Dak vochtig bij onderste balk

Pentje

  • #1
Dag allen,

Sinds kort wonen wij in een mooie ruimte twee onder 1 kap van 73. We zijn volop aan het verduurzamen, met o.a. zonnepanelen en isolatie.
We hadden een oude vocht plek op zolder gespot. Dit even in de gaten gehouden en is droog gebleven.
Gisteren zijn de zonnepanelen geplaatst. Ook de vakmannen gevraagd of zij nog eens extra naar de plek wilden kijken. Ze gaven aan dat er inderdaad een vochtplek was. De houten plaat was niet rot en dak zag er verder prima uit.

Nu viel het mij op dat ik toch weer wat vocht plekjes had aan de rand van de houten zolder vloer. Ik kon nergens druppels ontdekken, en voelde uiteindelijk dat de onderste houten balk erg klammig is en zo waarschijnlijk vocht afgeeft aan de vloer en OSB plaat. Ik weet niet precies waar deze plaat op zit (boven op de spouw of zit hier de dakgoot of zo?) En hoe deze vochtig kan worden. Alle dakpannen zijn heel en liggen goed. Hoe komen deze alle onderste balken dan toch zo vochtig ? Of zou het puur nat zijn omdat er pannen af zijn geweest bij het plaatsen van de panelen En het even heeft geregend ? Is echter al wel een dag geleden..

Je ziet ook dat op die plekken de lak er af is. Die voelt ook klam aan.

Ik ben bang voor verdere schade als ik het niet op los..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Kan 2 oorzaken hebben:

Lekkage (zit op gootniveau)
Condens agv een koudebrug.
 

Pentje

  • #3
Dank voor je reactie. Waar loopt deze onderste balk bij een dak vaak? En wat is de primaire functie? Kan moeilijk inschatten hoe dit in elkaar zit.

Een lekkage bij de goot kan ik nog checken, maar heb de heren van de zonnepanelen ook gevraagd even te kijken. Geen bijzonderheden te zien op het dak. Kan ik de goot nog ergens extra op controleren? De pannen liggen allemaal goed, pannen die iets scheef lagen hebben de heren ook weer goed gelegd. Er was er 1 door midden, die hebben ze ook vervangen.

Een koudebrug lijkt me sterk, aangezien het dak van mijn jaren 70 huis niet is geïsoleerd. Ik kan een vlieger oplaten in de tocht op zolder, dus dan zou een dergelijke balk niet vochtig moeten worden van condens o.i.d. Tevens zit recht onder deze plek een slaapkamer die we niet tot nauwelijks verwarmen en waar wel altijd een kiepraam iets open is voor ventilatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu