Schoorsteen gedeeltelijk weghalen

Laurenspool

 • #1
Ik wil graag de schoorsteen op de begane grond weghalen, maar deze loopt door naar de 1e verdieping. Is het mogelijk dit te stutten?

Vlak naast de schoorsteen lopen namelijk wel 2 steunbalken van de vloer van de 1e verdieping. De schoorsteen is ongeveer 50 cm breed. alvast bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Het gewicht is de bepalende factor of u het weghalen, daarom graag antwoord op de volgende vragen.
 • Is de schoorsteen gemetseld of een prefab geval en wat is het materiaal dat gebruikt is?
 • Zit de schoorsteen tegen een dragende muur of midden in uw huis?
 • De balken waar u het over had zijn dat extra steunbalken voor de schoorsteen of de normale balklaag?
 

Laurenspool

 • #3
De schoorsteen is gemetseld baksteen en staat tegen een dragende muur, de balken erlangs is de normale balklaag, hierop ligt de vloer van de eerste verdieping.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Wanneer de balken erlangs lopen lijkt het mij niet verstandig om de schoorsteen zo maar weg te breken, u haalt dan het dragende gedeelte van de resterende schoorsteen weg.

Ik heb de vragen gesteld omdat ik weleens situaties ben tegengekomen waar de schoorsteen op twee zwaardere balken rustte, in uw geval is dit niet zo en wil ik u adviseren er een aannemer of bouwkundige bij te halen.

Een optie is de hele schoorsteen weg te halen.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Alleen kan dat "de hele schoorsteen weghalen" stuiten op een ander probleem.

Indien nl sprake is van een rijtjeshuis, een twee-onder-een-kap oid is vaak de schoorsteen gezamenlijk met de buren geconstrueerd. Elk de helft zal ik maar zeggen. Wanneer je dan jouw (hele) schoorsteen wilt verwijderen, heb je een probleem.

Bij onze rijtjeshuizen zijn bij sommige huizen inderdaad alleen de schoorstenen uit de benedenetage verwijderd. Dat kon doordat de vloer van de eerste etage van beton is en de schoorsteen daar op rust... Wij zelf hebben de schoorsteen laten zitten, de koker ervan fungeert nu als kabelkoker voor CAI en telefoonverbinding.
 

Laurenspool

 • #6
Één kant van de schoorsteen rust inderdaad op een balk (of hij is er omheengemetseld). De schoorsteen staat tegen de muur aan en is in ieder geval geen onderdeel van het huis ernaast.

Ik dacht zelf 2 dwarsbalken extra tussen de dragende balken te maken, is dit geen optie? Er komt een aannemer om de vloer onder handen te nemen, dus hij kan de taak ook op zich nemen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Of twee dwarsbalken voldoende zijn om de schoorsteen afdoende te ondersteunen is natuurlijk erg moeilijk te bekijken via een forumsite. Daarvoor zal toch een deskundige ter plekke het laatste oordeel moeten geven, lijkt me.

Een uitstekend idee, om de betreffende aannemer dat te laten beoordelen.

Je zou meteen kunnen informeren, wat het kost de hele schoorsteen te laten verwijderen, die doet dan toch geen dienst meer...
 

Laurenspool

 • #8
Dank voor deze informatie. het feit dat ik alleen het onderste gedeelte wil weghalen, is dat de begane grond nu volledig kaal is en er nog van alles gedaan kan/moet worden.

Boven is alles nu in prima staat en dus zonde om daar weer het een en ander weg te slopen. Ik zal het aan de aannemer vragen...
 

Marnix

 • #9
Verstandig om er een deskundige ter plekke naar te laten kijken.

Straks als alles weg is zal je grote kans hebben op roetaanslag. De roetaanslag zal je deels weg moeten bikken wil je later, als het is gestuckd, roetaanslag willen voorkomen.

Roet is kankerverwekkend dus zorg voor goede bescherming van luchtwegen. Ga het roet in ieder geval niet met een staalborstel te lijf want dan polijst je het alleen maar. 1 cm uitfreesen is waarschijnlijk het meest effectief.

Voor tips afwerking en verdere (voor)behandeling kun je natuurlijk gewoon op dit forum terecht.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Je zou natuurlijk ook alleen het gedeelte, dat boven het dak uit steekt, kunnen laten weghalen, indien de schoorsteen te zwaar blijkt voor de vloer.

Dan kan het dak afgewerkt worden, en later kun je dan, bij een volgende verbouwing op de etage, alsnog eventueel beslissen om de rest te verwijderen.
 

Laurenspool

 • #11
Goed idee.

Over roet hoef ik me geen zorgen te maken denk ik.
Het is meer een luchtkanaal en is tegen de muur aangemaakt.

Dus als ik alles weghaal hou ik als het goed is een schone muur over.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu