De lengte van een schoorsteen

Doehetzelver123

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik zit met een vraag over het plaatsen van een houtkachel.
en vooral met de vraag over de lengte van de schoorsteen.
Ik heb een plek in huis in gedachten waar een houtkachel komt te staan, en waar dan een schoorsteen kanaal geplaatst moet worden. ik ben op de hoogte van normaal gesproken 4 meter lengte nodig is voor genoeg trek, en dat normaal gesproken de schoorsteen boven de nok van het dak zou moeten komen. Maar wat, als de schoorsteen 3 meter lang word. En halverwege het dak komt te zitten? dus niet boven de nok van het dak. Woon in een woonboerderij, het waait hier veel. De trek van de schoorsteen zal dan niet voldoende zijn? Een houtkachel met een luchtaanvoer uit bijvoorbeeld de kruipruimte zou de trek kunnen verbeteren? Mijn voorkeur gaat uit naar een tighelkachel of bergkachel.
Ben benieuwd naar jullie reactie
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Als de schoorsteen haverwege het dak komt te zitten dan zal er geregeld rook naar binnen geblazen worden.

Boven de nok van het dak uit en anders niet voor uw eigen veiligheid.

Ook moet het dakvlak vrij zijn van andere hoge opstakels, zodat er geen enkele mogelijkheid bestaat dat er op de kap van de de schoorsteenpijp tegendruk komt te staan met het gevolg dat de rook naar binnen wordt geduwd vanwege belemmeringen achter de schoorsteenpijp.

En uiteraard moet er de 100% zekerheid zijn van voldoende lucht toevoer, meer dan de de kachel of het houtvuur nodig heeft om te verbranden (overmaat aan lucht moet) .
Dat mag via de kruipruimte van buiten komen als het maar voldoende geborgd is dat het verse lucht is en in voldoende mate naar binnen kan stromen.

Vr Gr en succes ermee
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Of je zou kunnen overwegen om er een elektrische ventilator op te zetten, maar ook dit kan op problemen stuiten als je buren hebt. ook is vanwege de soort kachels de afvoergas temperatuur relatief laag, waardoor minder drukverschil[trek ]ontstaat.
 

Doehetzelver123

  • #4
Goed, bedankt voor jullie reactie.
Ik kan er voor kiezen om 2x een bocht van iets minder dan 45 graden er in te plaatsen, dan zit ik op de nok (naast de nok) van het dak. Dat zal dan een betere oplossing zijn? 2x 45 graden mag nog wel?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Van sommige merken kan je zelfs de bochten op het aantal graden laten maken ,als je maar niet flauwer gaat als 45 graden[ de hoek van het dak meten en dat van 90 graden aftrekken] dus bv een 60 graden dak dan 30 gaden bochten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu