluiddempende varianten.
Er zijn modellen beschikbaar speciaal voor geluidsbelaste gevels.
 

Pentarou

  • #3
Dank je wel, we weten niet zo goed hoe dit werkt en bij wie we hiervoor kunnen aankloppen, en of het wel mogelijk is voor onze raamkozijnen zonder ze in zijn geheel te moeten vervangen. Kan iemand hier alsjeblieft wat tips en informatie over geven.
 

Rigave3

  • #4
Zijn het kunststof of houten kozijnen?
Met een foto krijg je beter advies.
 

Pentarou

  • #5
Het gaat om houten kozijnen, de kiepramen zijn wel kunstof. Hierbij een foto. Het is wel heel vervelend wat het is net alsof we alle ramen wijd open hebben staan, zo hard horen we de auto's. Voor een huis uit 2007 is dat best wel schrikbarend.

20240214_154111.jpg
 

Pvr

  • #6
Helaas is dit een product eigenschap van ventilatie roosters en als het niet voorgeschreven is in bestek en het voldoet volgens bouw besluit dan zal een aannemer dit niet uit eigenbeweging doen.
Oplossing is het vervangen van de roosters door suskast roosters maar hoe hoger de geluidreductie hoe groter de suskast zal zijn. Een goeie glashandel kan jou daar over voorlichten wat bij jou de mogelijkheden zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Raimond

  • #7
Kan niet in jouw portemonnee kijken, maar wij hebben het zo opgelost:
- Ramen vervangen door triple glas (zeer geluidwerend) zonder ventilatieroosters;
- WTW ventilatie aanbracht in de woning.
Geweldige oplossing (1) tegen geluid, (2) voor energiebesparing en (3) gezond binnenklimaat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Idd of suskasten, of alle roosters verwijderen (dus glas vervangen) en de ventilatie anders regelen.
 

Pentarou

  • #9
Thanks voor de tips. Het is een mooi huis, maar de ligging is echt verkeerd. Constant groot bouwverkeer wat langsrijdt en het geluid van autobanden op de weg.

Ralmond, we hebben veel ramen, wat heeft het jou allemaal gekost als ik vragen mag?
 

Raimond

  • #10
Bij mij waren de kosten beperkt. Ik heb de ramen in mijn woning allemaal zelf vervangen. In de meeste gevallen paste het triple glas prima in het kozijn. In een paar gevallen heb ik de kozijnen iets moeten verdiepen/uitfrezen. Tripel glas is niet heel veel duurder dan dubbel glas. Bijkomende kosten: aanschaf glasdragers, afstandhouders, glasband, kit en nieuwe glaslatten. Oh ja, een sterke zoon erbij was erg handig. Vooral de grote ramen zijn loeizwaar.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik had hetzelfde. Ik heb een tijdelijke oplossing toegepast: het metalen rooster er aan de binnenkant afgehaald (zit geklikt), ventilatieklep geopend, glaswol er in geduwd, aan de binnenkant van het losgehaalde rooster ducttape (zodat je het niet ziet en geen last heb van glaswol deeltjes) en toen het rooster er weer opgeklikt. Feitelijk dop je het rooster zo af. Ventileren door raam op een kiertje en raam dicht als we last hebben.

Tijdelijke oplossing totdat je met suskasten en evt. triple glas aan de slag gaat of een definitieve oplossing als je met WTW aan de slag gaat. Voordeel is dan dat je het glas niet hoeft te vervangen.
 

Pentarou

  • #12
Bedankt voor de tips. Het lijkt erop dat het dichtmaken van de roosters geen gezonde oplossing is, en een warmteterugwinningssysteem (wtw) is een behoorlijk dure oplossing. Glaswol en steenwol kunnen irritatie aan de luchtwegen veroorzaken. Het is voor ons verrassend dat een rooster zoveel geluid doorlaat, alsof we buiten staan. Dit verstoort ons woongenot enorm, wat we helaas niet hadden verwacht. Ik hoopte op iets simpels zoals het vervangen van rubbers, maar blijkbaar is het probleem complexer dan gedacht. Als je nog andere tips hebt, zijn die van harte welkom!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #13
Glaswol en steenwol kunnen irritatie aan de luchtwegen veroorzaken.
Daarom zei ik dat je ook ducttape aan de binnenkant van het rooster moest plakken.... Roosters dicht en raampje overdags open voor ventilatie en 's avonds dicht tijdens de overlast lijkt mij een simpele (tijdelijke) oplossing maar het is aan jou :wink:
 

Raimond

  • #14
V.w.b. de WTW kan je ook kiezen voor een ‘decentrale oplossing’ in de woonkamer. Ik heb er zelf een van een bekend merk (mag ik hier helaas niet noemen, google maar, begint met een C). Is wel formaat smalle kast en dus zichtbaar in de woonkamer en niet goedkoop. Groot voordeel is dat het absoluut geen geluid doorlaat. Heerlijk rustig nu in de woonkamer!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu