Naad schuifpui opvullen.

Robbie's

  • #1
Twijfel of mijn vorige bericht goed is geplaatst.

Mijn vraag: hoe vul ik het beste de naad op van mijn hardhouten schuifpui? Flexibele acrylaat kit of iets anders?

Bvd voor advies.

Groet,
Rob
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Deze naad heeft een externe oorzaak, welke je eerst op moet lossen.

Waarschijnlijk is er ergens iets scheef waardoor ook de vleugel van de schuifpui scheef getrokken wordt bij het sluiten. Heb je al eens een lange waterpas links en rechts tegen het kozijn gehouden?

Of komt de deur regelmatig met grote snelheid tegen de stopper tot stilstand?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het regenwater blijft tussen de naad van het kozijn en de schuifdeur kleven. Die naad is veel te smal. Zou zelf zeker eens kijken hoe het met het verfwerk aan de onderzijde van de schuifpui is gesteld.
 

Robbie's

  • #4
Schuifpui zit er al 20 jaar in. Ik zal het nakijken maar denk dat het allemaal waterpas is. Deur krijgt wel eens een aardige klap als kids hem gebruiken.

Begrijp niet precies wat wgb bedoeld maar verf onder schuifpui staat goed in de Sikkens lak. De ruimte tussen onderkant schuifdeur en vaste hout op onderbalk schuifpui is altijd zo geweest. Ik zal morgen wst meer foto's maken. Bedankt voor het meedenken. Hoelang gaat normaliter he mechanisme in schuifdeur rol systeem mee en moet dat ook.na xx jaren vervangen worden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
De schuifdeur is een parallellogram geworden. Als je de diagonalen meet zul je een verschil zien.
 

Robbie's

  • #6
Ik denk dat ik inderdaad het probleem begrijp. Als ik de binnenkant van de deur aan onderkant bekijk dan is de afstand tussen deur en sponning aan de onderkant breder dan bovenin de deur. Waardoor kan dit veroorzaakt worden en hoe kan ik (laten) oplossen?

Eerste foto is bovenkant schuifdeur, de tweede dezelfde deur maar onderkant

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Niet door alleen de naad te vullen, want die breekt zo weer open. De lijmverbinding op de deuvels is losgebroken. Dus je moet de stabiliteit in de deur terug zien te brengen.

Eerst het glas eruit, dan de deur recht maken. Vervolgens de deur weer haaks maken. Dat zou met lange schroeven kunnen, waarvan je de koppen diep verzinkt en de gaten vervolgens afstopt met houten pluggen. Maar vraag ook eens aan een timmerman of deze een goede oplossing weet vanuit de praktijk.
 

Robbie's

  • #8
Bedankt Walker. Ik heb verder gekeken en inderdaad lijkt de deur scheef. Ik merk dat als ik rechts van die schuifdeur mijn hand langs het hout haal en vergelijk met het hout op vaste raam. Hier moet ik een specialist voor inschakelen. Ik hoop dat de ergste schade vervanging van de deur is. Ik heb net een nieuwe parketvloer laten leggen 😠😠
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Een andere oorzaak van het scheef trekken van de schuifpui zou het glas kunnen zijn. Als dit niet goed geplaatst (gesteld) is kan de schuifpui uit gaan zakken.

Dit zie je bij deuren of ramen met een grote ruit ook vaak. Door het gewicht zakt de ruit in de sponning en daardoor ook de sluitkant van de deur of het raam met als gevolg een parallellogram.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wat ik bedoel? Heeft de regen op de pui gestaan is kijken of water gekleefd is zoals op mijn schets.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
*edit*
Het lijkt eerder te komen door hard trekken aan de deur (terwijl de hendel verkeerd staat) dan door de enkele eindstop. Deur staat van binnenuit gezien zo: \\
 

Robbie's

  • #12
Bedankt voor de reactie's. Het is duidelijk dat er iets verkeerd is en dit kan ik nooit zelf oplossen. Zal timmerman in moeten schakelen. Vraag mij af of deze schuifdeur eerlijk gezegd nog te redden is :(

 

Robbie's

  • #13
Wat ook nog kan is dat de deur en sponning gewoon haaks zijn maar dat er iets met het rail systeem is en dat ik de deur moet stellen zodat hij hoger op de rails komt te liggen?

Hij lijkt op rails onder deurgreep lager op rails te liggen dan rechts einde van die schuifdeur.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Klopt het dat de naad aan de binnenkant van de deur gesloten is maar aan de buitenkant iets openstaat?
 

Robbie's

  • #15
Ik ga wel eens eea nameten om te kijken of het waterpas is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Als je verder geen echte probleem hebt met de deur (moeilijk lopen, tocht), dan kan je overwegen om alleen de naad te vullen en de deur over te schilderen. Deze deur gaat zeker nog een aantal jaar mee op deze manier.

Als er echter geen HR++ glas in zit, dan is vervangen wellicht verstandiger. Kies dan (afhankelijk van de isolatie van je huis en de toekomstplannen) meteen voor tripleglas.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Welk merk hefschuifdeur-beslag is er gemonteerd: G-U, Hautau of Roto? Logo staat op de zijkant van de schuifende deur, in het metaal gestanst.
 

Robbie's

  • #19
Hi Walker,

Er staat GU in deur.

Gr,
Rob
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Als de deur scheluw zou zijn geworden moet de naad aan de buiten-als binnenkant open moeten staan, dacht ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu