Afvoer bad aanleggen en aansluiten op standleiding

Victor8237

  • #1
Hallo,

Ons nieuwbouwhuis wordt over 2 maanden opgeleverd, dus het is de hoogste tijd voor deze niet-zo-ervaren klusser om 1001 vragen te stellen...

Hoe leg ik een afvoer aan voor een (vrijstaand) bad? De standleiding is het dichtste bij dus het lijkt me handig hier direct op aan te sluiten.



Moet ik de betonvloer (kanaalplaat?) openhakken en daar de afvoer in plaatsen? Wordt de vloer dan niet te zwak, om een bad met water te dragen? Vul ik dat daarna weer met beton of iets anders?

Moet ik het huidige T-stuk in de standleiding (aansluiting douche-afvoer) vervangen door een dubbel hoek t-stuk? Ik kon zo snel alleen een dubbel hoek t-stuk vinden met 3x110mm aansluiting.



Is dit trouwens PP (PPC?) of PE?

Als ik dat ding echt moet vervangen, kan ik het huidige T-stuk er met een beetje wrikken tussenuit halen, en zonder dat de standleiding naar beneden komt, of pakt men dat anders aan? Kan ik daarna de douche-afvoer zonder problemen weer in het nieuwe dubbele T-stuk schuiven?

Dit is allemaal wel een flinke klus, dus als iemand een simpelere oplossing heeft hoor ik het graag!

Alvast hartelijk dank
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Niet gaan kappen in de kanaalplaten.

Die t-stuk krijg je er niet uit dan moet je kanaal plaat verder open kappen zodat meer ruimte komt zodat je t-stuk overzij kunt schuiven.

Kan je niet beter naar de wastafel toe gaan want komt ook nog een smeer laag over heen en evt word smeerlaag 2 cm hoger.

 

Maxim1

  • #3
Ik zou de vloer open maken en een t plaatsen op de afvoer voor de lavabo net na de t op de standleiding
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Mogelijk het eenvoudigst te monteren;

Nieuw T stuk plaatsen onder het onderste T stuk en met een schuifmof de pijp weer aansluiten.

Werkplan;
5cm onder het onderste T stuk doorzagen, lengte van het nieuwe Tstuk + 5 cm naar beneden toe doorzagen, Schuifmof over de schoongemaakte pijp naar beneden schuiven, Tstuk Spie/mof met de mof op de afgezaagde pijp schuiven 5cm vanaf het Tstuk de pijp weer doorzagen
Tstuk met pijp in het onderste T stuk schuiven en schuifmof over de Spie van het nieuwe Tstuk schuiven.

Voor het monteren van de schuifmof een halve pijpbeugel monteren op de muur als de pijp klaar is de voorkant van de andere halve beugel monteren.
De mof kan dan niet weg zakken en de pijp zit stevig aan de muur verankert.

Afvoer van het bad aansluiten op het nieuwe Tstuk.

Vr Gr en succes ermee
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
@ Maxim1,

in kanaalplaten mag niet zomaar gehakt worden, de uitsparingen zitten er vanaf fabriek in waar rekening gehouden is met de wapening en dat kan niet als er gehakt wordt in de platen.
 

Maxim1

  • #6
Begrijp ik Jan
Ik heb het over een stuk van een halve meter dat al opgevuld is nadien dus dat maakt volgens mij niet veel uit ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Als ik de foto's bekijk is dit een leidingplaatvloer, een soort kanaalplaat met dikke onderschil dus. Bij kanaalplaten zijn sleuven haaks op de overspanningsrichting niet mogelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu