Vochtigheid bij nok schuin dak

Dend

  • #1
Beste allemaal,

Ik heb een probleem in een oud huis met een bestaand schuin dak (waarschijnlijk uit de 80er jaren).

De nokbalk wordt veel te vochtig (alleen in de hoek tegen de zijwand van het huis aan), de bakstenen muur is op die plaats vanaf boven gezien de eerste anderhalve meter ook vochtig (uiteraard minder naarmate je lager gaat meten).

Eerst dacht ik dat het wellicht te maken had met een lekkage van het dak, maar afgelopen periode - toen het erg warm en lang droog was - bleef de balk toch vochtig (+/- 20%). Onlangs nog gementen en na douchen loopt dit op tot +/- 30%. Uiteraard ook gekeken naar ventilatie badkamer (nieuw, direct onder de te vochtige plek), maar hier kan ik volgens mij niet meer veel winnen. Lijkt me in ieder geval duidelijk dat vochtigheid van binnenuit en condens op zijn minst een grote rol speelt in het probleem.

Ter informatie moet ik nog zeggen dat op die plek afgelopen herfst de (niet meer gebruikte) schoorsteen is verwijderd, en de hoek nokdakpan met cement is vastgezet (lijkt me overigens ook juist).

Verder mogelijk bruikbare informatie: het is een onverwarmde zolder, op de plaats in kwestie hangt een Combi CV-ketel en op de begane grond en eerste verdieping is laatste periode veel verbeterd w.b. isolatie.

Wat is nu de beste manier om hiermee om te gaan? De witte wand verkleurt plaatselijk aardig geel door de te hoge vochtigheid. Kan ik op een bepaalde manier zorgen voor betere ventilatie in de nok? Of zijn hier speciale pannen voor?

Alvast bedankt voor jullie mening!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Isoleren is goed, maar er moet ook geventileerd worden, dat is heel belangrijk, anders krijg je veel last van condens in de woning.

Is er met het maken van de de nieuwe ventilatie in de badkamer ook een buis gebruikt die door de muren heen loopt? anders komt alle vochtige lucht in de spouw terecht als je alleen een gat in de binnen en buiten muur maakt.

Je kunt eventueel op zolder een ventilatie pijp plaatsen met een dakdoorvoer naar buiten.
En als het een jaren 80 woning is, liggen er waarschijnlijk betonnen sneldek pannen op.
Hiervoor zijn ook ventilatie pannen voor verkrijgbaar.
 

Dend

  • #3
Dankje voor je reactie, Peter.

Het is een jaren '30 woning, maar volledig gerenoveerd in geloof 1984 door de vorige eigenaren.

De ventilator in de badkamer is aangesloten op een ca 1 meter lange buis die direct naar buiten gaat (door de muren heen).

Er zijn al (weliswaar twee meter meer naar het midden) twee dakdoorvoeren waarop niks is aangesloten (a.h.w. directe verbinding met de buitenlucht dus): eigenlijk zou dit al voor de nodige ventilatie moeten zorgen (zou ik tenminste verwachten).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je meet de vochtigheid van het hout, neem ik aan. Wat is de temperatuur en de luchtvochtigheid in die ruimte.
Die baksteen muur wat is dat voor een soort muur, half, steens-of spouwmuur.
 

Dend

  • #5
Hallo Wgb, ook jij bedankt voor je reactie.

Ja, vochtigheid van het hout, met een materiaalmeter (die helemaal op hol slaat met piepen af en toe).

Vochtigheid en temperatuur van de ruimte zelf heb ik daar eigenlijk nooit gemeten. Goede suggestie. Vanmorgen snel even gedaan: 61% bij 21 graden. Vrij normaal dus volgens mij.

De wand ben ik niet zeker van wat ie daar nou is. Op de lagere verdiepingen zit overal spauw, maar toen ik bezig was met de muurdoorvoer voor de ventilatie badkamer, merkte ik dat een baksteen in de lengterichting erin zat en op die plek dus in ieder geval géén spauw zit. Zou dus hoger wel eens hetzelfde kunnen zijn.

Wat ik me wel bedacht, is dat ik een tijdje geleden daar het glaswol wellicht iets te veel tegen de nok heb geduwd. Kan dat misschien een oorzaak zijn dat de vocht daar ophoopt? Vanavond maar eens lospakken ....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu