Nieuw huis met vochtig dakbeschot

Havermoutreep

  • #1
Ik heb onlangs een huis gekocht waarbij in 2011 de panlatten en dampopen/vochtwerende folie vervangen zijn. Hetgeen mij gerust stelde dat ondanks dat ik een oud huis kocht (1908) ik mocht verwachten dat ik geen lekkage zou krijgen.
Nu ben ik een van de slaapkamers aan het strippen en kom ik achter de isolatie (glaswol) vochtige schimmelende platen hout tegen.
De folie lijkt er aan de buitenzijde (onder de pannen) goed op te zitten. Het gaat om meuwissen tyvek roofliner (https://meuwissen.nl/tyvek-roofliner/).

Moet ik met zorgen maken dat het dakbeschot zo nat is en waar kan ik beginnen met zoeken naar het probleem, aangezien het dak gewoon waterdicht lijkt te zijn. Nu weet ik dat het dak is gerepareerd in 2011 omdat er toen lekkage was. Kan het dak nog van toen uit vochtig zijn?

Bij voorbaat dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij het strippen een damprem tegen gekomen?
 

Havermoutreep

  • #3
Nee direct achter de gipsplaat zat glaswol, daarachter hardboard en daarachter Dampopen folie. Ik hoop dus dat ik met condens te maken heb en geen lekkage, alleen het is wel flink nat op sommige plekken hoewel het redelijk snel lijkt te drogen
 

Marcn88

  • #4
Er dient aan de binnenkant een dampdichte folie te zijn aangebracht om te voorkomen dat warme vochtige lucht in contact kan komen met het koude dakbeschot, laat je deze weg dan is dit het resultaat
 

Havermoutreep

  • #5
Dat vermoedde ik al, maar bij condens verwachtte ik minder vocht. Dan laat ik het drogen en zorg ik dat er nu wel een dampwerende folie over komt. Het plan is nu de isolatie net los van het dakbeschot te leggen, is dit verstandig? Dit is deels omdat de platen wat krom staan en deels omdat eventueel vocht dan zou kunnen drogen doordat er lucht bij kan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Heeft niet veel zin. Platen trekken niet meer recht en drogen doet het toch wel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Alles wat beschimmeld is moet eruit. Want dat is slecht voor je gezondheid.

Daarna opnieuw opbouwen, deze keer op de juiste manier. Dit is gewoon een simpele bouwfout (verborgen gebrek).

Heeft de vorige eigenaar dit zelf gedaan of door een aannemer? Je kan deze (beiden) schriftelijk aansprakelijk stellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu