Schoorsteen deels gesloopt, hoe open kanalen dichtmaken

Klusniels

  • #1
Ik heb in mijn jaren 40 woning de schoorsteen gesloopt vanaf de begane grond tot op zolder. Alleen van buiten is de schoorsteen nog zichtbaar, deze wil ik ook zo laten.

In de schoorsteen zaten echter 4 kanalen die allemaal open zijn, er is geen afdekkapje geplaatst. Hoe dit al die jaren heeft gefunctioneerd zonder vochtproblemen is mij een raadsel, want regen stroomt toch gewoon naar beneden zo?

Ik zoek nu echter een oplossing om deze gaten te dichten, van binnenuit. Als ik online zoek, kom ik eigenlijk tot gebruikelijke antwoorden als 'gaten dichtstorten' of 'afdekkapjes plaatsen'.

Er moet toch iets bestaan dat werkt als een soort paraplu? Dichtgeklapt duw je het van onder naar boven, en dan klap je het uit. Even simpel gedacht.

Het is nogal een hoogte (ca. 8 a 9 meter), dus om via een ladder emmers cement naar boven te dragen vind ik wat gevaarlijk. Een rolsteiger zou kunnen, maar dat is weer zoveel gedoe (aanhanger halen, steigers huren, opbouwen, steiger afbreken, spullen terugbrengen). Bestaat er iets simpels dat ik over het hoofd zie?!

 

Marcn88

  • #2
Aan de bovenkant afdekken met een zinken kap deze kun je laten zetten of lood
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Als het gewone schoorsteenpotten zijn zou je er een bloempot in kunnen hangen evt verzwaren met cement evt met een gat in het midden om de schpoorsteen te laten ventileren, vooral als het metselwerk beroet is.maar iets van een kap kan ook.lood is een iets minder goede optie want dit condenseert om het leven.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
De schoorsteen zelf is nog wel goed?
Anders zou ik doorpakken en de hele schoonsteen weghalen, en dichtleggen met pannen.
 

Keestim

  • #5
Ik zit met een soortgelijke situatie waar ik een afdekkap mis bovenop de schoorsteen, in het huis heb ik de schoorsteen weggehaald, alleen op de zolder is deze nog intact. Het regent heel af en toe naar binnen maar tot op heden nog geen last van gehad.

Nu zat ik, zoals Klusniels al dacht, aan een soort paraplu te denken die je vanbinnen omhoog schuift. Dit bestaat dus niet?

@klusniels, jij inmiddels een andere oplossing bedacht/gevonden?
Ik hoor het graag
 

Klusniels

  • #6
Nee zo'n soort paraplu bestaat dus niet (gat in de markt?). Je bent dus aangewezen op een vakman, óf je moet zelf dak op durven/kunnen.

Bij is het ca. 9 meter hoog op een pannendak van 45 graden. Daar wilde ik zelf niet aan beginnen, vanwege angst om te vallen.

Ik heb via werkspot een dakdekker gevonden die via een ladder het dak op is gekropen en de 4 kanalen met cement heeft dichtgesmeerd.

Mocht je de kanalen ooit nog nodig hebben, kun je ook i.p.v. dichtsmeren, er een hoedje op laten zetten door diezelfde vakman.
 

Keestim

  • #7
Mmm, klinkt inderdaad als een gat in de markt :)
Ik ben bang dat ik zelf het dak op moet, als ik het toch te risicovol vind kan ik altijd nog een vakman inschakelen.

Bedankt in ieder geval voor je reactie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu