Elektrische verwarming of gas

Hendriks

  • #1
Hallo.
Ik wil 4 appartementjes van 40 m2 gaan verbouwen en wil de nieuwe bewoners hun eigen energie laten betalen.
Elke bewoner krijgt een eigen electra meter dus betaalt zijn eigen energie.
Nu lijkt mij een elekr.vloerverwarming per appartement perfect omdat het stroomverbruik via de meter gaat en ieder zijn eigen verbruik betaalt.
Is dit een verstandige gedachte, of wordt het verbruik per appartement te duur. De ruimtes worden wel optimaal geïsoleerd.
Indien U een andere oplossing weet om de gebruiker te laten betalen hoor ik graag U idee hierover
 

W en d

  • #2
Elektrisch verwarmen kost de hoofdprijs aan energieverbruik.
je kan beter een cv installatie aanleggen met ieder een aparte gasmeter of met warmtemeters op de radiatoren.
als je toch gaat verbouwen zou ik kiezen voor aparte gasmeters
 

Hendriks

  • #3
Dus voor ieder appartement een eigen CV + gasmeter ?
 

W en d

  • #4
Ja je kan er ook voor kiezen om 1 systeem te maken en weersafhankelijk te gaan stoken en dan op iedere radiator een warmtemeter te plaatsen
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Of 1 warmtemeter per appartement.
Hoe wordt de warmwatervoorziening?
 

Hendriks

  • #6
Per appartement een boiler van 30 liter voor keuken en douche
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Bedenk je ook, dat je, als hoofdverwarming ongeveer 85Watt per m3 nodig hebt. Dat wordt voor 40m2 dan snel 8 a 9 kW verwarming. Tel daarbij op de boiler (30 liter is erg weinig om te douchen) en elektrisch koken. Dan heb je per appartement dus een flink bemeten elektra aansluiting nodig. Een individuele gas combiketel is installatie technisch misschien wat lastiger maar veel comfortabeler en voordeliger, bovendien kunnen de bewoners er dan ook voor kiezen om op gas te koken.
 

Xr8

  • #8
Heb deze situaties al verschillende malen gemaakt. Warmtemeters zijn niet goedkoop en geeft mijns inzien vaak discussie.

30 liter om te douchen kan als je alleen bent met 2 personen is dit absoluut ontoereikend, daarbij zijn deze boilers zeker niet goedkoop.

4 aparte installaties met 4 losse lichte keteltjes is het mooiste, je hebt dan tevens warm water en bent geen enorme E installatie nodig. Je kunt denken aan een klein CW3 keteltje.

Voordeel hiervan is dat wanneer je last hebt van wanbetalers je zo de boel af kunt sluiten, als het collectief is met warmte meters dan is dit wat moeilijker. Dit was voor onze opdrachtgever uit ervaring de reden voor ieder zijn eigen.

Succes.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Losse ketels plaatsen verbeterd ook de verhuurbaarheid van de ruimtes. Hoge energierekeningen en of een slecht comfort leidt al snel tot een hoger verloop onder huurders. En dat brengt ook weer kosten met zich mee.

Het plaatsen van warmtemeters is relatief duur en geen ideale oplossing.

Een andere mogelijkheid die te overwegen is, is het achterwege laten van individuele bemetering voor gas. Gewoon een gezamenlijke installatie aanleggen voor verwarming en warmwater. Het gasverbruik vervolgens omslaan over de bewoners aan de hand van het aantal vierkante meters.

Je moet dan wel een maandelijks voorschotbedrag voor het gas opnemen in de servicekosten bij de huur en jaarlijks een afrekening opmaken op basis van het verbruik. Deze manier geeft geen echte prikkel tot zuinig stoken, maar de rekening komt bij de bewoners terecht. Nadeel is wel dat je als huisbaas met extra administratieve lasten zit.

Voor wat betreft wanbetalers, dan moet je de installatie zo aanleggen dat je elk appartement afzonderlijk voorziet van afsluiters. En wel op een plaats waar de bewoners geen toegang hebben. Zo kun je altijd het warmwater en de verwarming afsluiten. Kraantje om en klaar.

Gezien de kleine omvang van de appartementen zal het verbruik meevallen. Vraag is dan ook of de kosten van het individueel kunnen afrekenen gaan opwegen tegen de baten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu