Kozijnnaad afkitten of niet?

Guusneus

 • #1
Heren m/v/x,

Bij het nalopen van het buitenschilderwerk een houtrotplek ontdekt in een hardhouten deurkozijn.Heb het idee dat de plek is veroorzaakt door vocht dat in de naad tussen kozijn en 'flens' kruipt en stagneert op de loodslab. Deze hoek is ook gericht op ZW dus hoge vocht- en windbelasting.

Vandaar: Kozijnnaad afkitten of niet? Of roep ik dan andere problemen op?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Zit er enkel glas in ?
   

  Guusneus

  • #3
  Jan ik ben niet duidelijk genoeg geweest. Betreft een deurkozijn in een gepotdekselde weeg. De flens is de aansluiting van het kozijn op de kopse zijde van de potdekseling. Tussen de flens en de potdekseling zit een ventilatiesleuf 4 mm. Zie de foto in mijn eerste post.

  De rot in het kozijn is opgetreden ter hoogte van de overgang van potdekseling naar bakstenen plint. Op de plint ligt een loodslab. Ik denk dat er zich vocht verzamelt onderin de naad tussen deurkozijn en flens, ook de red cedar flens is wat aangetast. Mogelijk blijft het vocht staan op de loodslab.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  De detaillering is niet goed, en dat ga je met kit niet oplossen. Er moet juist meer ruimte zitten tussen het potdekseldeel en de zijstijl. die 4 mm zie ik op de foto absoluut niet. Dus de potdekseldelen inkorten.

  En de afwatering op het lood moet inderdaad ook beter (afwaterend) gemaakt worden.
   

  Guusneus

  • #5
  Wacht ff. Even een schetsje van de situatie. Rechts deurkozijnstijl met ertegen een plank. Hiertussen een kier plm 1 mm zie de pijl. Links de potdekseling met eronder een red cedar waterslag. Daaronder de loodslab (vette zwarte lijn) en een gemetselde plint plm 35 cm hoog.  De rot zit ter hoogte van de rode ovaal. Ik kan alleen bedenken dat water in de kier kruipt en naar beneden sijpelt en dan stagneert op de loodslab. Daarom overweeg ik de kier af te kitten.

  Of vergis ik me echt?

  Dat de detaillering niet klopt ben ik wel achter ja. En niet alleen bij deze deur helaas. Veel niet afwaterende horizontalen en geen afdichtingen bij kopse aansluitingen.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  Tussen deurkozijn en plank had ook een terugligging moeten zitten. Hierin een rugvulling en dan pas afkitten. Maar bedenk ook waar het regenwater verder naar toe gaat langs het metselwerk. Die waterslag had veel dieper moeten liggen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu