Deel schoorsteen slopen

Harryk

  • #1
Hallo,

Nu we een cv hebben wil ik de schoorsteen in de woonkamer eruit hebben.
Maar kan dit zomaar? Blijft de rest hangen op de muren
De resterende schoorsteen 1e verdieping + zolder blijft zitten.

Het huis is uit 1963
Houten vloeren (1e verdieping+zolder)
Schoorsteen is 27 cm diep 107 cm breed
1 rookkanaal (asbest pijp waarschijnlijk)
Rijtjeshuis

Bij de buren is ie al weggesloopt.

Graag advies
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
In principe blijft ie niet hangen aan de muren, hij moet in de vloer extra ondersteund worden.

Vooral indien het gedeelte op het dak er nog steeds staat, kan het wegslopen van jouw deel net betekenen dat er iets fout gaat.

Zomaar even er uit slopen zal niet gaan, zeker niet bij onvoldoende ondersteuning én asbest problemen! Je zult hiervoor toch wel een deskundige ter plaatste moeten laten kijken, kun je niet zomaar even zelf doen.

Zelfs al is het bij de buren al gebeurd (bijvoorbeeld zonder extra steun), dan nog hoeft dat niet te betekenen dat het op de juiste manier is gebeurd. Je zult niet de eerste zijn die even wat wegsloopt en een half huis op "zijn dak" krijgt.

Zie ook Schoorsteen gedeeltelijk weghalen
 

Fiesiekus

  • #3
Harry,

Heb met belangstelling uw vraag gelezen; ik had een jaar of tien geleden hetzelfde probleem met twee schoorstenen (kamer-en-suite).

Heb er toen, zoals Kees al adviseert, een "bouwkundige" (is overigens geen beschermde titel, blijf dus altijd kritisch) bijgehaald. Zijn mening was dat 't veel uitmaakt of de schoorsteen integraal onderdeel van de scheidingsmuur uitmaakt of dat ie er alleen verbonden met ankers tegenaan is gemetseld. In dat laatste geval zou er niet anders opzitten dan alles te verwijderen.

Ervaring leert dat zo'n "gesepareerde" schoorsteen niet al te stevig is, door de hitte van de rookgassen, en dan tamelijk makkelijk af te breken is (als er geen asbest in zit uiteraard!).

In mijn situatie bleek de schoorsteen gedeeltelijk ingemetseld in de (spouw) muur te zitten. Heb m.b.v. een dwarsbalk tussen twee vloerbalken (van de slaapkamer) het bovenste stuk opgevangen en daarna het onderste deel weggebroken.
Het wegbreken en vooral het herstellen van de achtergebleven muur was veel werk; zou met een grote slijptol eerst stukje bij beetje losslijpen van de muur.

Na ruim 10 jaar is er geen spoor van verzakking boven te zien.

Maar kijk alstublieft uit; de ramp is niet te overzien als 't naar beneden komt!

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu