Keukenblad zagen

Robert70

  • #1
Ik wil van mijn houten keukenblad een hoek uit zagen,
doe ik dit met een cirkelzaag of decoupeerzaag en vanaf de onder
of boven kant om splinteren tegen te gaan.
 

BobdeB

  • #2
Ik zou dat met een decoupeerzaag doen vanaf de bovenzijde met een scherp zaagje. Als je nog een rest stukje heb probeer het eerst daarop. Of zaag niet direct op de juist plek maar zaag er eerst een kleiner hoekje af. Kun je zien wat er gebeurt en hoe je zaag reageert.

Succes ermee
 

Gerrit

  • #3
Een decoupeerzaag is een trekkende zaag. Je moet daarmee dus niet aan de kant van de fineer zagen, want dat gaat splinteren.
Ook met een cirkelzaag moet je vanaf de onderkant zagen.
Met een goede, scherpe handzaag gaat het trouwens ook prima. Dan zaag je overigens wel vanaf de bovenkant.
 

Robert70

  • #4
Dit zijn twee verschillende antwoorden wel bovenkant niet bovenkant,helpt het als ik als ik er eerst tape over doe en had er nog niet aan gedacht om het met een handzaag te doen, bedankt alvast.
 

BobdeB

  • #5
Mijn fout
Gerrit heeft gelijk in deze.
De handzaag vind ik ook een goede optie. Kun je ook makkelijker een rechte lijn zagen. (althans ik heb nog weleens moeite om een mooie rechte lijn te zagen met een decoupeerzaag).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In m'n keuken heb ik een plek voor een afwasmachine. Op die plek heb ik eerst een tafel model koelkast gehad, maar daarvoor moest het blad erboven weg. Dus plakband erop, zagen met een nieuw decoupeerzaagje. Nu ik een andere koelkast heb, heb ik die plek gevuld met een keukenkastje, en kon het blad erboven weer teruggeplaatst worden.

De twee zaagkanten heb ik lichtjes afgeschuind, en de naad afgekit. Dit valt nauwelijks op.

Maar goed, heel verhaal waar je niet veel aan hebt :) Wat wel:
- Afplakken met plakband geeft nog steeds splinters
- Of je met decoupeerzaag recht kan zagen kan je uitproberen, ik kan het wel :)
- Bij mij was een handzaag geen optie, omdat het blad over de hele diepte gezaagd moest worden.
- Van onderaf decouperen lijkt mij geen optie, een zaagje trekt altijd wel wat scheef weg bij dik materiaal.

suc6!
Henk
 

Robert70

  • #7
Hier heb ik ook niet zoveel aan denk maar dat ik het beste wat kan gaan proberen dan zie ik van zelf wel hoe of wat.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Gewoon met de handzaag zagen.
 

Pepjo

  • #9
Een decoupeerzaag is niet gemaakt om lange rechte stukken te zagen in dik materiaal. Het zaagje zwabbert want is te dun.

Gebruik hiervoor een cirkelzaag of handzaag.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Ik heb de badkamer kast aangepast en de decoupeerzaag en cirkelzaag vielen al heel snel af omdat die niet recht zagen of te ruw werk geven.

De beste oplossing voor mij was de bovenfrees die je langs een geleider laat lopen, zeer strakke naad en zuiver recht.
Zaak is wel om een goede frees te gebruiken, vooral als je een spaanplaat blad hebt.

suc6

Gerrit
 

Jeroen94704

  • #11
Bij de bouwmarkt worden speciale decoupeerzaagjes verkocht met naar beneden wijzende tanden. Deze zijn gemaakt om laminaat mee te zagen, maar ik heb er ook al eens een tafelblad mee gezaagd.

Ik liep toen echter wel tegen hetzelfde probleem aan dat pepjo beschrijft: Het zaagje begint te zwabberen, en je krijgt geen mooie haakse snede. Ik had toen geluk dat de zaagsnede onder een achterwand vedween, anders had ik een nieuw blad moeten kopen.
 

Kees61

  • #12
Met zo'n zaag moetje het pendelen uit zetten want dat werkt dan net verkeerd. Er is dan bijna niet mee te zagen.
Wat Gerrit B zei, gaat wel het allermooist. Zag het stuk er af en laat nog 3 mm staan. Dan kan je gerust met de wipzaag zagen. De spaantjes frees je er vanzelf weer af.

Waarvoor is het eigenlijk?
Moet het om een muur passen of moet het strak om een kast passen.
Wil je de kanten nog afplakken?
 

Kloek77

  • #13
Circelzaag met een zaaglineaal ondersteboven zagen,
geeft een perfect rechte snede.

Als er een hoek uitmoet dan het laatste stukje met de decoupeerzaag.

Maar hoeveel en welke vorm moet er eigenlijk vanaf?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu